Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » 72-regelen viser hvor lang tid det tar å doble sparepengene

72-regelen viser hvor lang tid det tar å doble sparepengene

72-regelen sparepenger

72-regelen ble skrevet i matteboken Summa de Arithmetica av italieneren Luca Pacioli i 1494. Regelen er like effektiv i dag, og viser hvor lang tid det tar å doble en investering. 

Hvor lang tid tar det egentlig å doble sparepengene dine? Dersom du vet hva du får i årlig avkastning, er 72-regelen en enkel beregningsmetode. 

Regelen går ut på å dele tallet 72 med antall år du ønsker å nå målet. På den måten finner du ut av hvor mye du trenger i årlig avkastning. La oss gi et eksempel:

  • Thomas er 42 år gammel og har et sparebeløp på 1 million kroner
  • Han har som mål å doble dette beløpet innen 10 år, altså ha 2 millioner kroner. 
  • 72/10 er lik 7,2 %.

Thomas må altså få en årlig avkastning på 7,2 % for å nå målet sitt om å ha et sparebeløp på 2 millioner kroner om 10 år.

Artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Meld deg på for ukentlig tips om privatøkonomi og investeringer.

72-regelen kan gi en pekepinn på risikovilligheten

72-regelen er best egnet for investeringer man vet hva man vil få i avkastning, som f.eks. renter. Likevel kan regelen strekkes også til aksjemarkedet. For den gir et tydelig tall på hvor mye avkastning man må ha for å nå målet sitt. Da kan man lettere bygge en portefølje ut fra mål og risikovillighet. I Thomas sitt tilfelle må han ha en avkastning på 7,2 % for å nå målet sitt.

Tar vi en titt tilbake på de forrige 10 årene, ser vi eksempler på investeringer/sparemåter som hadde ført til om Thomas hadde nådd målet eller ikke:

Sparekonto i bank har gitt rundt 3 % årlig avkastning. Ved å sette pengene i banken hadde han vært langt unna målet. 

✅ Kombinasjonsfondet Nordea Plan Balansert, som består av aksjer og renter, har gitt en årlig avkastning på 7,35 %. Ved å plaserere pengene i dette fondet hadde Thomas nådd målet.

Globale indeksfond har gitt en avkastning på nesten 15 % årlig. I dette tilfellet hadde Thomas nådd målet med god margin.

Den italienske matematikeren skrev
Luca Pacioli skrev om 72-regelen i matteboken Summa de Arithmetica i 1494, men det spekulerer i at regelen strekker seg lenger tilbake. (Foto: Néstor Alonso)

Hvor lang tid ville det tatt før pengene dobles?

La oss gå et steg videre på eksemplene gitt ovenfor. Hvis 1 million kroner hadde blitt plassert i de ulike investeringsformene, hvor lang tid hadde det tatt for Thomas å nå målet med å få 2 millioner kroner?

  • Sparekonto i bank: 72/3 % = 24 år
  • Kombinasjonsfondet Nordea Plan Balansert: 72/ 7,35 % = Litt under 10 år
  • Globalt indeksfond: 72/15 % = Litt under 5 år

Ved å bruke 72-regelen ser du at det tar under 5 år dersom man får en årlig avkastning på 15 %. Ved å sette pengene i banken, og man får renter på 3 %, vil det ta 24 år.

Stor risiko å ikke ta risiko

Den største risikoen i dette tilfellet er å faktisk å ikke ta noen risiko. For velger Thomas å bare la pengene sine ligge i banken, vil han være langt unna å nå målet sitt. Kalkulerer man inn inflasjon, så vil økningen være minimal. 

Hvis han hadde valgt å ta høyere risiko og investert i et globalt indeksfond (med 15 % årlig avkastning), ville Thomas plutselig hatt et sparebeløp på over 4 millioner kroner i løpet av 10 år. 

Det skal nevnes at avkastningen de siste 10 årene har vært høyere enn man kan forvente. Det er ingen garanti for at aksjemarkedet vil oppnå samme resultater fremover. Men det er risikoen man eventuelt tar!

Finn et komfortabelt risikonivå

Har du lest nyhetsbrevene mine, vet du at jeg ved gjentatte tilfeller har skrevet om viktigheten av å investere langsiktig. Tidsperspektivet bør også være en viktig faktor for hvor mye risiko du tar. Aksjemarkedet har en høyere risiko ettersom verdiene kan svinge mye opp og ned. Har du et kort tidsperspektiv, har du en relativt stor risiko for at du taper verdier. 

Derfor kan 72-regelen fint kombineres med dine investeringsmål, men det kan også være en regel som definerer målet ditt. For har du som mål å doble investeringene dine innen 20 år, vil du ifølge beregningen kunne trenge en avkastning på 3,6 %. Man trenger ikke ta veldig mye risiko for å oppnå en årlig avkastning på 3,6 %, så da bør man kanskje øke risikoen noe? 

Samme eksempel kan tas den andre veien, men det viktigste er at du finner et risikonivå du er villig til å ta for å nå dine målsettinger.

Lyst til å starte din investeringsreise?

Hvis du ønsker å begynne å spare penger i aksjer og fond, kan jeg anbefale Nordnet. Dette er plattformen jeg selv bruker mest aktivt. Som Nordens største handelsplattform har du et stort utvalg av investeringsprodukter. Du kan også sette opp fast månedlig sparing, som gjør at sparingen enkelt skjer på autopilot.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.
Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.