Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvordan investere på Oslo Børs?

Hvordan investere på Oslo Børs?

aksjer investering

Lurer du på hvordan du kommer i gang med å investere på Oslo Børs? Her får du svaret, enten du ønsker å investere i det norske aksjemarkedet via fond eller vil kjøpe aksjer i enkeltselskaper som er listet på børsen.

Få eierskap i mange norske aksjer på Oslo Børs

Dersom du først og fremst ønsker å investere i norske selskaper som representerer Oslo Børs, er det lurt å investere i norske indeksfond. Med én investering vil du få eierskap i mange norske børsnoterte selskaper. 

Her er to norske indeksfond å velge mellom:

 • Nordnet Indeksfond Norge: Investerer i OBX-indeksen som består av de 25 mest omstatte aksjene notert på Oslo Børs.
 • KLP AksjeNorge Indeks P: Indesfondet har som mål å følge Oslo Børs hovedindeks, som består av de 67 største børsnoterte selskapene i det norske aksjemarkedet. 

Begge fondene finner du på Nordnet, vår anbefalte handelsplattform. Det finnes også andre tilsvarende norske indeksfond, men Nordnet og KLP slår best ut på priser.

Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Invester i norske aksjer på Oslo Børs gjennom et aktivt fond

En pågående debatt er om det er best å investere i et indeksfond eller et aktivt aksjefond. Sistnevnte betyr at du heller investerer i et fond som blir aktivt forvaltet. Det betyr at forvalteren forsøker å utkonkurrere markedet. 

Det er ingen rett svar her. Det eneste du må være klar over er at et aktivt fond har noe høyere gebyrer. Oppnår de vesentlig bedre avkastning, kan det derimot gi gode resultater – og så klart også i motsatt ende av spekteret. 

Her er eksempler på tre aktive norske aksjefond:

 • Delphi Norge N: Har som mål å oppnå en bedre avkastning enn indeksen. Porteføljen består av 25-40 store, mellomstore og små selskaper i Norge. De største eiendelene i fondet er for øyeblikket i Equinor, Mowi og Aker BP. 
 • Storebrand Norge Fossilfri: Har som mål å slå hovedindeksen ved å investere i aksjer som er notert på Oslo Børs. Fondet har ingen selskaper knyttet til olje- og gassektoren i sin portefølje. De største eiendelene i fondet er nå DNB, Telenor og Mowi.
 • Fondsfinans Norge: Fondet har en konsentrert portefølje og investerer kun i norske aksjer. I tillegg er fondet nokså rimelig til å være et aktivt fond (0,99 % på Nordnet). De tre største eiendelene i fondet p.t. er Orkla, Mowi og Aker BP. 

Alle fondene er tilgjengelig på Nordnet. 

Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Investere i aksjer på Oslo Børs

Ønsker du å komme i gang med din investering. Under viser vi hvordan du kommer i gang. Samme prosess gjelder uavhengig av om du velger et passivt indeksfond, et aktivt aksjefond eller investerer i enkeltaksjer.

Steg 1: Finn en velegnet handelsplattform

Det første du må gjøre er å finne en handelsplattform som er velegnet for kjøp og salg av aksjer. Vår anbefale plattform er Nordnet. Denne plattformen er brukervennlig, tilbyr et stort utvalg av finansielle instrumenter og gir tilgang til Shareville, Nordens største læringsplattform. 

De fleste banker tilbyr også en investeringsplattform. For noen kan dette være det enkleste valget, men vær bevisst på at prisene ofte er høyere og at utvalget generellt er dårligere. 

Investere i Oslo Børs

Steg 2: Opprett en konto

Velger du Nordnet, er du deretter nødt til å opprette en konto. Dette gjør du inne på deres hjemmeside ved å:

 1. Trykk på «bli kunde».
 2. Fyll inn personnummer, velg hvilken konto du vil opprette (sparekonto er det vanligste) og svar på noen enkle spørsmål.
 3. Signer kontrakten

Steg 3: Sett inn penger

Deretter setter du inn det beløpet du vil investere med. Med Nordnet betaler du ikke noe i gebyrer for å utføre innskudd/uttak, samt at du kan investere i et fond for bare 100 kroner. 

Du kan sette inn pengene via bankoverføring eller Trustly. 

Steg 4: Velg hva du vil investere i 

Om du ikke allerede vet hva du vil investere i, kan du bruke Nordnets filtreringsverktøy. Velg om du vil investere i passive fond, aktive fond, enkeltaksjer og hvilket marked du vil investere i (Norge). 

Du kan klikke deg inn på de ulike investeringene for å lese mer om dem. Hvis du allerede vet hva du vil investere i, søker du opp produktet og klikker på fondet/aksjen. 

Trykk til slutt på «kjøp», velg beløp og gjennomfør investeringen!

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Invester i enkeltaksjer på Oslo Børs

Ønsker du å ha en mer aktiv tilnærming til dine investeringer? I så fall kan du vurdere å investere i enkeltaksjer som er listet på Oslo Børs. 

Før du går i gang med å gjøre dette, er det viktig å være klar over at dette krever mer tid, kunnskap og oppfølgning. Du burde blant annet ha en forståelse for hvordan du analyserer et selskap og følger med på kvartals- og årsrapporter. 

Dersom du er inneforstått med dette kan det være svært spennende å investere i enkeltaksjer, samtidig som det er veldig lærerikt.

Aksjer du kan investere i på Oslo Børs

Det er nokså strenge krav for at et selskap skal få innpass på Oslo Børs. Det er blant annet krav om en viss størrelse på selskapet, gode finansielle resultater samt at selskapet kan vise gode vekstmuligheter. 

Her er noen eksempler på norske selskaper som er notert på Oslo Børs:

 • Equinor
 • Aker BP
 • Kongsberg Gruppen
 • Adevinta
 • DNB
 • Mowi
 • Norwegian Air
 • Schibsted
 • Kahoot
 • XXL

Dersom du ønsker å komme i gang med å investere i norske selskaper på Oslo Børs, følger du samme oppskrift som vist tidligere. Du finner alle norske børsnoterte selskaper på Nordet. 

Hvis du ønsker å investere i selskap som ikke er børsnotert, kan du lese om det her

Ofte stilte spørsmål

Hvordan investere på Oslo Børs?

Du kan investere i aksjer på Oslo Børs gjennom en bank eller en handelsplattform. Du kan velge mellom å investere i enkeltaksjer, som Equinor og Kahoot, eller investere i et fond som består av mange norske selskaper.

Hvordan få eierskap i norske aksjer?

Den enkleste måten er å investere i børsnoterte aksjer på Oslo Børs. Dette inkluderer enten å investere i enkeltaksjer eller fond.

Kan jeg investere i norske aksjer på Oslo Børs?

Ja! Du velger hvilke aksjer du vil investere i, hvor mange aksjer du ønsker å kjøpe og gjennomfører handelen. Du velger selv når du ønsker å selge aksjene igjen.

Hvorfor bør jeg investere i fond på Oslo Børs?

Ved å investere i et norsk aksjefond vil du få eierskap i et stort antall norske aksjer. Ikke bare er det billigere, men du slipper å utføre selskapsanalyser på egen hånd.

Hvilken aksjer kan jeg investere i på Oslo Børs?

Det finnes mange selskaper som er listet på Oslo Børs. Dette inkluderer blant annet Orkla, Schibsted, Norwegian Air, XXL og DNB.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.