Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Boligprisene ventes å falle. Er tiden inne for et boligkupp?

Boligprisene ventes å falle. Er tiden inne for et boligkupp?

Boligkupp Oslo

Renteøkningen biter på og flere sliter med å holde utgiftene i sjakk. Dette påvirker eiendomsmarkedet i negativ retning. Det er nå et overskudd av boliger til salgs, som kan bidra til større prisfall. Kan tiden være inne for å for et boligkupp?

Det er mange som begynner å kjenne at lommebok tynges av de vedrørende renteøkningene. Tall fra SSB viser at omsetningsvolumet i detaljhandel har falt blant nordmenn, som følge av en redusert kjøpekraft. 

– Tallene viser tydeligere at husholdningene nå strammer inn, uttalte sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN

Til nå har vi sett flere forsøke å kvitte seg med både hytter, biler og båter. Med mindre penger å rutte med, er det også færre som er villige til å betale over prisantydning. Dette er til stor kontrast fra tiden under pandemien, hvor vi tydelig var i et selgers marked. 

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Registrer deg her!

– Boliger går under prisantydning

Er du en av de som er blitt mindre påvirket av renteøkningene og har som mål å komme deg inn i boligmarkedet, eller investere i en sekundærbolig? Da kan tiden være inne for å finne et boligkupp. Renate Sørestrand-Hansen, adm. direktør i DNB Eiendom, tror nemlig det vil være vesentlig vanskeligere å få solgt boligen i perioden fremover.

– Boligmarkedet mettes av boliger til salgs, noe som kommer til å påvirke både salgstiden og prisutviklingen fremover. Det vanlige nå er at boliger går under prisantydning […] Dette blir den tøffeste høsten på mange år, og boligselgerne må smøre seg med tålmodighet og moderere prisforventningene fremover, sa Sørestrand-Hansen til DN. 

Vi ser også en nedgang i storbyene, til tross for at aktiviteten er noe høyere. Vi i Investeringstips har selv vitnet flere tilfeller hvor boligselgere sliter med å få solgt boligen og har vært nødt til å takke ja til en pris under takst. 

Boligkupp Ålesund

Leieprisene stiger i takt med rentene

Det er ingen tvil om at økte renter gjør det mindre gunstig å eie en sekundærbolig ettersom lånet fra banken blir dyrere å betjene. Men dette vil trolig ikke vare evig, og på et tidspunkt vil rentene stabilisere seg. 

I takt med rentene har også utleiemarkedet steget. Det betyr at boligeiere, spesielt i attraktive byer, kan kreve mer i leie. Dette gjør at det fortsatt er attraktivt for mange å eie sekundærbolig. I tillegg må vi også kalkulere for at inflasjonen “spiser opp” lånet over tid og at boligmarkedet forventes å stige igjen etter at rentene har satt seg. 

Et boligkupp krever at du finner frem kalkulatoren

– Hadde det vært enkelt å tjene penger på utleie, hadde alle gjort det […] Mange leiligheter er nå for høyt priset sett opp mot forventet leieinntekt, sier eiendomsanalytiker Simen Mortensen i DNB Markets

Det er viktig å undersøke markedet nøye før du investerer i en sekundærleilighet. For det første bør du være sikker på at du kjøper en bolig i et område som er attraktivt å leie ut. I verste tilfelle kan du ende opp med å kjøpe en bolig som du ikke får utleid. Dette vil i så fall være en svært dårlig investering.

Under ser du utleieprisene i 2023 i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Hvordan samsvarer utleieprisene med alle utgifter, inkludert lån, fellesutgifter, administrasjon av utleie etc?. Dette er viktig å kalkulere før du går til innkjøp av en bolig. For eksempel har et ettroms i Oslo steget med 9,8 % det siste året.

Størrelse på boligOsloBergenStavangerTrondheim
Ettroms (kr)12.108Tall ikke tilgjengeligTall ikke tilgjengelig8.110
Toroms (kr)16.18913.51212.62511.976
Treroms (kr)19.82115.44915.91516.037
Kilde: DNB Nyheter

Et privilegert dilemma

Det er viktig å påpeke at det er langt fra majoriteten som har muligheten til å investere i en sekundærbolig. Vi opplever at mange som er i denne situasjonen ofte vurderer mellom å investere i bolig eller sette pengene i aksjemarkedet. Hvis dette gjelder deg, har du i så fall et privilegert dilemma.

Vi skal ikke svare på hva som er best, for den avgjørelsen er det bare du som kan ta. Vi har skrevet en artikkel om dette tidligere, som kanskje kan hjelpe deg med valget. Les mer om det her.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X