Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Oslo Børs ga best avkastning i tredje kvartal 2023

Oslo Børs ga best avkastning i tredje kvartal 2023

Oslo Børs indekser

Investorer som er overvektig i det norske aksjemarkedet kunne feire en kursoppgang på nesten 3 % i september. I motsetning var det den svakeste måneden for de amerikanske børsene på ett år. 

Flere investorer opplevde en redusering av sine verdier i september. Dette gjaldt derimot ikke de som har brorparten av sine investeringer på Oslo Børs. Equinor, som er børsens desidert største aksje, ledet showet med en kursøkning på 7 %. 

I tillegg hadde det digitale annonseselskapet Adevinta, som blant annet eier eBay og er et av børsens største selskap, en fantastisk måned. Aksjene steg med nesten 40 % etter en melding om at et konsortium ledet av investeringsselskapene Blackstone og Permira kom med et ikke-bindende bud på alle utestående aksjer. 

Selv om det lukter litt surt av budet, som har likheter med Kahoot-budet, så førte det til en kortsiktig oppsving. Med en dollarkurs på 10,7 kroner, i motsetning til 8,3 kroner for to år siden, har det nemlig blitt vesentlig mer attraktivt for amerikanske investorer å kjøpe norske selskaper. 

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Registrer deg her!

Godt å være dansk i Norge

Det er kanskje godt å være norsk i Danmark. Men på børsen gjelder derimot det motsatte, i hvert fall hittil i år. I tredje kvartal ga Oslo Børs best avkastning med 6,3 %, mens børsen hos våre danske venner falt med minus 6,4 %. 

Som vi kan se i tabellen under kan man tydelig se at den norske børsen hever seg over resten av de globale børsene. Den 20. September nådde Hovedindeksen på Oslo Børs en toppnotering på 1308. På samme tidspunkt steg oljeprisen til over 90 dollar fatet. 

Oslo Børs avkastning

Nasdaq dominerer børsåret 2023 så langt

Investorer med norske indeksfond har kanskje kunne skryte på seg en svært høy avkastning sammenlignet med andre børser i tredje kvartal. Ser man derimot på utviklingen gjennom hele året, er ikke Oslo Børs like dominant. 

Da er det nemlig den teknologitunge Nasdaq-indeksen som troner øverst med en avkastning på 26,3 % hittil i år. De dominerende spillerne i tek-sektoren har så langt hatt et godt børsår. Indeksen består blant annet av teknologiselskaper som Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia og Meta.

Oslo Børs gjør det likevel best i Skandinavia med en avkastning på 8,6 %. Stockholm-børsen har på sin side en avkastning på 1,7 %, etterfulgt av København-børsen som lå på stedet hvil med 0 %.

Globale indekser avkastning

God uttelling for globale indekser

Til tross for at Oslo Børs presterte best i løpet av tredje kvartal, vil du mest sannsynlig ha en bedre avkastning dersom du har investert i en global indeks gjennom året. Slike indekser er som regel høyt eksponert mot de store amerikanske selskapene, som historisk har levert gode resultater på børsen. 

Hva planlegger du å investere i?

Ønsker du å investere i norske aksjer eller? Da kan vi anbefale Nordnet. Dette er Nordens største handelsplattform og innehar et stort antall investeringer. 

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X