Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Endelig takeoff for flyaksjer?

Endelig takeoff for flyaksjer?

Flyaksjer

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.

Etter flere år med turbulens, ser det omsider ut til at flyaksjer har fått vind under vingene igjen. Årets siste vårmåned har i alle fall vært en gedigen opptur for flyaksjene på Oslo Børs. 

Norwegian har så langt i mai steget med rundt 20 prosent, mens det nokså nystartede flyselskapet Norse Atlantic er opp i overkant av 11 prosent. Til og med aksjene til SAS, som har lidd kraftig de siste årene grunnet streik og konkursfrykt, kan vise til en vekst på hele 15 prosent. 

Analytikere roper kjøp 

Skal vi tro de med best oversikt over markedet er ikke oppturen over med det første, snarere tvert i mot. Spesielt Norwegian pekes ut som en aksje som blir interessant å følge med på i tiden fremover. 

Norwegian, som endte børsuken med en kurs på 12 kroner, kan ifølge tekniske analyser stige til opp mot 16 kroner i løpet av de neste 12 månedene. Også flere meglerhus er optimistisk på aksjens vegne. 

Både DNB Markets, Pareto og Nordea har høynet kursmålet kraftig, og har nå satt kjøpsanbefaling på Norwegian. Pareto oppjusterer til 20 kroner, opp fra 15 kroner, mens DNB har nå et kursmål på 18 kroner. Før oppjusteringen var kursmålet 16 kroner.

Flyaksje. Norwegian aksje

De økte forventningene begrunnes med at Norwegians resultater har vært bedre enn først ventet. I tillegg er det en rekke faktorer som indikerer at flyselskapet vil øke inntjeningen betydelig fremover. 

Lavere pris på flydrivstoff og ikke minst høyere billettpriser trekkes frem som de mest utslagsgivende faktorene. Etter at Flyr måtte kaste inn håndkleet tidligere i år har norsk luftfartsmarked hatt mindre konkurranse, særlig på populære reiseruter. 

Når Norwegian da opplever høy etterspørsel på sine avganger, mange av sommerens fly er allerede halvfulle, er resultatet dyrere flybilletter. Dette vil igjen føre til høyere inntekter for det norske flyselskapet, som ironisk nok er kåret til et av Europas beste lavprisflyselskap. 

Kundene strømmer til utenlandsk lavprissgigant

Dyre flybilletter er ikke akkurat forretningsmodellen til britiske Ryanair, som er Europas største flyselskap målt i antall passasjerer. Michael O’Leary, sjef i RyanAir, melder til Financial Times at de skal knuse sine konkurrenter. 

Så lenge vi ikke gjør noe dumt, som er en daglig utfordring i denne bransjen, vil vi fortsette å overkjøre de andre flyselskapene i Europa

Deres metode for å vinne markedsandeler er nettopp ved å tilby lave billettpriser. “Lavest kostnad vinner”, forklarer O’Leary, som samtidig forteller at de tar sikte på å doble antall passasjerer det neste tiåret. 

Flyaksjer kan variere mye i verdi på kort sikt 

Selv om pilene nå peker oppover, og på tross av analytikere skriker “kjøp”, er det viktig å være innforstått med at samtlige flyaksjer innebærer en viss risiko. Det er kjent som en syklisk aksjetype, og det er derfor aksjer som tradisjonelt svinger ganske mye i verdi. Er du derimot sikker i din sak og har bestemt deg for å kjøpe aksjer innenfor flysektoren, kommer du enkelt i gang gjennom en nettmegler.  

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *