Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvordan bli kvitt gjeld? 6 grep som hjelper deg å bli gjeldfri raskt  

Hvordan bli kvitt gjeld? 6 grep som hjelper deg å bli gjeldfri raskt  

6 grep som gjør at du blir kvitt gjeld.

Drømmer du om å om å bli gjeldfri? Da er du langt fra alene. Å kvitte seg med gjeld vil gi større økonomisk frihet, og selv om det kan virke som en fjern drøm er det faktisk enklere enn mange tror. Så hvordan blir man egentlig kvitt gjeld? Her ser du våre tips! 

(Annonse) Renteeksempel: Effektiv rente 6,65 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 2.033.291, totalt kr 4.033.291

Gjeldstips 1 – Få oversikt over egen gjeld 

Det første du bør gjøre er å skaffe deg oversikt over egen gjeld. Hvor mye betaler du i boliglån, husleie etc? Har du eventuelt andre smålån du betaler på – forbrukslån, kredittkort? En viktig forutsetning for å klare å kvitte seg med gjeld, er å ha kontroll på hvem man skylder penger til.   

Gjeldstips 2 – Sett opp budsjett 

Når du har kartlagt hvem du skylder penger til og hvor mye du må betale hver måned, er neste steg å sette opp et budsjett. Hvor mye får du inn hver måned, og hva bruker du penger på utenom faste utgifter? 

Har du et oversiktlig budsjett vil du kunne klare å kvitte deg med gjeld enda raskere. Da kan du enklere kutte ting du ikke trenger å bruke penger på. Det kan inkludere ubrukte abonnementer og andre unødvendige utgifter, som for eksempel den daglige Narvesen-kaffen.  Alle monner drar, og det du sparer på småbeløp kan du isteden bruke på å nedbetale gjeld.    

Gjeldstips 3 – Betal regningene innen forfallsdato 

Betal regningene i tide! Dette er utrolig viktig. Utsetter du betalingene, vil kostnadene øke. Gjengangeren hos dem som normalt havner i gjeldsproblemer, er at de ikke betaler sine lån og utgifter i tide. Skjer det, må man betale mer enn det som i utgangspunktet var nødvendig.   

Hvordan bli kvitt gjeld?

Gjeldstips 4 – Prioriter dyre lån

Det er stor forskjell på gjeld når det kommer til renter og gebyrer. Du bør helt klart prioritere dyre lån først, altså de med høy rente. Det betyr imidlertid ikke at du bør bortprioritere andre lån, for da risikerer du å få inkasso på nakken. Da vil man neppe få løst opp i eventuelle økonomiske problemer. Men grunnen til at du bør kvitte deg med dyr gjeld først, er fordi at det vil spare deg penger på sikt. Desto mindre du betaler i renter, desto mer penger spart.   

Gjeldstips 5 – Betale ekstra på avdragene 

Sitter du igjen med mer penger enn normalt? Kanskje du har skaffet deg flere inntektskilder – som er anbefalt dersom man har mye i gjeld. Uavhengig av hva årsaken måtte være er det smart å betale ekstra på ditt avdrag. 

Gjeldstips 6 – Søk om refinansiering 

Refinansiering er en god løsning dersom du har flere lån. Da får du samlet alle dine lån i ett og samme lån. Det er flere fordeler med refinansiering, men noen av fordelene er som følger; 

  1. Lavere rente: Den største årsaken til at folk søker refinansiering er for at det kan gi lavere rente. Lavere rente betyr enkelt og greit mindre utgifter.  
  2. Kortere betalingstid: I tillegg til at du kan få lavere renter ved å refinansiere, så vil man også kunne få kortere nedbetalingstid. Også dette vil bidra til at man blir gjeldsfri raskere. 
  3. Bedre oversikt over egen gjeld: Sist, men ikke minst vil refinansiering være et nyttig hjelpemiddel til å skaffe seg bedre oversikt over egen gjeld. Ved å refinansiere slipper du å forholde deg til flere långivere og flere betalingsfrister. Man får med andre ord en mer ryddig økonomi.   

Hva er refinansiering?

Refinansiering går ut på å samle alle lån i et felleslån. På den måten får man én bank å forholde seg til. Det vil som vi også ha sett gi lavere rente og færre utgifter, som igjen betyr at man frigjør penger til å kvitte seg med gjeld raskere. 

Hvordan søke refinansiering? 

Å søke om refinansiering er en enkel prosess. Det du imidlertid bør være obs på, er forskjellen mellom finansiering med og uten sikkerhet

  • Refinansiering med sikkerhet: I dette tilfellet stiller du med sikkerhet i dine eiendeler, som for eksempel boligen din. Stiller du med sikkerhet i bolig vil sjansene øke for å få inviglet søknaden. I tillegg vil renten sannsynligvis bli lavere enn når man refinansierer uten sikkerhet.
  • Refinansiering uten sikkerhet: Dette fungerer i grunn som et forbrukslån, men hvor pengene er nødt til å betale ned eksisterende gjeld. Refinansiering er et godt alternativ dersom du har flere lån og mye i gjeld, men mangler muligheten til å stille med sikkerhet.  

Slik blir du kvitt gjeld med refinansiering med sikkerhet 

Hos Tjenestetorget kan du søke refinansiering med sikkerhet i bolig. Tjenestetorget er en uforpliktende tjeneste hvor du kan sammenligne tilbud fra 17 forskjellige banker. Søknaden behandles raskt og det koster deg heller ingenting å sende inn en søknad. 

Bli kvitt gjeld med refinansiering med sikkerhet i bolig.

(Annonse) Renteeksempel: Effektiv rente 6,65 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 2.033.291, totalt kr 4.033.291

Oppsummering av “hvordan bli kvitt gjeld” 

De fleste av oss ønsker å bli kvitt gjeld, og selv om det kan virke håpløst for noen er som regel ikke umulig. Men det krever at man tar tak, og at man er villig til å gjøre jobben som kreves. 

Vi har i denne artikkelen sett på seks grep som kan bidra til å få fart på sakene. Dog er det aller viktigste at du gjør ditt beste ut fra eget utgangspunkt. Er det derimot lite oversikt og mange lån som er problemet, kan refinansiering være et stort steg mot målet om å bli gjeldfri.   

Ofte stilte spørsmål 

Hvordan bli kvitt gjeld?  

Først må du skaffe deg oversikt over hva du har i gjeld. Dersom du har flere lån, kan refinansiering være et smart grep for å kvitte seg med gjeld raskere. 

Hva gjør jeg om jeg ikke har råd til å betale gjeld? 

Dersom du ikke klarer å betjene egen gjeld, er det mulig å be om en såkalt gjeldsordning hos politiet. Alternativt kan man søke om en ny betalingsplan hos kreditorene. 

Når bør man være gjeldfri?

Det er ingen fasit på når man bør være gjeldfri. Noen klarer kanskje å kvitte seg med all gjeld i løpet av få år, mens for andre kan det ta så å si hele livet å bli gjeldfri.  

Hvor mye gjeld er normalt? 

I Norge ligger snittet på 850,000 kroner, ifølge SSB. Som regel er det de i aldersgruppen 35-66 år som har mest gjeld. 

Hva er høy gjeld? 

Har man gjeld som overgår årsinntekten med mer enn fem ganger, regner man det som høy gjeld. Det vil si at man ikke kan ha 3 millioner kroner i gjeld, dersom årsinntekten er på 500,000 kroner.

Investor
+ innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X