Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » 38 % har nok sparepenger til å si farvel til status quo!

38 % har nok sparepenger til å si farvel til status quo!

Sparepenger

En ny undersøkelse viser at 38 % av nordmenn har nok penger i bakhånd til å ta livsendrende valg, som å si opp jobben eller avslutte et forhold. Ønsker du denne friheten, bør du fokusere på å spare penger – og jo tidligere, desto bedre!

Mange sitter med drømmer om å kunne endre noe i livet. Kanskje ønsker man å si opp jobben for å studere noe nytt, seile jorden rundt eller starte en egen bedrift. Uavhengig av hva det måtte være, er det flere som velger å ikke realisere drømmene. For noen kan det være redselen for å begi seg på dypt farvann, mens for andre kan det være økonomiske hindre som står i veien. 

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.

Menn sitter på større beløp

I en nylig gjennomført undersøkelse av YouGov, på oppdrag for Nordnet, ble 1000 nordmenn spurt om de hadde nok penger i bakhånd til å endre livssituasjonen. Kun 38 prosent av respondentene svarte ja på spørsmålet. 

Blant menn var andelen 49 prosent. For kvinnene var det kun 32 prosent som mente at de hadde de økonomiske kreftene til å kunne endre livet ved bruk av sparepenger.

Antall kvinnelige investorer øker

Det er ingen hemmelighet at menn sitter på større verdier på aksjemarkedet enn kvinner. Ifølge fjorårets spareavtaleundersøkelsen gjennomført av Verdipapirfondenes forening (VFF) sto menn for 62 prosent av nordmenns totale sparing gjennom fond i 2022.

Men i løpet av det året var det langt flere kvinner som opprettet nye spareavtaler, med 46 428 mot menns 19 342. Nye tall fra AksjeNorge bekrefter også at interessen for sparing og investeringer er størst blant kvinner.

Spareavtaler i fond øker sparepenger

I en ideell verden ville så klart alle sitte på de samme mulighetene, uavhengig av kjønn og bakgrunn. På den positive siden kan vi ta grep som former vår privatøkonomi i en bedre retning. 

Gir en stor frihet

Ingen ønsker å være ulykkelige. Nok sparepenger kan lede til at man avslutter et ulykkelig forhold, enten det er med arbeidsgiver eller en partner (selv om det ikke børe være et økonomisk insentiv bak et slikt valg, er det realiteten for flere). Det kan også føre til at man velger å ta sjanser man ellers ikke ville tatt, som å flytte til et nytt land.

Forhåpentligvis sitter ikke brorparten av våre lesere med følelsen om at de trenger en radikal endring i livet. Likevel vil ekstra sparepenger gi deg muligheten – dersom du plutselig befinner deg i en slik situasjon. Om økonomien er en viktig faktor for beslutningene du foretar deg, bør du i så fall fokusere på å spare. 

For små beløp i dag kan vokse seg til store summer over tid. Og før du vet det, er pengene som er oppspart fundamentet i en livsendrende avgjørelse.

Spar pengene riktig

En enkel oppskrift for å opparbeide seg mer penger er å bruke mindre enn du tjener. Rett og slett at du går i pluss i enden av måneden. For mange kan små kutt i utgifter utgjøre en stor forskjell. 

Ved å gjøre dette er du på god vei til å opparbeide deg ekstra sparepenger. Deretter bør du tenke på hvor du setter disse pengene. Skal disse pengene spares over tid, vil det eksempelvis være lite lønnsomt å sette dem i en sparekonto. Da vil faktisk pengenes verdi tapes over tid, siden inflasjonen (vekst i prisnivået på varer og tjenester) er høyere enn rentene du får fra banken. 

Her har du derimot flere andre muligheter:

  • 1-3 år: Rentefond kan være ideelt for de med følgende tidsperspektiv. Et annet alternativ er å låse pengene i en fastrentekonto. For eksempel gir Nordea en årlig rente på 5,10 % hvis du låser pengene i 6 mnd. Det er vesentlig mer enn du får på sparekontoen til storbanken.
  • 3-5 år: Har du en tidshorisont på mellom tre og fem år, kan kombinasjonsfond være en god idé. Dette er et fond som kombinerer rentepapirer og aksjer i fondets portefølje. 
  • 5 år eller mer: Skal du i gang med langsiktig sparing vil du, i de fleste tilfeller, dra nytte av å investere i aksjemarkedet. Globale indeksfond gir deg eierskap i selskaper over hele verden.

Kan utgjøre store forskjeller

La oss si du klarer å spare 3000 kroner i enden av måneden. Med en langsiktig spareplan setter du pengene i et aksjefond fremfor i banken. Over tid vil det kunne utgjøre en enorm stor forskjell:

Som bildet illustrerer vil du kunne oppnå flere millioner kroner mer ved å sette pengene i aksjemarkedet kontra å la dem ligge i banken. I løpet av de siste 20 årene har aksjemarkedet gitt en årlig avkastning på rundt 10 %. Det er ikke garantert at markedet vil være like snille med oss fremover, men over tid har aksjemarkedet alltid vært lønnsomt sammenlignet med bankinnskudd. 

Lyst til å starte din investeringsreise?

Hvis du ønsker å begynne å spare penger i aksjer og fond, kan jeg anbefale Nordnet. Dette er plattformen jeg selv bruker mest aktivt. Som Nordens største handelsplattform har du et stort utvalg av investeringsprodukter. Du kan også sette opp fast månedlig sparing, som gjør at sparingen skjer på autopilot.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Kilder:

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X