Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Å investere i deg selv er den beste investeringen du kan gjøre

Å investere i deg selv er den beste investeringen du kan gjøre

Investere i deg selv

Høy inflasjon, bankkrise og internasjonale konflikter er bare noen av årets bekymringer. Dette har også gjort det krevende for investorer. Likevel kan det være lurt å ha i bakhodet at den beste investeringen du kan gjøre i år, som de tidligere årene, er i deg selv, enten det innebærer å lære nye ferdigheter eller dyrke nye interesser og relasjoner.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Investere i deg selv nå for en bedre fremtid

De samme prinsippene investorer bruker til å opparbeide seg mer kapital, som kjøp av aksjer eller andre finansielle instrumenter, kan også brukes til å berike seg selv. Vi kan planlegge hvordan vi bruker tiden og pengene våre nå som vil gi oss et friere og bedre liv i fremtiden. 

Økonomer kaller dette ofte for menneskelig kapital, som er den totale mengden kvalifikasjoner, evner og kunnskap en arbeidstaker har. Fremfor alt er det tre hovedkategorier som vi kan investere i nå som fremtidige selv vil takke oss for: faglig, personlig og helse. 

Selv om disse kategoriene skiller seg fra hverandre, henger de også sammen for å skape best velvære. På lik måte som ved finansielle investeringer bør man utvikle en portefølje som omhandler alle disse tre kategoriene. Og det er viktig å vie tid til hver enkelt av dem. 

Sett langsiktige mål

Å investere i din langsiktige suksess omhandler mer enn at du melder deg inn på et treningsstudio, bestiller en ferie eller går til innkjøp av nye klær til jobben. Målene du setter krever jevnlig oppfølging og administrering – på liknende sett som når du forvalter din egen investeringsportefølje

I hverdagen opplever mange at kalenderen er overfylt, som ender med at man vier for lite tid til seg selv. Sett derfor av tid for å finne ut av din lidenskap. Hva gir deg intellektuell stimulering og hva du gjør for å stimulere dette? 

Lag delmål som du strever for å nå, for å oppnå det endelige resultatet. Ved å sette deg langsiktige mål, med kortsiktige mål underveis, vil du hele tiden kunne sjekke din fremgang. På den måten kan du analysere hvor du står i løypa.

Ikke glem å diversifisere

På samme måte som du ikke ønsker å legge alle eggene i samme kurv når du investere i aksjer, er det viktig å ikke vie for mye energi på en av kategoriene. 

Fordel tiden og oppmerksomheten din på karriere og/eller utdanning, personlige interesser og helse. Å investere for mye i én av dem vil kunne ha negative påvirkninger på de to andre. På akkurat samme måte som hvis porteføljen din er i ubalanse fordi du har investert for mye i ett selskap. 

Å investere for mye i en kategori kan føre til at du blir utbrent. Blant annet florerer det eksempler i media om personer som har tatt på seg ekstrajobber for å tjene mer penger ved siden av sin heltidsjobb. Før man gjør dette er det viktig å stille seg spørsmål om dette vil ha en negativ påvirkning på dine personlige interesser eller på din helse. 

Betal utbytte til deg selv

Forskning viser at man har en høyere sjanse for å lykkes dersom man inkorporere belønninger og andre insentiver for å oppnå sine mål. Derfor kan det være et godt tips å inkludere belønninger til deg selv når du når dine delmål. Til sammenligning kan dette ses på som utbyttebetaling, som er et tegn på gode resultater. 

Hva belønningene skal være er opp til hver enkelt, og over tid vil man kunne optimalisere sin strategi. Det kan for eksempel være at man kun får nyte sitt favorittmåltid etter at man har fullført en oppgave, som f.eks. at man har fullført en treningsøkt eller lest ferdig et kapittel fra en bok.

Å dele dine målsettinger, og fremgangen du har hatt, med andre har også vist å ha en positiv effekt. Det vil kunne øke sjansen for å nå dine mål. Det kan også være lurt å lage en plan sammen med én eller flere, som gjør at man vil kunne stå ansvarlig for hverandre. Dette gjelder uavhengig om det er karriere og/eller utdanning, personlige interesser eller helse.

Å investere i seg selv er en uvurderlig investering og noe kun du er ansvarlig for å gjøre!

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Stikkord:

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X