Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Netflix har laget en serie om svindleren Madoff. Slik unngår du samme skjebne!

Netflix har laget en serie om svindleren Madoff. Slik unngår du samme skjebne!

Svindel, Netflix, Bernie Madoff

Svindel er et stort problem verden over, spesielt på stedene man oppbevarer vesentlig med penger. Netflix har laget en serie om storsvindleren Bernie Madoff, som svindlet fra både småsparere og styrtrike investorer.

Kundene satt penger i fondet til Madoff. Men i stedet for å investere pengene i aksjer, obligasjoner, eiendom eller andre finansielle instrumenter, tok han pengene fra nye kunder og ga til gamle kunder. Dette er et klassisk tilfelle av et ponzi-svindel.

Ponzi-svindelen varte fra 90-tallet til Madoff ble avslørt under finanskrisen i 2008. Dette førte til at mange tapte alle sine sparepenger.

Bernie Madoff, svindel, Netflix
Madoff hadde lenge heltestatus på Wall Street. Som sett i serien på Netflix, var dette et pyramidespill uten like.

5 gode tips til hvordan du unngår svindel

Hvis du har sett serien om Bernie Madoff på Netflix, er du klar over at mange ble tatt på sengen da nyheten om svindelen ble offentliggjort.

Det finnes flere forhåndsregler man kan ta for å unngå samme skjebne. Her er fem gode tips:

  1. Forstå hva du investerer i: Det er alltid viktig å ha en god forståelse av hva du investerer i, enten det er i aksjer eller fond, eller om du overfører dine penger til et forvaltningsselskap. Dette vil ikke bare redusere sjansen for at du unngår å bli svindlet, men også får at du oppnår god avkastning.
  2. Gjør grundig research dersom noen reklamerer for høy avkastning: Det er ofte et rødt flagg dersom noen reklamerer for altfor høy avkastning. Sjekk økonomiske rapporter eller eventuelle reguleringsmyndigheter før du går videre i prosessen.
  3. Invester kun i finansielle produkter som gir tilstrekkelig med innsikt: Når du investerer i et verdipapir, bør du forsikre deg om at de tilbyr tilstrekkelig med innsikt, noe du bør kreve som en investor. Dette inkluderer å forstå hvordan produktet fungerer, og hvilken risiko det medfører.
  4. Bruk sunn fornuft: Dette inkluderer å tenke på hva som er rasjonelt og realistisk, og ikke å bli lurt av for godt til å være sant tilbud. Det er ofte ikke sant!
  5. Er du i tvil, spør om hjelp: Dersom du er i tvil om en investering, bør du spørre om hjelp. Dette inkluderer å søke råd fra en finansiell rådgiver eller en erfaren investor.

Bruk en regulert og lisensiert handelsplattform

Et annet godt tips til hvordan du unngår svindel eller tap av midler, er å forsikre deg om at du investerer dine penger gjennom en regulert og lisensiert handelsplattform. Dette er det viktigste å sjekke ut før du velger en nettmelger.

Vi kan anbefale handelsplattformen til eToro. Plattformen er regulert i flere jurisdiksjoner og blir benyttet av over 25 millioner investorer over hele verden.

I tillegg har de lave gebyrer, som gjør at du vil unngå å tape store deler av din fortjeneste, som kan oppstå når du investerer gjennom nettmeglere med høye gebyrer. Dette er noe som er viktig å ha i bakhode når du skal velge en megler.

Slik investerer du gjennom eToro:

  1. Gå til eToros hjemmeside, trykk på registreringsknappen fyll inn din kontaktinformasjon
  2. Verifiser din identitet og gjennomfør en KYC-prosess, som er lovpålagt å utføre av alle regulerte plattformer og innebærer at du svarer på noen spørsmål relatert til din økonomi og investeringer.
  3. Gjennomføre et innskudd.
  4. Søk på investeringen du ønsker å investere i.
  5. Velg hvor mye du ønsker å investere for og kjøp aksjer.

74 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

24.000 nordmenn vil anmelde for svindel i år

I likhet med serien på Netflix, finnes det fortsatt flere forvaltere som skilter med gull og grønne skoger. Selv om det ikke nødvendigvis er pyramidespill, kan det komme i skyhøye gebyrer som tar store deler av din gevinst.

Et større problem i dagens samfunn er derimot digital svindel, som ofte går ut på at en person angir seg for å jobbe i din bank eller handelsplattform. Målet er å få tak i private opplysning eller BankID, som gir tilgang til dine midler.

Det er derfor viktig å aldri oppgi dine opplysninger dersom du ikke kan verifisere hvem som er på andre siden av telefonen. Legg på, og heller ring tilbake til banken selv, da kan du være sikker på at du kommer riktig.

Bygg en bred investeringsportefølje

Flere nordmenn eier i dag under en håndfull aksjer. Selv om dette langt ifra er ulovlig eller form for svindel, er det en svært risikofylt investeringsstrategi. Dette resulterer ofte i at mange taper store deler av sine investerte penger.

For å redusere sjansen for tap, samtidig som du øker sjansen for å dra nytte av verdistigningen som skjer i aksjemarkeder, er det lurt å bygge en investeringsportefølje som består av flere aksjer og fond.

Et godt tips er å ha aksjer og fond som eksponerer seg for ulike marked, sektorer og regioner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X