Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Aksjer med best avkastning i 2023

Aksjer med best avkastning i 2023

Aksjer med best avkastning 2023

Året er snart omme og vi tar et blikk på hvilke aksjer som har gitt best avkastning i 2023. 

I motsetning til fjoråret, har 2023 vært et hyggelig år for de fleste investorer som sparer pengene sine i aksjemarkedet. Det globale aksjemarkedet (MSCI ACWI) har steget med nesten 17 %.

Mye av drahjelpen har kommet fra verdens største teknologiselskaper. «The Magnificent Seven», som består av Alphabet (Google), Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia og Tesla, har til sammen steget med godt over 70 %.

La oss ta en titt på hvilke aksjer som har gitt best avkastning, både globalt og her i Norge.

Norske aksjer med best avkastning 2023

La oss starte med norske aksjer. Først og fremst kan vi nevne at Hovedindeksen på Oslo Børs har steget med over 8 % hittil i år. En nokså god avkastning, men det norske aksjemarkedet har gitt langt dårligere uttelling enn det globale markedet. 

Dette er de 10 norske aksjene med best avkastning i 2023 så langt (7.12.2023):

RangeringSelskapSektorAvkastning
1.EAM SolarInfrastruktur197 %
2.CambiIndustri195 %
3.Avance Gas HoldingEnergi159 %
4.ArgeoEnergi123 %
5.Link MobilityTelekommunikasjon119 %
6.BW LPGIndustri116 %
7.Pexip HoldingTeknologi109 %
8.Q-FreeIndustri93 %
9.LifecareHelse87 %
10.ScanaIndustri85 %

Aksjer med best avkastning 2023 i USA

Når man skal investere i aksjer, er det lurt å bygge en diversifisert portefølje som representerer ulike regioner og sektorer. Så, hvilke aksjer har gitt høy avkastning i løpet av 2023?

For å filtrere dette resultatet, har vi valgt å fokusere på selskaper som har en markedsverdi på minimum 1 milliard dollar. Her er listen (30.11.2023) over aksjer med best avkastning i 2023 i USA:

RangeringSelskapSektorAvkastning
1.CarvanaSykliske forbruksvarer561 %
2.ImmunoGenHelse492 %
3.Golden Heaven GroupSykliske forbruksvarer439 %
4.SymboticIndustri343 %
5.MoonLake ImmunotherapeuticsHelse318 %
6.BridgeBio PharmaHelse277 %
7.Riot PlatformsFinansielle tjenester270 %
8.AppLovinIndustri256 %
9.Affirm Teknologi256 %

Avkastningen til «The Magnificent Seven»

Det er også relevant å nevne avkastningen til de syv største selskapene. Investerer du i et globalt indeksfond eller i en indeks som følger S&P 500, vil du etter all sannsynlighet eie alle disse syv selskapene. 

Dette kan du enkelt sjekke selv, ved å trykke på porteføljen til fondet du investerer i. En populær indeksfond blant nordmenn er DNB Global Indeks A. Og dette er de største investeringene i fondet:

SelskapAndel av porteføljen
Apple 5,1 %
Microsoft4,5 %
Alphabet2,6 %
Amazon2,3 %
NVIDIA1,9 %
Meta1,3 %
Tesla1,1 %

Med andre ord består nesten 20 % av fondet av aksjer fra «The Magnificent Seven». Disse selskapene er også hovedårsaken til at globale indeksfond har prestert så godt som de har gjort i 2023. 

Så mye har disse syv tech-gigantene steget i løpet av året (7.12.2023):

SelskapAvkastning
NVIDIA218 %
Meta154 %
Tesla121 %
Amazon59 %
Apple 54 %
Microsoft54 %
Alphabet46 %

Bør man investere i vinneraksjene?

Før man går i gang med å investere i aksjer, er det viktig å gjøre research i forkant. Det er ingen garanti for at en aksje som har steget mye vil fortsette å stige i tiden som kommer. 

Mange investorer tenker også at en aksje som har hatt en enorm avkastning er dømt til å falle. Dette fører til at mange selger på et for tidlig tidspunkt. 

Det viktigste å finne ut av er om kursutviklingen har vært rasjonelt i forhold til selskapets finansielle resultater. Her er noen spørsmål du bør stille deg selg når du skal vurdere om du vil investere i en aksje:

  • Selskapets aksjekurs i forhold til finansielle resultater: Hva aksjen ligger på kan være misvisende. Det viktige er å finne ut av hva aksjekursen er i forhold til selskapets faktiske inntjeninger. P/E-ratioen, eller på norsk pris-til-fortjeneste, kan gi en indikasjon på om aksjen er rimelig eller dyr.
  • Har aksjen steget i takt med prestasjonene: Har selskapet kun steget på grunn av “hype”, eller kan selskapets prestasjoner forsvare kursøkningen?
  • Har du troen på selskapet flere år frem i tid?: Tilbyr selskapet et produkt eller en tjeneste som har stor nytterverdi eller som er høyt etterspurt? Gode eksempler er Apple og Google. Til tross for at aksjene har hatt en enorm avkastning, har de enorme markedsandeler og tilbyr produkter/tjenester personer “må” ha.

Hvordan investere i aksjer?

Vi fraråder våre lesere å kun investere i aksjer basert på historisk avkastning. Det er viktig at du gjør egen research før du investerer. Du kan gjerne hente inspirasjon fra læringsplattformer, som f.eks. Shareville, men til syvende og sist er det dine penger du investerer med. 

Å investere i aksjer er svært lærerikt og kan være svært motiverende. Dette gir deg også en mer aktiv tilnærming. Slik kommer du i gang:

Velg handelsplattform

Det første steget i prosessen er å velge en handelsplattform. Vi kan anbefale Nordnet, som har et stort utvalg av aksjer og fond. Her får du også tilgang til Shareville, som er Nordens største læringsplattform for investeringer. 

Opprett en konto

Etter å ha valgt en handelsplattform, må du i gang med å opprette en konto. Trykk på “bli kunde” inne på siden, fyll inn kontaktinformasjon og opprett din konto. Hos Nordnet kan du registrere deg gjennom BankID.

Gjennomfør et innskudd

Deretter er du nødt til å overføre penger til plattformen. Det fine med Nordnet er at det ikke er noen krav om minsteinnskudd og det heller ingen gebyrer tilknyttet innskudd og uttak.

Du kan overføre penger gjennom vanlig bankoverføring eller bruke deres e-tjeneste med Trustly. Det tar som regel 1-2 virkedager før pengene er på kontoen.

Kjøp aksjer

Når pengene er kommet på din konto, kan du gå i gang med å kjøpe aksjer i det selskapet du ønsker å investere i. Dersom du allerede vet hva du vil investere i, søker du opp selskapet i søkefeltet.

Inne på selskapssiden trykker du på “handle” og velger beløpet du vil investere med. Deretter ser du over at all informasjonen stemmer og trykker på “kjøp”. Kjøpet er gjennomført når en annen person selger sin aksje til kursen du ønsker å kjøpe for.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Oppsummering

Aksjemarkedet har hatt et svært godt år og flere aksjer har hatt en ellevill kursøkning. For mange private investorer har de største tech-gigantene bidratt til porteføljens verdistigning. 

Mye av årsaken er fremdiften av kunstig intelligens, noe de største selskapene fokuserer mye på. I førersetet finner vi NVIDIA, som har steget med 218 % prosent hittil i år. 

I tiden fremover er det viktig at du baserer dine kjøp på selskapets finansielle prestasjoner, og ikke på tidligere avkastningstall. Hvem vet, kanskje det er mindre selskapers tur til å skinne i år 2024?

Ofte stilte spørsmål

Hvilke aksjer har gitt best avkastning i 2023?

Carvana, ImmunoGen og Golden Heaven Group har gitt best avkastning med henholdsvis 561 %, 492 % og 429 %.

Hvilke norske aksjer ga best avkastning i 2023?

I 2023 (7.12.2023) har EAM Solar, Cambi og Avance Gas Holding gitt best avkastning i det norske aksjemarkedet.

Hvilke kjente aksjer har gitt best avkastning i 2023?

De største tech-selskapene har levert gode resultater i 2023. NVIDIA har prestert best og gitt en solid avkastning på hele 218 %.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.