Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Øl-gründer og milliardær Jim Kochs kontroversielle investeringsstrategi

Øl-gründer og milliardær Jim Kochs kontroversielle investeringsstrategi

Jim Koch, investeringsstrategi, Boston Beer Company

Jim Koch (74), medgründer av Boston Beer Company, har en uvanlig investeringsstrategi. Han kjøper en helt tilfeldig aksje annenhver uke – og slår de fleste aktive investeringsporteføljer. 

Har du vært i USA eller er over gjennomsnittlig glad i øl, er det godt tenkelig at du har hørt om Samuel Adams, som er Boston Beer Company’s mest kjente varemerke. Gründeren har opptjent en formue på 1,6 milliarder dollar, mye takket være selskapets suksess. 

Det som har skapt de største overskriftene for Kochs del den siste tiden, er hans utradisjonelle måte å investere i aksjer på. Annenhver uke kjøper han en helt tilfeldig aksje. Og selve handelen utføres av personen som tidligere satt barnevakt for barna hans.

Jim Koch investeringsstrategi
Jim Koch bryr seg svært lite om sine investeringer og legger fokuset på å videreutvikle Boston Beer Company.

Selger tap og bryr seg lite

Den tidligere barnevakten er nå assistenten til hans kone, og er også en slags “porteføljeforvalter” for Koch. Annenhver uke har hun i oppdrag å selge en aksje som er i minus. Deretter velger hun en tilfeldig aksje fra en indeks som f.eks. S&P 500 eller Russell 2000. 

Jim har selv uttalt til Business Insider at denne selverklærte “null engasjement”-strategien har utkonkurrert de fleste porteføljene som er aktivt forvaltet. 

– Jeg vil ikke bekymre meg for det. Det er kjedelig og irriterende, sa Koch til Forbes om hvorfor han ikke ønsker å aktivt følge opp sin investeringsportefølje. 

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Registrer deg her!

Investerer for å beskytte sin formue

Jim skjuler på ingen måte at han er helt uinteressert i å følge aksjemarkedet. I stedet legger han all fokus på å drive selskapet, noe som helt tydelig har båret frukter. I 2022 hadde Boston Beer Company en total omsetning på 2,1 milliarder dollar og den børsnoterte aksjen har en markedsverdi på 4,8 milliarder dollar. 

Jim Koch er stolt over sine øl og beskriver seg selv som en ølbrygger. Her ser du selskapets mest kjente varemerke, Samuel Adams.
Jim Koch er en stolt ølbrygger. Her ser du Boston Beer Companys mest kjente varemerke, Samuel Adams.

Til tross for sin dyktighet som gründer er han klokkeklar på at han ikke kunne overført de samme kunnskapene til aksjemarkedet.

– Jeg tror ikke jeg har en sjanse i havet til å utkonkurrere de profesjonelle investorene, sa Jim til Forbes som mener at de som selger aksjene til ham uansett ville hatt bedre og mer informasjon enn han selv. 

Til tross for hans tilsynelatende uinteresserte strategi, ligger det en plan bak. Han mener nemlig at måten han investerer på bidrar til å skape en diversifisert portefølje. Dette er med på å beskytte hans formue og redusere risikoen for tap. 

Aksje steget med over 14 000 %

Allerede som 12-åring jobbet Jim Koch som postbud og delte ut aviser i nabolaget. Pengene han hadde spart opp brukte han for å kjøpe to aksjer i dagligvaregiganten Procter & Gamble (P&G). De to aksjene kostet på dette tidspunktet 140 dollar. 

Disse aksjene har Jim Koch holdt på helt til i dag. Verdien er nå på 20 000 dollar, som tilsvarer over 200 000 norske kroner. Om Jim har en god evne til å velge riktige aksjer eller om han kun har vært heldig er fortsatt uvisst. 

Hva kan man lære av Jim Koch?

Uavhengig av om det er dyktighet eller flaks, er det faktisk mye man kan lære av Jim Koch. Selv om vi ikke vil anbefale hans strategi til enhver, er dette noen av de positive aspektene ved hans investeringsstrategi:

  • Han bygger en diversifisert portefølje: Ved å investere i flere aksjer sprer du risikoen, som reduserer sjansen for tap. Det er aldri anbefalt å putte alle eggene i en kurs, noe Koch er veldig klar over selv. 
  • Fjerner ugresset: Individuelle investorer selger ofte vinnere og holder på tapere. Teori viser nemlig at frustrasjonen over å tape penger overgår gleden av å vinne. Koch unngår dette ved å selge aksjer som går i minus. 
  • Langsiktig strategi: Jim Koch er i dag 74 år. Hans første investering var som 12-åring. Investorer øker sjansen for god avkastning ved å investere langsiktig. I tillegg får man god drahjelp fra renters rente-effekten.  
  • Fokus på det han gjør best: Jim Koch har innsett at hans styrke ikke er å investere i aksjer aktivt. I stedet legger han fokuset på sitt selskap, noe som gir ham mer livsglede og har gitt han en betydelig formue. 

– Hvis du heller vil bli rik enn lykkelig, er du en sosiopat

Til slutt skal det nevnes at Jim Koch sluttet i en jobb hvor han tjente over 100 000 dollar som 34-åring. Han satset alt på Boston Beer Company og startet å brygge øl i kjøkkenet til sin familie. Han ville heller gjøre noe som ga han glede enn å fokusere på å tjene mest mulig penger.  

– Hvis du heller vil bli rik enn lykkelig, er du en sosiopat. Og, jeg var ikke en sosiopat. Jeg valgte å være lykkelig, sa Koch til CNBC i fjor. 

Å følge sine lidenskap kan gjøre deg rik, som ved Koch sitt tilfelle. I verste fall kan det bare gjøre deg lykkelig. Dette er noe man bør ha i bakhodet, spesielt hvis man har en jobb som man ikke er spesielt glad i.

Hva planlegger du å investere i?

Ønsker du å sette opp en månedlig fast spareavtale eller investere i norske fond og aksjer? Da kan vi anbefale Nordnet

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.