Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Opplevd trangere økonomi? Få tips til hvordan du sparer penger!

Opplevd trangere økonomi? Få tips til hvordan du sparer penger!

Spare penger, LED lampe

Ifølge FNs rapport om menneskelig utvikling er det tilbakegang i verden to år på rad. Dette har flere merket på lommeboken. I denne artikkelen får du noen tips til å spare penger.

Rapporten viser at Norge er verdens nest best land å leve i, bak Sveits. Likevel vil det være flere nordmenn som også må belage seg på en trangere økonomi i nærmeste fremtid som følge av høy inflasjon, rentehevinger og høye strømregninger.

I slike perioder er det desto viktigere å ha kontroll over egen økonomi. Kanskje du kan ta enkle grep for å spare penger, uten at det påvirker din livskvalitet? I denne artikkelen får du tips til hvordan du kan forberede deg.

FNs rapport viser at Nord-Europa er på topp

Listen, som ofte omtales som en slags kåring av hvor det er best i verden å leve, toppes av Sveits. Deretter kommer Norge, Island, Hongkong og Australia. De resterende på topp 10-lista er nordiske og nordeuropeiske land.

Undersøkelsen ser på mange faktorer, som inkluderer levestandard, utdanning og forventet levealder, og det er over 30 år siden vi hadde en tilbakegang to år på rad for menneskelig utvikling. Flere land har problemer med å få økonomien på plass igjen som følge av pandemien.

FNs rapport fattigdom, rikdom, spare penger
Rapporten til FN viser at ni av ti land vil oppleve dårligere levekår. Her er et bilde fra Cebu i Fillippinene.

Usikker fremtid i vente

Det er også flere her i Norge som er bekymret for sin egen økonomi. Med faktorer som økt inflasjon, renteoppgang og høye strøm- og gasspriser, er det mange som vil oppleve å ha mindre å rutte med fremover i tid.

Uansett om du vil bli påvirket i stor grad eller ikke, kan det være lurt å forberede seg. Under får du tips til hva du kan gjøre for å ha en bedre oversikt over din økonomi samt redusere forbruket.

Ha en oversikt over din økonomi

Vet du hvor mye penger du bruker i måneden, og hva du bruker penger på? Vi opplever at mange får sjokk når de ser hva pengene faktisk går på.

Et enkelt grep kan være å gå over utgiftene du har hatt de siste 3 – 4 månedene. Kanskje du bruker unødvendig mye penger på ulike abonnementer? Eller ser at du bruker alt for mye penger på kaffe på kafe, selv om en kopp her og der ikke virker så mye?

Finn ut av hva du ønsker å prioritere i hverdagen, og sett opp et budsjett. På den måten vil du fortsatt kunne nyte de gode som betyr mest for deg, og redusere unødvendige kostnader.

Vær bevisst på strømforbruket

Det første man kan se på er om man bruker unødvendig med strøm. Ved å skru ned romtemperaturen med kun én grad, vil du kunne spare rundt 5 prosent av ditt totale forbruk. Over tid kan dette blir store summer.

Her er andre tiltak man kan ta for å redusere strømforbruket:

  • Bruk mindre varmtvann: Oppvarming av vann bruker mye strøm. Vær bevisst på tiden du bruker i dusjen og redusere bruken av oppvask- og vaskemaskin. Du kan også se når strømmen er dyrest, og unngå å bruke mye varmtvann på disse tidspunktene.
  • Benytt LEDsparepærer: Du kan kutte ned på strømmen fra belysningen ved å bytte watt-pærer med LED-sparepærer. Skru av lys du ikke trenger.
  • Installer varmepumpe: En varmepumpe kan høres dyrt ut. Likevel er dette en engangskostnad som kan redusere mer enn 20 % av ditt årlige strømforbruk.  
  • Installer solcellepanel: Å installere et solcelleanlegg kan være et tiltak man kan tjene godt på i lengden. Ved å installere solcelleanlegg i egen bolig vil man også kunne få støtte fra Enova.

Det som også kan være lurt å sjekke ut, er om du får gunstige betingelser fra din nåværende strømleverandør. Det kan være mye penger å hente ut på å bytte strømleverandør. Kanskje kan du også få en bedre pris fra en annen aktør som gjør at din nåværende strømleverandør velger å redusere prisen for å beholde deg som kunde?

Vi kan anbefale å sammenligne tilbud fra flere leverandører. Du kan gjøre det her.

Du kan spare mye ved å refinansiere lånet

Det kan være lurt å se på dine nåværende lån. Dette er ofte tiltaket mange sparer mest på. Hvis du har et dyrt forbrukslån eller en høy rente på ditt boliglån, finnes det muligheter for å redusere disse kostnadene.

Mange føler det er ubehagelig å ringe banken for å forhandle om en bedre rente. Dersom du ikke gjør noe, vil heller ikke långiver endre på lånet. Det er til syvende og sist lønnsomt for dem.

Et godt tips er å bruke tjenesten til Tjenestetorget Finans. Her vil du sammenligne tilbud fra 17 forskjellige banker, slik at du kan finne det lånet som passer deg best.

Spare penger, strøm

Skaff en ekstra inntektskilde

Hvis du føler at du ikke ønsker å bruke mindre penger på varer og tjenester, kan det være en ide å se etter en ekstra inntektskilde.

Kanskje du har mulighet til å jobbe litt ekstra på kveldene eller i helgene? Eventuelt søke om en sidejobb som hundepasser, barista eller bartender.

En ekstra inntekt på siden kan bidra til at du kan fortsette å ha samme utgifter. Kanskje kan du også spare noen av disse pengene i aksjer eller fond?

Ofte stilte spørsmål

Hva sier FNs rapport om den menneskelige utviklingen?

FNs nye rapport viser en tilbakegang i menneskelig utvikling i verden to år på rad. Dette innebærer dårligere levekår for ni av 10 land, og er derfor en negativ universell trend.

Hvordan tjene mer penger?

Det finnes flere ulike måter å tjene mer penger på. Man kan blant annet skaffe seg en ekstra inntektskilde, som en sidejobb som hundepasser, barista eller bartender.

Hva må man gjøre for å spare penger best?

Det finnes flere måter å spare penger på. Man kan for eksempel kutte ned på strømutgiftene, få mer bevissthet rundt egen økonomi eller skaffe en ekstra inntektskilde.

Hvordan kutte ned strømforbruket?

Noen tiltak man kan ta er å bruke mindre varmtvann, benytte LED-sparepærer eller installere varmepumpe. Man kan også vurdere å bytte strømleverandøren.

Finans sparing økonomi
Finansjournalist
+ innlegg

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X