Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Spare penger på strøm: Smarte tips for å spare strøm

Spare penger på strøm: Smarte tips for å spare strøm

Ønsker du å spare penger på strøm? Da er du ikke alene. Strømprisene har skutt til værs og er nå på sitt høyeste noensinne. I denne artikkelen får du oversikt over små, enkle, men likevel meget effektive metoder for å spare strøm.

Hvordan spare penger på strøm?

Skal du spare penger på strøm er det flere ting du kan gjøre. Her ser du våre strømsparetips:

1. Vær bevisst på strømforbruket ved oppvarming

Oppvarming er det største strømsluket til nordmenn. Du reduserer faktisk strømforbruket med omtrent 5 prosent ved hver grad du senker temperaturen.

Dette kan i det lange løp utgjøre mye for din strømregning. Fyr med ved, bruk ullsokker og ikke la panelovner stå på i rom du ikke bruker, er ting du kan gjøre for å spare strøm på oppvarming.

2. Spar varmtvannet

Oppvarming av vann er også noe som bruker svært mye strøm. Vær bevisst på tiden du bruker i dusjen, og ikke minst hvor ofte du bruker husholdningsapparat som oppvask- og vaskemaskin.

Er du flink nok til å fylle opp maskinene når du skal vaske sparer du ikke bare strøm, men du slipper også å sette i gang og ta ut maskinene så ofte. Et annet tips er å vaske på lavere temperaturer enn normalt.

3. Spar penger på strøm ved å bruke «sparepærer»

Mindre watt er lik mindre strøm. Du kan derfor spare penger på strøm ved å bytte ut de klassiske watt-pærene med såkalte LED-sparepærer. Du bør også skur av lys i rommene du ikke oppholder deg i.

4. Installere varmepumpe

En varmepumpe er en maskin som brukes til å transportere varme fra et lavere temperaturnivå til et høyere temperaturnivå, og det er et av de mest energieffektive apparatene for oppvarming. Varmepumpen kan redusere over 20% av ditt årlige strømforbruk. I tillegg kan det brukes som aircondition på sommertid.

Ønsker du å installere varmepumpe du søke tilbud fra flere leverandører her.   

5. Du kan spare mye penger på å bytte strømleverandør

Kan du spare penger på strøm ved å bytte strømleverandør? I så fall er det vårt beste strømsparetips. Tjenestetorget sammenligner tilbud fra flere leverandører, slik at du kan velge avtalen som passer deg best. Deres tjeneste er gratis og uforpliktende, og hjelper deg med å få oversikt over strømmarkedet.

Spare penger på strøm Tjenestetorget.

Som du ser er det mye å spare strøm på, og litt bevissthet kan utgjøre store forskjeller for lommeboka. Det er heldigvis ikke slik at du må følge alle tipsene til punkt og prikke. Litt innsats er bedre enn ingenting. Velg derfor strømsparemetodene som passer deg, og som ikke går utover din livskvalitet.   

Hvorfor er strømmen så dyr nå?

Tall fra Nord Pool viser at strømmen nesten tredoblet seg fra 2021 til 2022, og at den i store deler av landet aldri har vært høyere. Derfor er det lite overraskende at folk ønsker å spare penger på strøm.  

Men hva er det egentlig som har ført til de rekordhøye prisene? Og hvorfor er prisen så mye høyere sør i landet enn det den er i Nord?

Her er det flere forhold som spiller inn, men mye av grunnen til de høye prisene er;

  • Mindre nedbør og vind enn normalt: Lite regn og vind i sør har ført til redusert kraftproduksjon, som igjen fører til økte priser.
  • Krigen i Ukraina: Situasjonen i Ukraina og sanksjonen mot Russland har ført til reduserte gassleveranser i Europa.
  • Høyere pris på C02-kvoter: For å gjøre det lønnsomt å skifte til miljøvennlige energikilder og samtidig fase ut produksjon fra fossile kilder, som kull og gass, økes prisene på C02-kvotene.  
  • De nye kablene mellom Tyskland, UK og Norge: Norge har fått to nye strømkabler som er med å forsterke priseffekten, men i mindre grad enn det som er fremstilt i Media. Utregninger viser at de utgjør omtrent 10 prosent av de høye prisene i Sør-Norge.

Strømstøtte – Regjeringens strømtiltak  

Som et resultat av de astronomiske strømprisene har regjeringen innført en rekke støtteordninger som hjelp for å håndtere de stadig stigende prisene. Mye tyder også på at prisene forblir høye langt ut i 2023.

Enova, som er et statsforetak som eies av Klima- og miljødepartementet, gir også støtte på opptil 47.500 kroner hvis man installerer solcellepaneler i egen bolig eller fritidsbolig. Dette er også et tiltak som kan være lønnsomt i lengden.

Hvor mye får man i strømstøtte?

Støtteordningen gjelder når prisområdet overstiger 70 øre per kilowattime. Regjeringen betaler da 80 prosent av prosent over dette nivået, og gjennom ordningen vil en husholdning få støtte på opptil 5000 kilowattimer per måned per målepunkt.

Oppsummering av spare penger på strøm

Rekordhøye strømpriser har gjort det viktigere enn noen gang å spare penger på strøm. I denne artikkelen har vi presentert fem enkle, men effektive metoder for å spare strøm.

Til syvende og sist er ditt forbruk som styrer hva det vil koste deg i måneden, men samtidig skal man heller ikke underdrive effekten av å bytte strømleverandør. Frykter du at du betaler mer enn du må? Tjenestetorget hjelper deg med å sammenligne tilbud.

Få tilbud på strøm her.  

Ofte stilte spørsmål

Hvordan spare penger på strøm?

Det beste måten å spare penger på strøm er å kutt ned på forbruket. Bruk vedfyring istedenfor panelovner til oppvarming, dusj litt mindre, og spar på varmtvannet. Du kan også spare penger på å bytte strømleverandør.

Hva bruker mest strøm?

Oppvarming er det som normalt bruker mest strøm, mens varmtvann, elektriske apparater og belysning står for omtrent 40-50 prosent av nordmenns strømforbruk.  

Hva kan man spare strøm på?

Det er flere ting du kan spare strøm på, men dusjer du mindre, slår av lysene i rommene du ikke oppholder deg i og bruker litt mindre strøm på oppvarming vil du være på god vei mot å spare penger på strøm.  

Når på døgnet er det billigst å bruke strøm?

Normalt er strømprisene lavere i tidsrommet kl. 22-07 og mellom klokken 12 og 15.

Sparer man strøm på å ta ut stikkontakter?

Det er faktisk penger å spare på å trekke ut elektroniske apparater fra stikkontakter.

Hvorfor er strømprisen så høy nå?

Russlands invasjon av Ukraina, dyrere pris på C02-kvoter, samt lite nedbør og vind er bare noen av faktorene som har presset strømprisene oppover det siste året.   

Hvorfor er strømmen dyrere i Sør-Norge?

Strømmen er dyrere i Sør-Norge mye på grunn av klimaforhold, men som følger av politiske årsaker.  

 

Finans sparing økonomi
Finansjournalist
+ innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X