Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » 8 skattetips før nyåret: Grep du kan ta for å redusere skatten

8 skattetips før nyåret: Grep du kan ta for å redusere skatten

8 skattetips før nyåret

Vi nærmer oss det nye året med stormskritt. Her er 8 skattetips til hvordan du kan redusere skatten for skatteåret 2023.

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Registrer deg her!

1. Sett penger i individuell pensjonssparing (IPS)

Dersom du sparer penger til pensjon, kan det være lurt å sette pengene i en IPS-konto. Setter du inn maksbeløpet, som er på 15 000 kroner, vil du redusere skatten med 3300 kroner for 2023. 

I tillegg til skattefradraget, beskattes denne kontoen som alminnelig inntekt, altså 22 %. Dette er vesentlig lavere enn skattesatsen på aksjeinntekter, som er på 37,84 %. For noen kan det derimot være en ulempe at pengene er bundet frem til du er 62 år. 

2. Spar penger i boligsparing for ungdom (BSU)

Er du under 34 år og sparer til egen bolig? Da kan du med fordel fylle opp BSU-kontoen med et maksbeløp på 27 500 kroner. Med denne kontoen får du 10 % fradrag i inntektsskatt av beløpet du setter inn.

I tillegg kommer en BSU-konto med svært god rente. Likevel varierer rentene ofte fra bank til bank, så det kan være lurt å velge en bank som tilbyr høy rente. Finansportalen er et fint verktøy for å finne ut av hvilke banker som har høyest rente.

Dersom du ikke har høy nok inntekt for å tjene på skattefradraget, kan det være lurt å vente med å fylle opp BSU-kontoen til dette tidspunktet. 

Spare i BSU skattetips

3. Selg investeringer med tap

Har du gått på noen store tap i løpet av året? Da vil du i så fall få fradrag på tapene. For aksjer og aksjefond gjelder dette 37,84 %, mens for rentefond vil du få 22 % i fradrag. 

Her er et eksempel:

Du investerte 100 000 kroner i XXL, hvor aksjen har falt med 42 % hittil i år. Det betyr at du har tapt 42 000 kroner på din investering, forutsatt at du investerte i aksjen i begynnelsen av året. Ved å realisere tapet vil du få 15 136 kroner igjen på skatten. 

OBS: For å realisere tapet på en aksjesparekonto er du nødt til å avslutte hele kontoen med samlet tap. Dette betyr at du også mister opptjent skjermingsfradrag.

4. Gi bort penger i gave

Har du en formue som overstiger 1,7 millioner kroner? Da vil du i så fall få en formuesskatt. Hvis du planlegger å gi bort penger i gave, vil du kunne spare penger i formuesskatt for 2023. Du sparer om lag 10 000 kroner for hver million du gir bort i gave. 

Dersom gaven er til ditt eget barn, er det viktig å være klar over at barn under 17 år går under samme tak. Det vil derfor ikke ha noen effekt på din formuesskatt. Vær også oppmerksom på at de ekstra midlene kan gå utover studentpengene dersom barnet er over 17 år og student. 

5. Gjør unna storkjøp

Planlegger du noen storkjøp i nærmeste fremtid? Da kan du spare på å gjøre unna kjøpene før det nye året ringes inn. For hver 100 000 kroner du blir kvitt over bunnfradraget på 1,7 millioner, sparer du 1000 kroner. 

6. Utsett utbetalinger av bonus

Vil du motta penger i form av bonus eller provisjon? Om mulig, kan det være gunstig å forskyve tidspunktet til neste år. Dette gjelder spesielt dersom du er i ferd med å bikke grensen for trinnskatt 3, 4 eller 5, hvor skatten økes vesentlig mer:

TrinnInntektTrinnskatt
00 – 198 349 kronerIngen trinnskatt
1198 350 – 279 149 kroner1,7 % trinnskatt
2279 150 – 642 949 kroner4,0 %  trinnskatt
3642 950 – 926 799 kroner13,5 % trinnskatt 
4926 800 – 1 499 999 kroner16,5 % trinnskatt
5Over 1 500 000 kroner17,5 %  trinnskatt

7. Kjøp av private tjenester

Du kan betale privatpersoner inntil 6000 kroner helt skattefritt dersom det gjelder mindre tjenester tilknyttet ditt hjem eller fritidsbolig. 

Så, har du en venn som er praktisk anlagt og planlegger å skifte ut noe på kjøkkenet ditt? Da vil hen tjene 6000 skattefritt for 2023, samtidig som vennen kan få ytterligere 6000 kroner dersom arbeidet fortsetter inn mot neste år. 

8.Gi gaver til frivillige organisasjoner

Det har vært nok av negative nyheter i løpet av 2023. Du kan trekke fra maks 25 000 kroner ved gaver til frivillige organisasjoner. Kanskje dette kan være et ekstra insentiv for å gi bort litt penger til noen som trenger det? For å trekke donasjonen fra skatten må pengebeløpet utgjøre minimum 500 kroner.

Vurder om skattebesparelsen er verdt det for deg!

For noen kan det være en lettelses sukk å få redusert skatt, spesielt med tanke på at mange har opplevd en strammere økonomi som følge av høy inflasjon og økte renter. Men dersom du har midlene tilgjengelig, kan det være verdt å tenke seg over to ganger før du velger å ta grep for å redusere skatten for skatteåret 2023. Vil du spare penger eller forskyver du bare problemet inn i fremtiden?

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.