Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Beste måten å investere 1 million kroner på?

Beste måten å investere 1 million kroner på?

Investere 1 million kroner

Har du 1 million kroner til gode som du ønsker å investere? Det finnes mange forskjellige måter å bruke pengene på, som kan ha stor påvirkning på din fremtidige økonomiske situasjon. 

I denne artikkelen vil vi presentere ulike måter du kan investere 1 million kroner på. Du bør selv vurdere hvilke tilnærming som passer best til deg, og i de fleste tilfeller kan det også være lurt å spre pengene over flere investeringer. 

Hvordan investere 1 million kroner?

Er du i en så god situasjon at du har 1 million kroner du kan investere? Da er det viktig at du tenker deg godt om. Mange går i fellen ved at de setter pengene på sparekontoen. Med lave renter og inflasjon, vil det føre til at verdiene faktisk reduseres over tid. 

Her er noen måter du kan investere 1 million kroner på:

Investere i aksjefond: En passiv og lønnsom investering

Når du investerer i ett fond, investerer du i realiteten i mange børsnoterte selskaper. Du vil altså få en bred eksponering i aksjemarkedet, samtidig som det er en forvalter som tar seg av prosessen. 

Fordelen med å investere i aksjefond, er at du selv kan vurdere hvilket marked du vil investere i og hvor mye risiko du ønsker å ta. Velger du eksempelvis et globalt indeksfond, som Nordnet Indeksfond Global ESG, vil du i realiteten eie aksjer i hundrevis av ulike selskaper over hele verden. 

Fordeler med å investere i aksjefond:

 • Du sparer i aksjemarkedet på en enkel og trygg måte.
 • Aksjemarkedet har gitt vesentlig høyere avkastning sammenlignet med innskuddsrenten fra bankene. 
 • Det er lavere risiko sammenlignet med å investere i enkeltaksjer.
Invester hos Nordnet

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi.

Investere i aksjer: Kjøp andeler i selskaper du har troen på

I motsetning til aksjefond, vil investeringer enkeltaksjer gi deg en mer aktiv tilnærming. Dette gir deg muligheten til å kjøpe deler av et selskap du har troen på i tiden som kommer. 

Med 1 million kroner å investere for, kan det være en god idé å fylle porteføljen opp med noen aksjer. Gjerne i tillegg til aksjefond. For selv om investering i enkeltaksjer kommer med høyere risiko, kan det også gi vesentlig høyere avkastning. 

Her er noen eksempler:

 • Det danske legemiddelselskapet Novo Nordisk har i løpet av de siste 10 årene gitt en avkastning på over 600 %, som tilsvarer over 60 % i årlig avkastning. Ved å investere 1 million kroner, ville dette gitt over 6 millioner kroner på 10 år. 
 • Apple har gitt en avkastning på 826 % i løpet av de siste 10 årene.
 • Teknologiselskapet Nvidia har gitt en avkastning på slående 12 361 % på 10 år. Dette tilsvarer en årlig avkastning på over 1000 %. 
investere 1 million kroner aksjer
Hvis du kjøper Apple-aksjer vil du få en liten eierandel i selskapet.

Husk at dette er gode eksempler. Det finnes også selskaper som har gått rett ned, som er risikoen man tar når man investerer i enkeltaksjer. For eksempel har SAS tapt så å si alle verdiene på børs, og det samme gjelder det plantebaserte matselskapet Beyond Meat. 

Av akkurat den grunn er det lurt å kombinere både aksjefond og aksjer. Du vil fortsatt ta del i oppgangen i aksjene du eier, men dersom det går dårlig blir du “reddet” av fondene.

Fastrentekonto: En trygg sparemåte

Har du 1 million kroner å investere med, men kanskje trenger pengene innen kort tid eller rett og slett ikke ønsker å ta så mye risiko? Da kan det være lurt å vurdere et fastrenteinnskudd. 

Dette er i og for seg ikke en investering, men går heller under kategorien sparing. Ved å sette penger i en fastrentekonto vil du motta en fastsatt rente ved å binde pengene dine i en viss periode. 

Enkelte banker tilbyr i dag over 5 % i rente dersom du binder pengene dine i 12 mnd. Aksjemarkedet gir generelt bedre avkastning over tid, men kanskje dette er et godt valg for din nåværende situasjon?

Det er viktig å i så fall vurdere hvor mye penger du trenger i årene som kommer. Kanskje du trenger deler av dine 1 million kroner om 2 år? Da kan det være greit å sette av deler av beløpet i en fastrentekonto. 

Kjøpe og leie ut eiendom: Tjen på verdistigning og passiv inntekt

En annen svært populær investering er eiendom. Med 1 million kroner i investerbart beløp, har du nok egenkapital til å få boliglån fra banken. Det betyr at du kan kjøpe en bolig og leie ut, som gir to fordeler:

 1. Du tjener penger på at boligverdien stiger over tid.
 2. Du mottar passiv inntekt gjennom leieinntekter.

Å kjøpe og leie ut eiendom kan være svært lønnsomt, men det er mye å tenke på i forkant:

 • Boliger i attraktive byer er mere attraktive, men samtidig koster det mere.
 • Du må ofte ut med jevnlige kostnader pga. vedlikehold.
 • Som regel får man snille leietakere, men dette er ingen selvfølge. 
investere 1 million kroner eiendom

Vil du investere 1 million kroner, er eiendom en god mulighet. Men det krever mer av deg. I motsetning vil man kunne komme i gang med å investere i aksjefond på noen få minutter, og alle investeringene blir tatt hånd om av en forvalter. Dette er smak og behag!

Kvitt deg med dyr gjeld: Den beste investeringen du kan ta!

Har du et lån med høy rente? Da kan det være lurt å fokusere på å betale ned dette lånet først som sist!

Forbrukslån og kredittkortgjeld har ofte en årlig rente på godt over 15 %. Dette er en rente som er mer enn du kan forvente å få i avkastning gjennom aksjer, fond eller eiendom. 

Når det er sagt, gjelder det ikke all gjeld. For eksempel er den historiske avkastningen du får gjennom aksjemarkedet vesentlig høyere enn rente du betaler på boliglånet eller studielånet. I dette tilfellet vil du kunne få bedre uttelling på å investere i aksjer enn å nedbetale mer på boliglånet. 

Invester 1 million kroner ut fra din strategi og risikovillighet

Når du skal i gang med å investere 1 million kroner, er det viktig at du vurderer din situasjon. Hvor lenge du planlegger å investere pengene dine og hvor mye risiko du er villig til å ta er vesentlig for planleggingen. 

Her er noen vesentlige spørsmål du må stille deg selv i forkant:

 • Når vil jeg trenge pengene jeg investerer? Du kan for eksempel ta mer risiko dersom du trenger pengene om 10 år kontra om 2 år.
 • Hvor mye avkastning søker du etter? Både rentefond (lav risiko), aksjefond (middel risiko) og aksjer (middel-høy risiko) kan være attraktivt for deg. Finn ut av hva du ønsker å oppnå i forkant, og invester deretter. 
 • Tåler jeg å se verdiene falle? Aksjemarkedet har gitt høy avkastning over tid, men det vil komme perioder hvor markedet faller. Har du evnen til å sitte stille i båten, selv i tøffere tider?

 Ved å svare på disse spørsmålene vil du ha bedre forutsetninger for å kartlegge hvordan du går i gang med å investere 1 million kroner. 

Investere 1 million kroner? Bygg en portefølje!

For å redusere sjansen for at dine midler reduserer sine verdier over tid, er det lurt å bygge en diversifisert portefølje. Det betyr at man sprer verdiene over ulike investeringer. 

Her er en enkel illustrasjon på hvordan man kan bygge en portefølje med 1 million kroner:

 • Høyrenteinnskudd: 200 000 kroner (20 %)
 • Globalt indeksfond: 400 000 kroner (40 %)
 • Aktive aksjefond: 200 000 kroner (20 %)
 • Enkeltaksjer: 100 000 kroner (20 %)

Slik investerer du 1 million kroner

For å finne ut av hvordan du går i gang med å investere i 1 million kroner, må vi først bryte det ned ut fra de ulike alternativene:

 • Høyrenteinnskudd: Dette får du hos de ulike bankene. Du kan bruke Finansportalen for å finne ut av hvilke banker som tilbyr de beste rentene. 
 • Investering i aksjemarkedet: Ønsker du å investere i aksjer og fond, er Nordnet et godt alternativ. Dette er Nordens største handelsplattform og tilbyr et bredt utvalg av investeringer. Her finner man også rentefond. 
 • Investering i eiendom: Finn.no er fortsatt det beste alternativet for å finne eiendommer til salgs. Overvåk markedet og gå på visninger på boliger du er interessert i. 

Slik investerer du i aksjer og fond

La oss ta en nærmere titt på hvordan du faktisk går i gang med å investere i aksjemarkedet:

 1. Opprett en konto: Gå til Nordnet og trykk på «bli kunde». Å opprette en konto hos Nordnet tar kun et par minutter, ettersom plattformen er satt opp med BankID og er overvåket av Finanstilsynet i Norge.
 2. Sett inn penger: Etter at profilen er opprettet, kan du sette inn penger. Du velger selv om du vil sette inn hele beløpet med en gang, eller fylle på med mer etterhvert. Du kan overføre med bankoverføring og det er ingen gebyrer på innskudd eller uttak.
 3. Gå i gang med å investere: Deretter velger du det finansielle instrumentet du ønsker å investere i, enten det er et globalt indeksfond (Nordnet Indeksfond Global ESG), et rentefond (Heimdal Høyrente A) eller en aksje (Apple). Velg beløpet du ønsker å investere med og trykk på «Kjøp».

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi.

Tips til deg som skal investere 1 million kroner

Å komme i gang med å investere 1 million kroner kan høres skremmende ut. Likevel trenger det ikke å være det. Det som kanskje er mer skremmende, er å vite at pengene vil tape verdier dersom du lar dem stå i en sparekonto. 

Her er noen tips til deg som planlegger å investere 1 million kroner:

 1. Sett deg et mål: Ha en plan på hvor lenge du ønsker å investere pengene dine og hva du ønsker å oppnå med pengene.
 2. Invester ut fra risikovillighet: Dersom du ikke kan håndtere å se at verdiene på dine investeringer faller i verdi, kan det være lurt å investere i objekter med lavere risiko. 
 3. Spre risikoen: Med 1 million kroner er det lurt å spre pengene over flere investeringer. Dette reduserer sjansen for tap, samtidig som du øker sjansen for god avkastning over tid. Selvfølgelig kan det være fristende å hoppe på en spennende investering, som f.eks. Nvidia, men det vil være mer gambling enn investering!
 4. Passiv eller aktiv tilnærming: Investerer du i enkeltaksjer eller eiendom er du avhengig av å holde deg oppdatert på det som skjer. Med aksjefond og rentefond vil du bruke mindre tid på investeringene dine. 
 5. Rebalansering: Over tid vil noen investeringer prestere godt og andre mindre godt. Dette vil kunne skape en ubalansert portefølje. I så fall kan det være lurt å selge deg ned i noen posisjoner og opp i andre – for å skape den porteføljen du ønsker.
 6. Reduser risikoen etter hvert: La oss si du har en 10 års tidshorisont for dine investerte penger og har investert i åtte år. Da har du to år igjen før du skal bruke pengene. Da kan det være lurt å trappe ned risikoen, som f.eks. redusere andelen aksjer og øke andelen renter. 

Kort oppsummering

Dersom du er i en så heldig posisjon å ha 1 million kroner å investere for, finnes det flere måter å oppnå god avkastning på. Det viktigste er å finne den beste metoden for deg, ut fra blant annet risikovillighet, tidshorisont og om du ønsker en aktiv eller passiv tilnærming. 

Husk at du vil tape penger over tid dersom du lar pengene dine stå i sparekontoen. For mange kan det viktigste være å kun komme i gang. Start med et lite beløp (ut fra dine målsettinger) og fyll på mer over tid. 

Ofte stilte spørsmål om å investere 1 million kroner

Hva er beste måten å investere 1 million kroner på?

Det finnes mange måter å investere 1 million kroner på. De mest populære valgene er aksjer, fond eller eiendom.

Hvordan investere 1 million kroner?

Det er lite smart å ha 1 million kroner på sparekontoen, som gjør at du taper verdier over tid. Ved å investere pengene i f.eks. aksjer, fond eller eiendom vil pengene vokse over tid.

Hvor mye må jeg spare for å bli millionær?

Det avhenger av hvor avkastning du får. Investerer du 2000 kroner per måned og får en årlig avkastning på 10 %, vil du ha 1 million kroner etter 17 år.

Hvordan tjene 1 million kroner på investering?

For hvert år du tjener penger på dine investeringer, vil investeringsbeløpet øke. Da vil du dra nytte av rentes rente-effekten, som betyr at du får avkastningen på avkastningen du oppnår. Da går det ofte raskere enn du skulle trodd.

Hvordan få 1 million til å vokse?

For å få pengene til å vokse, må du sette dem til arbeid. Gode sparemåter er blant annet aksjer, fond eller eiendom. Lar du pengene sitte i en bankkonto vil du tape verdier over tid på grunn av at inflasjonen er høyere enn rentene du får fra banken. Dette er viktig å ha i bakhodet dersom du har 1 million kroner til gode.

Investor
+ innlegg

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X