Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Investere i Metaverse? Se hvordan her

Investere i Metaverse? Se hvordan her

Å investere i Metaverse er av flere analytikere og finanseksperter vurdert som en potensiell gullgruve. Det omtales blant annet som «fremtidens teknologi», og det er et konsept stadig flere satser på.  

Samtidig er det mange som er skeptiske, og frykter at det kun er et «buzzword» ment for å hausse opp eget omdømme. Så er Metaverse egentlig en god investering?

For å kunne svare på dette har vi i investeringstips ta et dypdykk i dette nye 3D-universet. Vi har sett på hva som gjør det til spennende investeringer, ulemper og eventuelle risikoer, og hvilke måter du kan investere i Metaverset på. Er du allerede sikker i din sak og ønsker å begynne investeringen, vil du få god nytte av vår oversiktlige kjøpsguide. 

Hva er Metaverse – En rask gjennomgang  

Metaverse beskrives som en virtuell virkelighet i 3D, eller en utvidet virkelighet. Helt enkelt kan vi si at det er digitale plattformer hvor fokuset er en form for sosial interaksjon mellom brukerne.   

Selv om konseptet fortsatt er i sin spede begynnelse, har begrepet eksistert i tre tiår allerede. Det har nemlig sitt opphav fra romanen Snow Cash fra 1992, og i 2003 ble den første Metaverse-spillplattformen, Second Life, lansert.

I nyere tid har spillplattformer som Habbo, Roblox, Minecraft og Fortnite gått innunder kategorien «Metaverse», men det var først da Facebook skiftet navn til Meta i 2021 at begrepet virkelig vekket folks oppmerksomhet.

Facebooks navneskifte, som angivelig var for å tydeliggjøre deres egen Metaverse-satsning, førte på mange måter til at en ny tidsalder for teknologi ble født.

Ønsker du å lære mer om Metaverse og hvordan det fungerer, kan du lese denne artikkelen.  

Hvordan investere i Metaverse?

I dette avsnittet presenterer vi populære metoder å investere i Metaverse. I tillegg finner du grundige beskrivelser på hvordan komme i gang med investeringen.

Begrepet «Metaverse» er omfattende og involverer flere teknologier og bransjer, som kryptovaluta og børsnoterte aksjeselskaper. Dessuten er det flere Metaverse-plattformer å velge mellom, hvilket betyr at din investering ikke nødvendigvis er direkte knyttet til sektorens helhetlige utvikling.

Din investering kan både falle og stige i verdi, uavhengig av hvilken grad «den nye teknologien» adopteres inn i samfunnet. Du bør derfor gjøre grundige undersøkelser, og deretter vurdere hvilken type investering som passer deg og din strategi best.

Nedenfor ser du ulike måter å investere i Metaverset på.

Å investere i Metaverse kan gjøres på flere måter

 1. Metaverse aksjer
 2. Metaverse Crypto
 3. Metaverse fond

Metaverse aksjer

Når du investerer i Metaverse-aksjer investerer du i børsnoterte selskaper som driver en form for Metaverse-virksomhet. Du kan lese mer om hva det vil si å kjøpe aksjer her.

Det kan være selskaper som driver utvikling av grafikkort, VR-briller, applikasjoner eller andre teknologier som brukes i 3D baserte plattformer. Du finner også børsnotert selskaper som drifter egne plattformer for virtuell virksomhet.

Å kjøpe aksjer innen Metaverse kan både gi en direkte- og indirekte eksponering mot den innovative sektoren.  

Nvidia, som driver utvikling av grafikkort, er en indirekte Metaverse-investering fordi selskapet ikke drifter en egen plattform. Ønsker du en direkte form for investering er det et selskap som Roblox du bør vende snuten mot, fordi selskapet drifter en egen Metaverse-plattform.

Eksempler på Metaverse aksjer:
 • Meta (tidligere Facebook) – Verdens største sosiale plattform målt i antall brukere, og et av verdens største selskap. Selskapet er blant de fremste frontfigurene for Metaverset.
 • Roblox – Er en spillplattform hvor man kan bygge egne 3D-spill. Selskapet har en børsverdi på 20 milliarder dollar, og en aksjekurs på rundt 40 dollar.
 • Nvidia – Selskap som produserer grafikkort til datamaskiner og spillplattformer. Er verdsatt til 430 milliarder dollar, og har en aksjekurs på 172 dollar.
 • Nike – En av verdens største klesleverandører med en markedsverdi på hele 174 dollar. Har inngått samarbeid med flere Metaverse-plattformer, og har skapt eget Metaverse kalt «Nikeland».
 • Unity Technologies – Amerikansk spillselskap med en børsverdi på 13 milliarder dollar.

Fordelen med å velge aksjer fremfor Metaverse kryptovaluta er at kursen normalt svinger mindre. Det gir noe lavere risiko, og sådan er det kanskje mer egnet for nybegynnere.  

Selskapet Meta (tidligere Facebook) satser tungt på det såkalte Metaverset.

Metaverse Crypto

Det som frem til nå kanskje har vært den meste populære måten å investere i Metaverse på, er via kryptovaluta. Metaverse krypto er digitale og desentraliserte mynter, også kjent som kryptotokens.

Slike mynter brukes som regel som valuta, altså som et betalingsmiddel på Metaverse-plattformer, men de kan også ha andre funksjoner. Eiere av tokens kan blant annet få stemmerett, det kan også fungere som nettverksikkerhet, og alt i alt er bruksområdene mange.

Det vi fokuserer på her er derimot coins som brukes til betalinger på desentraliserte spillplattformer, kjent som Metaverse-plattformer.

Eksempler på Metaverse kryptovaluta:
 • Decentraland (MANA) – Spillplattform hvor brukere i hovedsak skal bygge land, tomter og eiendommer som de senere kan selge videre for profitt. Det er et av de mest aktive Metaversene i verden.  
 • The Sandbox (SAND) – En populær plattform som minner mye om Decentraland. Snopp Dogg er bare en av mange kjendiser som er svært aktiv på plattformen.
 • Axie Infinity (AXS) – Kampbasert «play-to-earn-spill» som har hentet inspirasjon fra Pokemon. Her er målet å avle små kjæledyr og bruke dem i kamper mot andre spillere for å tjene ulike belønninger.  
 • Enjin (ENJ) – Et innholdsrikt Metaverse hvor brukere kan bygge og skape digitale eiendeler, kjent som NFT.
 • Ethereum (ETH) – Ethereum er riktignok ikke et Metaverse i seg selv, men de fleste Metavers-plattformer er bygget på blokkjeden til Ethereum. Derfor er det riktig å ha med verdens andre største kryptovaluta målt i markedsverdi.  

Kryptovaluta er tidvis preget av enorme prissvingninger. Risikoen er derfor noe høy, men samtidig er den langsiktige veksten ikke annet enn eksepsjonell.

Decentraland har eksempelvis steget nærmere 10,000 prosent de siste fem årene, mens The Sandbox er oppe over 3000 prosent de siste to årene.  

Metaverse fond

Som følger av den høye populariteten til Metaverset har det blitt opprettet fond og ETF-er som gir eksponering mot sektoren. Du kan lese mer om hva det vil si å investere i fond her.

Merk at utvalget er vesentlig mindre sammenlignet med aksjer og kryptovaluta, men fordelen er du får bredere eksponering mot sektoren i en enkelt investering. Dessuten forvaltes fond av profesjonelle, som betyr at du ikke trenger å gjøre undersøkelser og analyser.

Eksempler på Metaverse fond:
 • First Trust Indxx Metaverse ETF – ETF som sporer resultatene til «Metaverse Index». Indeksen består av kryptoprotokoller som kan karakteriseres som Metaverse coins.
 • SmartPortfolio MetaverseLife – I seg selv ikke et fond, men likhetene er mange. Består av både aksjer og kryptovaluta som kan knyttes til sektoren.  

Slik investerer du i Metaverse

Å kjøpe aksjer eller krypto, eller kanskje begge deler, knyttet til Metaverset gjøres raskt og enkelt har du en god og brukervennlig handelsplattform. Det er mange plattformer å velge mellom, men våre anbefalinger er:

 1. Crypto.com: Beste kryptobørs. Har et enormt utvalg, over 250 kryptoaktiva, samt en rekke spennende funksjoner. Det inkluderer Crypto Wallets, DeFi-tjenester, som staking, i tillegg til mye mer.
 2. Skilling: Best om du foretrekker å trade kryptovaluta. Plattformen har lave gebyrer, et godt utvalg og flere spennende funksjoner relatert til trading. Vi gjør dog oppmerksom på at mange av Skillings krypto-handler må gires, som innebærer høy risiko.
 3. Nordnet: Best om du fortrekker aksjer. Nordnet er Nordens største plattform for aksjer og fond, og de er skreddersydd for alle brukere, uavhengig av erfaring.

Videre må du opprette konto ved å registrere bruker, som i noen tilfeller innebærer at du må gjennom en såkalt KYC-prosess. Denne er automatisert hos både Nordnet og Skilling. Neste steg er å gjøre et innskudd, før du til slutt kan begynne handelen.

Er Metaverse en god investering?

Metaverse er for tiden brennhett. «Revolusjonerende», «neste generasjons teknologi» og «fremtidens metode for sosial interaksjon» er bare noen av begrepene som har blitt brukt for å beskrive de virtuelle sanntidsplattformene.

Teknologibransjens selskaper har også trykt konseptet tett til sitt bryst, der flere av gigantene, som Meta, Microsoft, og Nvidia, har satset enorme beløp for å utvikle teknologien videre.

Men er det bare en «hype» brukt for å tiltrekke seg oppmerksomhet? Ekspertene strides. Mange forventer at det blir «allemannseie» og at det kan være et marked verdt 800 milliarder dollar om få år.

Samtidig har du dem som er svært skeptiske og som kun ser ulemper med en masseadoptering. Mobbing, nettkriminalitet, mangel på fysisk interaksjon, psykiske problemer og avhengighet er bare noen av tingene som trekkes frem som potensielle farer med økt bruk av virtuelle plattformer.

Dessuten er det en reell frykt for at Metaverset kun vil bli brukt til massekjøring av markedsføringskampanjer, annonser og andre tjenester for å tjene selskapenes egne interesser.

Fordeler og ulemper med å investere i Metaverse

Til syvende og sist er det antallet brukere og investorer som avgjør hvorvidt det vil være lønnsomt å investere i Metaverse eller ikke.

Siden det er i startfasen er den potensielle oppsiden skyhøy, men det samme gjelder risikoen. Investerer du må du regne med svingninger på kortere sikt, og det kan like gjerne ende opp med tap som gevinst.

Heldigvis er mange av selskapene, og også kryptovalutaene, ikke utelukkende knyttet til Metaverset. Det betyr din investering ikke nødvendigvis påvirkes ene og alene av den videre utviklingen til Metaverse, men det avhenger også av hvilken type investering du velger.

Blir konseptet en hit og estimatene viser seg å stemme kan en tidlig investering tilsvare det samme som å kjøpe Apple eller Amazon aksjer på tidlig 90-tallet, som i så fall betyr en avkastning på flere hundretusen prosent. Men igjen – den faktiske utviklingen er umulig å spå.    

Metaverse VR
Metaverse: En av tidenes innovasjoner eller bare en overdreven hype?

Hva er beste Metaverse investering? – Velg investeringen som passer deg

Som presentert er det flere måter å investere i Metaverse på. Hva som er beste investering er umulig å si, og det gjenstår å se hvilke prosjekter som vil vise seg de mest vellykkede. Derfor bør Metaverse investeringen velges ut fra personlige preferanser:  

 • Invester etter egen risikotoleranse: Hvor høy risiko er du tilfreds med? Ønsker du lavere risiko er det best å velge fond og aksjer. Kryptovaluta er best egnet for deg med høyere risikotoleranse og som er tilfreds med kraftige prissvingninger. Merk at også aksje- og fondsinvesteringene kan svinge mye, da selskapene knyttet til sektoren ofte investeres i basert på forventede inntjening i fremtiden og ikke nåværende resultat.    
 • Invester etter interesse og kjennskap: Å investere etter interesse gjør at du enklere kan velge prosjektene du selv har tro på.
 • Diversifiser porteføljen: En viktig huskeregel når man investerer er å «ikke legge alle eggene i samme kurv». Sprer du pengene vil du være mindre utsatt går det dårlig med enkeltinvesteringer.
 • Tålmodighet: Tålmodighet og langsiktighet har for de aller fleste vist seg som det mest lønnsomme. Aksjer, fond og særlig kryptovaluta svinger mye i verdi, men ser vi på den historiske utviklingen stiger kursen normalt tilbake, og da gjerne til nye høyder. Lar du deg stresse av kortsiktige kursfall som fører til dårlig nattesøvn må du selvsagt vurdere om det kan være lurt å selge seg ut av investeringen. Dog kan det tyde på at du har invester for mye.
 • Invester ansvarlig: Som poengtert ovenfor: ikke invester penger du har råd og er tilfreds med å eventuelt tape.

Oppsummering – Bør jeg investere i Metaverse nå?

Å investere i Metaverset, uavhengig om det er aksjer, fond eller kryptovaluta, har sine fordeler og ulemper. Den potensielle oppsiden er enorm, iallfall om vi skal tror på finansekspertene.

Imidlertid er det en sektor som fortsatt er i sin absolutt tidligste fase, som gjør en investering meget risikabel.

Følgelig må du selv vurdere om det er en investering som passer deg. Har du lite tro på at du vil være tilfreds med kurssvingningene som mest sannsynlig vil komme med en slik investering, er det kanskje best å vende blikket mot andre typer investering.

Ofte stile spørsmål

Hva er Metaverse?

Metaverse er virtuelle plattformer i 3D hvor brukere kan sosialisere seg med hverandre via en selvopprettet avatar. Metaverse skal i hovedsak representere folks digitale liv.

Hvordan investere i Metaverse?

Du kan investere i Metaverse på flere måter, enten i aksjeselskaper, kryptovaluta eller fond som er knyttet til sektoren på en eller annen måte. For å begynne investeringen må du opprette konto på en handelsplattform, eksempelvis Binance, gjøre et innskudd og deretter velge type investering.

Hva er de beste Metaverseaksjene?

Du må selv vurdere hvilke Metaverse aksjer som passer deg best, men noen populære valg er Meta, Microsoft, Roblox og Nvidia.

Hva er beste Metaverse crypto coins?

Beste Metaverse kryptovaluta bør baseres på personlige preferanser. Eksempler på slike krypto er The Sandbox, Decentraland, Enjin og Ethereum.

Er Metaverset en god investering?

Det avhenger i bunn og grunn av hva som skjer i fremtiden. Det er en investering som kan gi svært god avkastning, men som involverer ganske høy risiko.

Investor
+ innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X