Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvordan kjøpe Cardano (ADA)?

Hvordan kjøpe Cardano (ADA)?

Vurderer du å kjøpe Cardano (ADA)? Da vil denne artikkelen hjelpe deg i gang. Her finner du nyttig informasjon, som hvordan du kjøper Cardano, hvorfor det kan være en spennende investering og hvor det best å kjøpe ifra. 

Cardano er et innovativt blokkjede-nettverk, hvor ADA er gjeldende kryptovaluta. Protokollen minner mye om Ethereum, både Cardano og Ethereum muliggjør nemlig bygging av desentraliserte applikasjoner via noe som heter “smarte kontrakter”. 

Men som den første, vellykkede blokkjeden til å bruke konsensusen “Proof-of-Stake” er Cardano ansett som en svært innovativ kryptovaluta. Les videre, og du kan lære mer om populære kryptovalutaen. 

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Hvor kan jeg kjøpe Cardano? 

I dag er det haugevis av plattformer som lar deg kjøpe og selge Cardano. Det er imidlertid ikke gitt at alle aktørene er like gode, og derfor er det viktig å utføre grundige undersøkelser. Vi har gjort en større undersøkelse og kåret hvem vi mener er de beste nettmeglerne.

Kjøp Cardano – Komplett guide 

Å kjøpe Cardano er enkelt har du en god handelsplattform. For å komme i gang må du; 

 1. Velge plattform å kjøpe i fra
 2. Opprette konto
 3. Sette inn penger
 4. Kjøpe ADA

Steg 1 – Velg plattform å kjøpe Cardano fra 

Som nevnt står valget for oss mellom to valget mellom flere, men Crypto.com stikker seg ut på flere områder. Faller ikke Crypto.com i smak bør du vurdere følgende når du velger en kryptobørs: 

 • Trygghet og sikkerhet: Her må du sjekke hvilke regulatoriske tilsyn plattformen har, om den har lisens og hvilke tiltak som er gjort for å beskytte dine midler. Stol kun på regulerte aktører. 
 • Omdømme og rykte: Undersøk antall brukere og hvilket rykte plattformen har. Ofte er flere brukere et godt signal på at det er en trygg og pålitelig aktør. 
 • Handelsgebyrer og øvrige avgifter: Kurtasje, spredning, gebyrer ved innskudd- og uttak samt andre avgifter spiser mye av pengene dine. Unngå kostbare plattformer. 
 • Utvalg: Du bør også vurdere utvalget til plattformene, både i forhold til investeringsmuligheter, samt verktøy og funksjoner. 
 • Brukervennlighet: Velg en plattform tilpasset ditt nivå og dine handler. Skal du kjøpe Cardano som en langsiktig investering bør du unngå såkalte CFD-plattformer hvor alle handler må “gires”. 

Under vil vi vise hvordan du kommer i gang med å kjøpe Cardano.

Steg 2 – Opprett konto 

Det første du må gjøre er å opprette en konto hos din valgte plattform. Vi tar utgangspunkt i Crypto.com. Likevel kan du benytte guiden selv om du skulle foretrekke en annen handelsplattform. I grunn er oppsettet likt uavhengig av hvilken plattform du bruker. 

Registrer konto hos Crypto.com.
Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

Fyll så inn informasjon og instruksene som angitt. Merk at du er nødt til å gjennomgå en såkalt KYC-prosedyre. Denne innebærer å;

 • Oppgi identitet
 • Oppgi adresse og skattested
 • Svare på noen spørsmål om hvor dine midler stammer i fra. 

Dette er en lovpålagt prosedyre som er til for å forhindre blant annet hvitvasking av penger. I tillegg brukes dette som en måte å beskytte dine midler mot uredelig aktivtet, som om noen skulle prøve å få tilgang til din konto.   

Steg 3 – Sett inn penger for å kjøpe Cardano 

Før du kan kjøpe ADA Crypto må du gjøre et innskudd. Hos Crypto.com kan du bruke flere betalingsmetoder, både betalingskort, bankoverføring, Skrill pluss flere. 

Hvilken metode som er best avhenger av dine behov, men med kort og digitale løsninger kan du gjøre umiddelbare innskudd. I tillegg er minstebeløpet du må sette inn på kun 1000 kroner. Med andre ord trenger du ikke å gjøre gigantiske innskudd for å komme i gang med kjøpet. 

Steg 4 – Kjøp Cardano (ADA)

Å kjøpe Cardano ada er en forholdsvis enkel prosess. I alle fall om du benytter deg av brukervennlig plattform som Skilling. Da kan du enkelt søke i søkefeltet, alternativt bla gjennom hele utvalget. 

Trykk deg så inn på investeringsobjektet, velg antall Cardano du ønsker å investere i og fullført kjøpet ved å trykke på «kjøp limit».

Dersom du tror at Cardano-kursen vil reduseres i den kommende perioden, kan du også shorte kryptovalutaen. Da trykker du på «salg» i stedet for «kjøp». Da vil du altså tjene penger dersom kursen faller.

Kjøp Cardano hos Crypto.com. Investeringstips.
Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

Hva er Cardano? 

For å forstå hva Cardano er, er det først og fremst viktig å vite mellom forskjellen Cardano som nettverk og Cardano som kryptovaluta. Cardano er selve blokkjedenettverk, mens Cardano kryptovaluta, altså ADA, hovedsakelig har funksjon som et betalingsmiddel.  

Et blokkjedenettverk kan beskrives som en åpen database styrt og kontrollert av et fellesskap, istedenfor sentrale personer i et bestemt selskap. Det er derfor Cardano beskrives som et “desentralisert nettverk”. Formålet til dette nettverket er å “hjelpe innovatører og visjonærer med å utføre positive, globale endringer”.

Protokollen tilrettelegger nemlig for opprettelse av desentralisert applikasjoner (dApps), som muliggjør en rekke tjenester som for eksempel DeFi. Cardano ble opprettet i 2017 av Charles Hoskinson, en av medstifterne til Ethereum. 

Hvordan fungerer Cardano? 

I likhet med Ethereum fungerer Cardano som et blokkjedenettverk drevet av “smarte kontrakter”. Det er nettopp disse smarte kontraktene som gjør at så å si hvem som helst kan kan skape desentraliserte protokoller, nye kryptovaluta, og andre krypto-relaterte tjenester. 

Smarte kontrakter er kort fortalt selvutførende avtaler skrevet i datakoder som trer i kraft når bestemte kriterier er innfridd. Takket være disse kontraktene kan man altså nokså enkelt lage en desentralisert protokoll uten å måtte lage en ny Blockchain

Til forskjell fra Ethereum, er Cardano blant de første protokollene, iallfall den første vellykkede protokollen, til å bruke konsensusen “Proof-of-Stake” (PoS). Proof-of-stake sier noe om hvordan et blokkjedenettverk holdes sikkert og om hvordan det utvinnes kryptovaluta. 

Proof-of-Stake er ikke i nærheten av like energikrevende som Proof-of-work, konsensusen blant annet Bitcoin bruker. I tillegg muliggjør “PoS” staking, som populært er sett på som en måte å tjene renter på sine kryptovaluta.  

Hva er ADA kryptovaluta funksjon i Cardano?  

Raskt oppsummert er Cardano en protokoll med utallige bruksområder, ettersom protokollen kan brukes til bygging av nye protokoller, tjenester og kryptovaluta. Dermed kan Cardano blokkjede brukes til bygging og utvikling av protokoller som;

ADA Cryptos funksjon i dette er at det er et betalingsmiddel. Hver gang det skapes en ny protokoll, eller når det utføres en type transaksjon kommer det med et gebyr, også kjent som en nettverksavgift. Denne avgiften betales i ADA. 

Det er imidlertid ikke eneste funksjonen Cardano crypto har. For skal blokkjedenettverket fungere, forbli sikkert og umulig å hacke, er det avhengig av at deltakerne bidrar med å verifisere transaksjoner. 

Som motivasjon brukes ADA som en slags belønning til de som bidrar med å verifisere transaksjoner. Dette gjennom en utvinningsprosess som kalles for “staking”. Staking går ut på å låse kryptovaluta til den respektive blokkjeden, som gjøres ved å beholde kryptoene i en såkalt “Wallet”, og i gjengjeld motta nye mynter. 

Du kan lese mer om Cardano her

Hvorfor kjøpe Cardano? 

Om du vurderer å kjøpe Cardano er det først og fremst viktig å forstå risikoen som innebærer. Kryptovaluta er meget volatile, og kan derfor både stige og falle mye i verdi på kort tid. 

Dermed er det utrolig viktig å ikke satse alt på ett kort, og også kun bruke penger du har råd til å tape. Å skape en diversifisert portefølje kan også være lurt. 

Det som derimot gjør Cardano til en spennende investering er at det er ny type innovasjon som kan bli viktig for fremtiden. Dette gjelder for så vidt alle krypotvaluta, men fortrinnet Cardano kan ha på andre er at de er den første, vellykkede proof-of-stake blokkjeden. 

Slike blokkjeder er mindre energikrevende enn proof-of-work blokkjeder, samtidig som de muliggjør staking. Å stake Cardano innebærer at du får tilsendt nye ADA coins med tid, og dette kan gi passive inntekter. 

Cardano ada crypto

Nå har riktignok også Ethereum, Cardanos største konkurrent, også skiftet til konsensusen Proof-of-stake, men siden Cardano var “først ut” vil protokollen uansett ha en viktig posisjon en innovatør på kryptomarkedet. 

Andre ting som taler for Cardano er at den er rangert blant de aller største med en markedsverdi på omkring 9 milliarder dollar. Dessuten er ADA coin lavt priset, har for tiden en kurs på 0,2 dollar, som gjør den potensielle oppsiden svært høy. 

De nevnte prissvingningene trenger heller ikke nødvendigvis å være en ulempe. Som trader kan du dra nytte av de stadige kursendringene og oppnå gevinster på kortere sikt. Bare husk at dette er en risikabel strategi som krever en god del kunnskap. 

Fordeler og ulemper med å kjøpe Cardano 

 • Cardano er en innovativ krypto-protokoll med mye anerkjennelse. Det er en av første blokkjedene til å bruke konsensusen Proof-of-stake.
 • Cardano er en blokkjede med mange bruksområder. Blokkjeden brukes til bygging av nye protokoller og nye kryptovaluta, som kan inkludere alt fra DeFi Coins, Metaverse Coins, NFTs og web 3.0 coins. 
 • Cardano er rangert blant de aller største på markedet, med en markedsverdi på flere milliarder dollar. 
 • Cardano kurs svinger mye i verdi. Dette betyr større risiko, men også mulighet for større gevinster. 
 • Cardano kurs har falt mye det siste året, er ned om lag 90 prosent sammenlignet med toppnoteringen i 2021. I skrivende stund er kursen på 0,25 dollar. 
 • Du kan stake kryptovalutaen. Cardano staking gjør at du kan generere passive inntekter.   

Cardano vs Ethereum – Hvilken krypto bør man satse på? 

Som skrevet er Cardano og Ethereum i grunn identiske krypto-protokoller. De er begge blokkjeder som muliggjør opprettelse av nye protokoller. I tillegg bruker de begge konsensusen proof-of-stake. 

Av den grunn er det mange som lurer på hvilken kryptovaluta som er best å investere i. Vår oppfatning er at det er spørsmål om personlig preferanse. Du bør selv vurdere hvem som passer din portefølje best, og for diversifiseringens skyld er det heller ikke dumt å inkludere begge.  

Samtidig er det en del forskjeller du ikke bør kimse av skal du velge mellom disse to krypotvaluatene. Ethereum har for eksempel en bedre markedsposisjon, er rangert som den største etter Bitcoin, og totalverdien er i skrivende stund på hele 146 milliarder dollar.  Altså 137 milliarder dollar mer enn Cardano. 

Dessuten er Ethereums blokkjede langt større og mer aktiv. Over halvparten av dagens protokoller er faktisk opprettet på Ethereum. Det som kan tale i Cardanos favør er at de har en langt lavere pris per mynt. En Ether koster rundt 1200 dollar, mens en ADA koster 0,25 dollar. Sånn sett er Cardano en mye “billigere” investering.  

Lær mer om Ethereum her

Cardano kurs historikk

Cardano pris har falt som en sten det siste året, og er siden toppen i 2021 ned med rundt 90 prosent. På sitt høyeste var kursen på omkring 3 dollar, mens den i skrivende stund er på 0,25 dollar. 

Til tross for å ha stupt er kursen betydelig opp sammenlignet med Cardano først så dagens lys. I 2017 var prisen per ADA på rundt 0,02 dollar. Laveste notering noensinne, som var i mars 2020, var prisen 0,01 dollar per coin. Sammenlignet med da er Cardano kurs opp med mer enn 1000 prosent. 

Som du ser av grafen er kraftige svingninger et typisk kjennetegn for den populære kryptovalutaen. Derfor er dette noe du må forberede deg på om du velger å investere. Som investor er det viktigste å vurdere fremtiden, og med det kan det være lurt å se på prognosene. 

Cardano kurs.

Cardano kurs prognose

Merk at prognoser kun er spekulative estimat og må ikke betraktes som garantier for fremtiden. Likevel kan de være verdt å ta en titt på da de er opprettet av profesjonelle med godt innsyn i markedet.  

På kortere sikt er ikke prognosene særlig god lesning, og de fleste ser for seg en nedadgående trend. Både CaptainAltCoin og Coindex spår at vil falle de neste månedene. Dette baseres på flere faktorer, men særlig den nylige FTX-konkursen har skapt mye mistillit blant investorene. 

På lengre sikt er imidlertid mer positivitet blant ekspertene. Flere hevder at prisen kan overgå toppnoteringen innen 2025 og at den innen 2030 vil ha en pris på rundt 9 dollar. PricePrediction Cardano prognose er kanskje ikke like optimistisk, men de spår likevel en betydelig oppgang de neste 5 og 10 årene.  

Avslutnignsvis legges det til at prognosene kan endres raskt og at faktiske utvikling er vanskelig å spå. Egne undersøkelser er derfor viktige når du skal vurdere fremtidig ADA pris. 

Cardano Norge – Hva er siste nytt?

Som skrevet har Cardano falt mye og brutalt den siste tiden. Alt i alt har 2022 vært et forferdelig år for kryptovalutaen. Veldig mye bedre ble det heller ikke etter den mye omtalte FTX-kollapsen, som resulterte i et kraftig kursfall som Cardano. 

Alt er imidlertid ikke bare negativt. I senere tid har Cardano opplevd økt blokkjede-aktivitet. Det gjennomføres flere NFT-transaksjoner og det er flere brukere på blokkjeden. Dessuten steg antallet “stakere” med om lag 9 prosent fra november 2022 og til desember 2022. Ifølge analytikere vil dette være positivt for den videre prisutviklingen.

Oppsummering – Bør jeg kjøpe Cardano nå? 

I denne artikkelen har vi vært gjennom alt som omhandler hvordan kjøpe Cardano. Vi har også sett på hva det er og hva som gjør det til en spennende investering. 

Raskt oppsummert er den en protokoll som minner mye om Ethereum. Men fordelen til Cardano er at den var den første vellykkede PoS-blokkjeden, i tillegg til at den har en langt lavere pris enn sin konkurrent. 

Om du har bestemt deg for investere eller trade ADA er det nettmegleren Crypto.com vi anbefaler. Her handler du til lave gebyrer og det på en regulert plattform med over 25 millioner brukere. Andre fordeler er at du ikke behøver å investere/trade mer enn 10 dollar.

Kjøp Cardano hos Crypto.com. Investeringstips.
Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

Ofte stilte spørsmål 

Hvordan kjøpe Cardano i Norge?

For å kjøpe Cardano må du ha konto på en kryptobørs/handelsplattform, som Crypto.com eller Firi. Når kontoen er opprettet gjør du et innskudd og så søker du etter ADA, og når det er gjort klikker du på kjøp Cardano. 

Hvor kan jeg kjøpe Cardano ada? 

Du kan kjøpe ADA på de fleste kryptobørser, men vi anbefaler Crypto.com. Til trading er også Skilling et godt valg. 

Hvorfor kjøpe Cardano? 

Cardano er en topprangert kryptovaluta med en markedsverdi på flere milliarder dollar. Du kan også kjøpe Cardano til en ganske lav pris, kursen er i skrivende stund på 0,2 dollar. 

Kommer ADA til å stige? 

Flere eksperter spår at kursen kan stige på lengre sikt, men det er helt umulig å si for sikkert. Markedet beveger seg raskt og kursen kan snu på et blunk. Egne undersøkelser er derfor viktig. 

Må jeg betale skatt ved kjøp og salg av Cardano? 

Ja, du må skatte av alle kryptogevinster. Les mer her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *