Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Ethereum Merge: Hva er det og hva betyr det for fremtiden til kryptoen?

Ethereum Merge: Hva er det og hva betyr det for fremtiden til kryptoen?

Ethereum, invester, The Merge,

Ethereum Merge, også omtalt som «The Merge» markerer en ny epoke for verdens nest største kryptovaluta. Den mye omtalte «sammenslåingen», som ble gjennomført 15 september 2022, vil angivelig total forandre kryptovalutaen.

Men hva er Ethereum Merge, og hva betyr det for den videre utviklingen? Og ikke minst, hva skjer med de som allerede eier Ethereum coins (ETH)?

I denne artikkelen tar vi en titt på hva Ethereum Merge egentlig er og hva sammenslåingen har å si for deg som allerede eier Ether.

Hva er «The Merge»?

Ethereum har i en årrekke jobbet med å endre konsensusmekanisme fra det som kalles en «Proof-of-Work» (PoW) til det som heter «Proof-of-Stake» (PoS). Ethereum Merge representerer dette skiftet.

Grunnen til at konsensusskiftet har fått tilnavnet «The Merge», altså «sammenslåingen», er fordi det skjedde ved at to uavhengige nettverk slo seg sammen. Ethereums tidligere hovednettverk slo seg sammen med nettverket Beacon Chain.

Sammenslåingen har blitt beskrevet som viktig og som en helt nødvendig oppgradering. Selv beskriver Ethereum det som «et romskip som ble skutt opp før det egentlig var klart for avreise. Med det nye nettverket, Beacon Chain, ble en ny motor og et herdet skrog bygget, som gjorde romskipet både mer effektivt og kapabelt til å utforske universet».

Dette kan tolkes på flere måter, men hovedbudskapet er at det nye nettverket vil være bedre rustet og mer velfungerende enn det gamle. Helt spesifikt hva som er bedre og hva det betyr for veien videre, ser vi på nedenfor.

Les mer her.

Ethereum Merge

Hvorfor gjennomføres Ethereum Merge?

De nevnte konsensusmekanismene Pos og Pow sier noe om hvordan et blokkjedenettverk validerer transaksjoner og hvordan det klarer å sikre nettverket mot hacking.

Pos, som Ethereum nå har skiftet til, validerer transaksjoner ved å låse midler fast til Blokkjeden. Dette er kjent som staking. En Pow-mekanisme, som blant annet Bitcoin bruker, validerer transaksjoner ved å løse algoritmiske oppgaver ved hjelp av datakraft. Dette har tilnavnet mining.

Siden Proof-of-work (mining) krever mer datakraft er derfor mer energikrevende enn Proof-of-stake (staking), og slikt sett mindre miljøvennlig. Ifølge Vitalik Buterin, Ethereums grunnlegger, reduseres energiforbruket til Ethereum med 99 prosent etter sammenslåingen. Også verdens strømforbruk ble redusert med 0,2 prosent over natten etter sammenslåingen, hevder Buterin videre.

Det er heller ikke det eneste positive med «The Merge». Den nye mekanismen skal også være mer tidseffektiv, skalerbar og mindre kostbar. Er det en ting Ethereum har fått mye kritikk for er det nettverkes høye transaksjonsavgifter, kjent som «gas fees».  

Hva er negativt med Ethereum Merge?

At Ethereum blir «grønnere» i den forstand at det blir mer miljøvennlig å utvinne nye kryptovaluta, altså Ether, er utvilsomt meget positivt. Det som trolig har vært den største kritikken rettet mot utvinning, spesielt mining, er nettopp det at det er lite miljøvennlig.

Samtidig er det ikke alle som er like positive til den nye endringen. Ifølge kritikerne vil The Merge gjøre nettverket mindre motstandsdyktig mot hacking og mindre desentralisert. Det baseres på at det må låses betydelige mengder kryptovaluta til blokkjeden.

Hele 32 Ether mynter må låses til blokkjeden for å i det hele tatt kvalifiseres som staker. 32 Ether tilsvarer etter dagens kurs en sum på nærmere 500,000 kroner. De færreste eier så store mengder Ethereum coins.

Dermed mener kritikerne at konseptet med desentralisering ikke innfris, siden det er de med mest penger som får størst innflytelse. Også minerne fortviler over dette skifte, siden Ethereum har lenge vært den mest lønnsomme kryptoen å mine.  

Ethereum vs Ethereum 2.0 – Hva er forskjellen?

Ethereum Merge ble lenge omtalt som Ethereum 2.0, eller ETH 2.0, men for å unngå forvirring ble «2.0» senere fjernet. Det er finnes bare Ethereum, og det er ingenting som heter ETH 2.0 lengre.

Men forskjellen på det gamle og nye nettverket er at det har endret konsensusmekanisme. Tidligere når man skulle utvinne ETH måtte man mine. Mining utføres, som skrevet, ved å løse komplekse oppgaver med datakraft.

Nå må det Stakes for å utvinne nye ETH. Ethereum staking utføres ved å låse fast mynter til den respektive blokkjeden, som i teorien går ut på å beholde myntene man eier i en form for Krypto lommebok som støtter Ethereum blokkjeden.  

Hva betyr Etherum Merge for meg som allerede eier ETH?

Mange som har investert og eier Ethereum har vært spente på hva The Merge faktisk betyr for deres beholdning. Mange frykt at kryptoen ville forsvinne, mens andre så for seg at man måtte konvertere de gamle myntene med de nye.

Faktum er imidlertid at du ikke trenger å gjøre noe som helst. Ingenting er endret sett bort i fra selve konsensusen og måten det utvinnes nye coins på. Utover det er alt som før, som også vil si at du din beholdning er uforandret, om vi ser bort i fra eventuelle kursendringer vel og merke.

Ethereum kurs prognose: Hva skjer etter The Merge?

Veien videre for ETH kurs avhenger i stor grad av hvor vellykket sammenslåingen blir. Ifølge Buterin har den blitt gjennomført helt uten komplikasjoner. Dermed er det med god grunn til å tro at The Merge vil slå positivt ut for kursutviklingen.

Med det sagt er det ventet stor handelsaktivitet i perioden etter Ethereum Merge, som gjør at kursen kan variere mye. En del kryptobørser, blant annet Firi, har meldt at de stopper alle innskudd og uttak i perioden rundt The Merge av sikkerhetsmessige årsaker.

Dermed er kursutviklingen umulig å forutsi, spesielt på kortere sikt, men også på lengre sikt. Dog er det flere analysenettsted, som DigitalCoinPrice, som hevder at prisen kan stige til høyder som 20,000 dollar innen 2030. Det tilsvarer en oppgang på mange tusen prosent.

De er samtidig raske med å påpeke at prognosene kun baseres på estimat, og at det ikke er garantier.

Les hvordan kjøpe Ethereum her.   

Ethereum Merge raskt oppsummert

Ethereum Merge refererer til konsensusskiftet, hvor nettverkes endres fra Proof-of-work til Proof-of-Stake. Dette skiftet gjør Ethereum 99 prosent mer energieffektiv, og det redusert verdens strømforbruk med 0,2 prosent, ifølge Vitalik Buterin.

Følgelig har The Merge fått mye positiv oppmerksomhet, og det er flere som tror dette er starten på en ny epoke for både kryptovalutaen og markedet som helhet.

Samtidig er noen skeptiske og frykter at skiftet heller vil svekke Ethereum. Riktignok er dette i størst grad minerne, som nå ikke lengre kan tjene penger på å utvinne kryptoen ved hjelp av alminnelig datakraft.

Utover det utgjør skiftet ikke særlig mye for de fleste, annet enn at det kan påvirke kursutviklingen. Ethereum vil fortsette å være Ethereum selv om de nå driftes på et annet nettverk.

Ofte stile spørsmål?

Hva er Ethereum Merge?

Ethereum Merge refererer til nettverkets konsensusskifte fra PoW til Pos.

Vil The Merge øke kursen til Ethereum?

Det er spekuleres i om kursen kan stige som følger av «sammenslåingen». Det er en historiske hendelse som naturligvis vil få en viss innvirkning på prisen. Bare husk å gjør egne undersøkelser og gjør opp en egen mening om hvorvidt kursen vil stige eller falle.

Hva betyr Ethereum Merge for meg som allerede eier Ether?

Ethereum Merge endrer ingenting for deg som allerede eier Ether. Ethereum vil fortsette å være Ethereum.

Når ble Ethereum Merge gjennomført?

The Merge ble gjennomført 15 september 2022.

Blir Ethereum mer miljøvennlig?

Ifølge Ethereums grunnlegger vil The Merge redusere energiforbruket til nettverket med 99 prosent.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *