Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Bør jeg kjøpe aksjer nå?

Bør jeg kjøpe aksjer nå?

Bør jeg kjøpe aksjer nå?

Det er nervøs stemning i markedene knyttet til det iranske angrepet mot Israel. Likevel føles det som aksjemarkedet er uovervinnelig om dagen. Er det lurt å investere nå, med tanke på aksjemarkedets høye verdsettelse og all den geopolitiske uroen?

Frykten som rammer investorer kan ikke sammenlignes med de som befinner seg i konfliktområdene i Midtøsten. Geopolitisk uro vil derimot alltid kunne inntreffe, og også påvirke markedene. Vil dette sette en stopper for den oppadgående trenden?

Dette blir en spekulasjon jeg ikke er kvalifisert til å besvare. Det jeg derimot har tall på, er at det amerikanske aksjemarkedet har over 1000 toppnoteringer siden 1950. Dersom du gjentatte ganger unngår å investere fordi markedet er for høyt priset, vil du i de fleste tilfeller gå glipp av ytterligere prisoppganger.

Bør du kjøpe aksjer nå?
Kilde: Plante Moran

Gått glipp av festen?

Èn årsak til at mange avventer med å investere, er fordi man tror aksjemarkedet er for høyt priset og derfor venter på billigere inngangskurser. Man kvier seg for å komme inn fordi man tror festen er over, mens det ofte viser seg at markedet kun beveger seg fra vorset og over til dansegulvet. 

Å forflytte seg fra et sted til et annet kan by på problemer. Festbremsere, en som tok litt for mange shots eller vektere som nekter adgang, kan sammenlignes med kriser og katastrofer, som korona-pandemien eller Russlands invasjon av Ukraina. De skaper ofte en formdupp, men ikke nok til at stemningen ikke kan gjenhentes.

Artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Meld deg på for ukentlig tips om privatøkonomi og investeringer.

Det lønner seg som oftest å være i markedet

Söderberg & Partners har, gjennom en analyse fra Schroders, godt illustrert hvor mye man går glipp av ved å ikke eie aksjer. Siden 1926 til utkanten av 2023 har 100 dollar i aksjemarkedet vokst til 85 008 dollar (justert for inflasjon). De som solgte sine posisjoner hver gang markedet nådde en ny toppnotering, ville endt opp med 8790 dollar. Dette tilsvarer 90 % lavere verdi.

Psykologisk kan det virke skummelt å investere når markedet er så høyt prissatt, spesielt siden det er i slike perioder vi også opplever større børsfall. Men ved å unngå høye markedsverdier, vil du gå glipp av gode investeringsmuligheter. For det er jo naturlig med markedsvekst forårsaket av økt produktivitet og verdiskapning.

Dårlig strategi for langsiktig sparing

Som alltid kan denne episoden være annerledes. Likevel liker jeg å følge statistikken og ha mine penger investert. Denne avgjørelsen burde derimot alltid vurderes ut fra hvor lenge du planlegger å ha pengene i markedet og hvor mye risikovillighet du er villig til å ta. I likhet med at markedet alltid stiger over tid, er det ikke uvanlig med lengre perioder med markedsfall.

Det kan være flere grunner til å være varsom med hvordan du investerer dine penger. Unngår du derimot å investere kun på grunn av markedets høye verdsettelse, vil dette være en dårlig strategi for dine langsiktige investeringer.

Årlig avkastning på rundt 10 %

Historisk har det globale aksjemarkedet gitt en årlig avkastning på cirka 10 %. For de som har investert over lengre tid, vet derimot at oppgangen kommer stykkevis, og ikke i en lineær vekst. Mange er godt klar over at tid i markedet er en bedre strategi enn å time markedet. 

For spoler vi tiden tilbake til starten av 2023, var det heller ikke mangel på overskrifter om at man burde tenke seg om to ganger før man investerte i aksjer. Siden den tid har derimot verdensindeksen steget med over 30 %. Målt i norske kroner har avkastningen vært enda høyere, rundt 45 %.

Lyst til å starte din investeringsreise?

Hvis du ønsker å begynne å spare penger i aksjer og fond, kan jeg anbefale Nordnet. Dette er plattformen jeg selv bruker mest aktivt. Som Nordens største handelsplattform har du et stort utvalg av investeringsprodukter. Du kan også sette opp fast månedlig sparing, som gjør at sparingen enkelt skjer på autopilot.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.
Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X