Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Investere i SAS eller holde seg unna? Dette er situasjonen!

Investere i SAS eller holde seg unna? Dette er situasjonen!

Sas, SAS-aksje, aksjer, investering, Scandinavian Airlines, Scandinavian Airlines aksje

Det siste året har SAS-aksjen falt med nesten 80 %. Kan kursfallet være en gyllen kjøpsmulighet til å investere i SAS eller bør man holde seg unna?

Både den norske, svenske og danske regjeringen ga store summer til Scandinavian Airlines i pengestøtte under pandemien. Til sammen har den svenske regjeringen støttet flyselskapet med over 8 milliarder kroner for å redde selskapet.

I første halvår av 2022 har SAS tapt 4 milliarder svenske kroner. De har høy gjeld, lave inntekter og en stor konflikt mellom ledelsen og flere av de ansatte.

Vil ikke være en langsiktig eier i SAS

I løpet av pandemien støttet regjeringene i alle de skandinaviske landene det kriserammede flyselskapet. I senere tid har flyselskapet opplevd en streik blant deres piloter, som har gitt store negative ringvirkninger. SAS har forespurt regjeringene om videre tiltakspakker, men får lite støtte.

Den norske næringsministeren Jan Christian Vestre uttalte i en pressemelding at den norske stat ikke kommer til å bidra med ny kapital og vil heller ikke være en langsiktig eier i SAS:

– Gitt situasjonen til selskapet kan vi imidlertid, på gitte vilkår, akseptere å konvertere utestående gjeld til aksjer dersom vi vurderer dette som nødvendig. Dette forutsetter at restruktureringsplanen er tilstrekkelig og at alle aktørene bidrar for å finne løsninger, sier næringsminister Jan Christian Vestre. 

SAS, historie, aksjer, investering, Scandinavian Airlines, Scandinavian Airlines aksje, investere i SAS
Mye har forandret seg for SAS de siste tiårene. Dette er et bilde fra SAS Boeing 747-flyet på 70-tallet, der flyvertinnen serverer passasjere som sitter i første klasse.

Allerede før streiken startet har den svenske regjeringen gjort det klart at de ikke ønsker å skyte inn mer penger i selskapet. De ønsker midlertidig å følge den norske regjeringens fotspor, å selge seg helt ut. I motsetning til Norge og Sverige, har den danske regjeringen kommet til enighet med flere partier om å øke deres eierandeler i SAS.

Slik rammer streiken SAS

SAS og deres piloter er uenige om lønnsbetingelsene, både i Norge, Sverige og Danmark. Dette har ført til at 900 piloter er i streik.

Slik rammes SAS og deres kunder av streiken:

  • 900 piloter er i streik, som går utover rundt 30.000 passasjere midt i høysesongen.
  • Flere fly er kansellert og mange av kundene har krav på tilbakebetaling.
  • Streiken koster selskapet over 100 millioner kroner hver dag.
  • Partene er langt fra å være enige, og streiken kan medvare i lang tid fremover.

Streiken startet 4. juli. Siden denne perioden kan hendelsen ha kostet flyselskapet over 1 milliard kroner.

SAS, aksjer, Investere i SAS?, Scandinavian Airlines

Investere i SAS nå?

Med alt som har skjedd med SAS i løpet av de siste årene har ført til at Scandinavian Airlines aksjene har falt markant. Bare i løpet av de siste året har SAS-aksjene blitt redusert med 80 %. Er dette en gyllen kjøpsmulighet, hvor man kan investere i SAS billig, eller bør man som investor holde seg unna?

Ut fra dagens situasjon er det lite som tilsier at SAS-aksjene vil øke særlig mye dersom man har et langt tidshorisont. Som trader har man mulighet til å trade nyhetene, der aksjene kan stige mye på kort sikt ved gode nyheter og falle markant ved dårlige nyheter. Dette er dog vanskelig, og man burde være innforstått med risikoen før man prøver seg på dette.

Streiken til SAS har ført til:

  • Dårlig fremtidsutsikter for selskapet
  • Lavt tillit blant ansatte, kunder og investor
  • Mye gjeld
  • Lave inntekter

Flysektoren er ikke den mest trygge sektorene å investere i, av flere ulike grunner. Dersom du likevel ønsker å eksponere deg mot flyselskaper, kan det være lurt å se etter andre aksjer enn SAS, som eksempelvis Deutsche Lufthansa, Easyjet, American Airlines Group, Delta Airlines eller AirFrance-KLM.

Ønsker du å lære hvordan du investere i aksjer, kan du lese mer om det her.

Mindre tillit til å investere i SAS

Situasjonen har ført til at både regjeringene, ansatte, kundene og investorene til SAS har mistet mye tillit til flyselskapet. Det kan føre til vedvarende negative konsekvenser, både for flyselskapets inntjening, men også for SAS-aksjene. Dette kan dermed være et dårlig tidspunkt å kjøpe Scandinavian Airlines aksjer på.

Dersom situasjonen vedvarer kan det føre til et oppkjøp, som vil bety en grundig restrukturering av selskapet. Det er heller ikke helt utenkelig at dette kan lede til konkurs. Dette vil være svært dårlig nytt for SAS sine investorer.

Ofte stilte spørsmål

Hva skjer med SAS?

Over 900 SAS-piloter fra Norge, Sverige og Danmark ble tatt ut i streik mandag 4. juli. Dette har store negative ringvirknnger på flyselskapet.

Bør man investere i SAS nå?

Streiken i SAS har ført til at aksjene har falt mye den siste tiden. Det er usikre tider for selskapet, men den danske regjeringens ja til å støtte flyselskapet øker muligheten for at selskapet overlever.

Hvordan vil streiken påvirke aksjene?

Streiken har ført til en svekkelse av tilliten til SAS fra deres investorer. I verste fall kan situasjonen føre til konkurs, som vil resultere i at aksjene ikke vil ha noe verdi.

Bør jeg investere i SAS?

Å investere i SAS vil betegnes som en svært risikofylt investering, ut fra deres inntjening, gjeld og fremtidsutsikter. Les mer her.

Kjøpe SAS aksjer nå?

Å kjøpe SAS aksjer nå vil kategoriseres som er høy-risiko investering. Ønsker du å eksponere deg mot flybransjen, kan det være lurt å se mot andre selskaper, som blant annet