Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvilke fond har gitt best avkastning i 2023?

Hvilke fond har gitt best avkastning i 2023?

Hvilke fond har gitt best avkastning i 2023?

Året er snart omme og vi ser på hvilket fond som har gitt best avkastning i 2023. 

Å investere i fond har vist seg å være en lønnsom sparemåte. Aksjemarkedet har over tid gitt en langt bedre avkastning enn å ha pengene i banken, som gjør at det egner seg godt for personer med et langsiktig tidsperspektiv

Men avkastningen vil kunne variere i stor grad ut fra hvilke fond du faktisk investerer i. La oss se på hvilke fond som har gitt best avkasting!

Disse fondene har gitt best avkastning i 2023

Selv om året ikke er helt ferdig enda, tar vi en sniktitt på hvilke fond som har gitt best avkastning hittil i år (11.12.2023). Dette er de 10 fondene som har prestert best:

RangeringFondType fondAvkastning
1.JPM US Technology A (dist) USDAktivt fond71 %
2.Nordnet Indeksfond TeknologiIndeksfond63 %
3.Franklin Technology A Acc USDAktivt fond62 %
4.SEB TeknologifondAktivt fond60 %
5.GP Bullhound Global Technology BAktivt fond59 %
6.T. Rowe Price US Lg Cap Gr Eq A USDAktivt fond57 %
7.BGF World Technology A2Aktivt fond57 %
8.UBS (Lux) ES USA Growth $ P-accAktivt fond52 %
9.Schroder ISF Emerging Europe A Acc NOKAktivt fond52 %
10.MS INVF Global Insight AAktivt fond52 %

JPM US Technology A (dist) USD: Beste fond 2023

Fondet til den amerikanske storbanken JPMorgan Chase & Co. har så langt gitt best avkastning i 2023. Med over 70 % i avkastning, har investorer fått en riktig god avkastning ved å være investert i fondet. 

De største tech-selskapene har vært en driver for oppgangen i det globale aksjemarkedet i år. Derfor er det heller ikke så overraskende at dette fondet primært investerer i teknologisektoren. Fondest største eiendeler er følgende:

 1. Meta Platforms: 6,12 % av porteføljen
 2. Alphabet C (Google): 4,02 % av porteføljen
 3. Synopsys: 3,88 % av porteføljen
 4. NVIDIA: 3,83 % av porteføljen
 5. Tesla: 3,78 % av porteføljen

Nordnet Indeksfond Teknologi: Indeksfondet med best avkastning 2023

Kanskje litt overraskende, er Nordnets eget teknologifond nummer to på listen over de beste fondene i 2023. Dette er et svært populært fond blant nordmenn av flere grunner:

 • Fondet er investert i verdens største tech-selskaper.
 • Det er et indeksfond, som betyr at fondet har lavere kostnader. For Nordnets kunder koster fondet kun 0,29 % i årlige avgifter. 
 • Fondet representerer teknologiselskaper i 23 industriland, og er med andre ord ikke begrenset til det amerikanske markedet. 

Dette er fondets største eiendeler:

 1. Apple: 22 % av porteføljen
 2. Microsoft: 20 % av porteføljen
 3. NVIDIA: 8,9 % av porteføljen
 4. Broadcom: 3,13 % av porteføljen
 5. Adobe: 2,11 % av porteføljen

Som du kan se, utgjør Apple, Microsoft og NVIDIA over 50 % av fondets investeringer. Disse tre selskapene har hatt en svært godt år på børsen, og er hovedgrunnen til at fondet har steget så mye i løpet av 2023.

Bør man investere i disse fondene i 2024?

Det er viktig å være klar over at fortidens vinnere ikke nødvendigvis er de fondene som vil prestere best fremover. Her er det viktig å vurdere ulike faktorer, som blant annet:

 • Hvilken sektor har du troen på fremover? Topplisten består for det meste av fond som investerer i teknologiselskap. Har du troen på at teknologisektoren vil prestere like godt i det neste året?
 • Investere i aktive eller passive fond? I listen er 9 av 10 fond aktivt forvaltet. Tror du aktive forvaltere vil klare å prestere bedre enn markedet fremover? Husk at aktive fond koster mer å investere i, men dersom de lykkes kan det også i bedre avkastning.
 • Kan det være lurt å spre investeringene? Det er lite vits i å investere i flere fond som investerer i teknologiaksjer, i og med at mange har de samme selskapene i sin portefølje.

Hvordan investere i fond?

Fondssparing kan være en lønnsomt sparemåte for deg som har ekstra midler som du ikke trenger med det første. Slik kommer du i gang med å investere i fond:

Velg handelsplattform

Det første steget i prosessen er å velge en handelsplattform. Vi anbefaler Nordnet, som har et stort utvalg av aksjer og fond. Her får du også tilgang til Shareville, Nordens største læringsplattform for investeringer. 

Opprett en konto

Etter å ha valgt en handelsplattform, må du i gang med å opprette en konto. Trykk på “bli kunde” inne på siden, fyll inn kontaktinformasjon og opprett din konto. Hos Nordnet kan du registrere deg gjennom BankID.

Gjennomfør et innskudd

Deretter er du nødt til å overføre penger til plattformen. Det fine med Nordnet er at det ikke er noen krav om minsteinnskudd og det er heller ingen gebyrer tilknyttet innskudd og uttak.

Invester i fond

Når pengene er kommet på din konto, kan du gå i gang med å kjøpe det fondet du ønsker å investere i. Med fondssparing kan du komme i gang med så lite som en hundrelapp.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Oppsummering

Aksjemarkedet har levert godt i løpet av 2023. Det er derimot teknologisektoren som har kommet best ut, som også reflekteres i de beste fondene. På toppen av listen finner vi JPM US Technology A (dist) USD, som er fondet til storbanken JPMorgan Chase & Co.

Nummer to på listen finner vi Nordnet Indeksfond Teknologi, som også er et populært fond blant norske investorer. Som nevnt, investerer fondet kun i tech-selskaper og over 50 % av fondets portefølje består av aksjer fra Apple, Microsoft og NVIDIA.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.