Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Er AI-hypen en ny finansboble? Ekspertene deler sine meninger

Er AI-hypen en ny finansboble? Ekspertene deler sine meninger

AI-hypen, kunstig intelligens, finansboble

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.

Det har vært økt optimisme hos teknologiaksjer den siste tiden. Flere av de mest toneangivende tech-selskapene har steget kraftig på børs i år. Vi kan nevne i fleng, men særlig Facebook-eier Meta og grafikkort-produsent Nvidia har utmerket seg. Meta-aksjene har siden starten av året steget med nær 130 prosent. Nvidia kan på sin side vise til en vekst på hele 189 prosent. 

Ifølge en rekke økonomer, og også teknologiselskapene selv, er det kunstig intelligens (AI) som er hovedårsaken til den massive oppgangen. Men nå advarer eksperter om at det brått kan snu for aksjene som har steget mest på AI-hypen. Mange frykter at en boble er i ferd med å bygge seg opp. 

Minner om “Dot com-bobla” 

I finans er “boble” brukt for å beskrive aksjer eller sektorer som stiger i verdi, men uten at den stigende prisen reflekterer den fundamentale verdien til selskapene. En fare er at boblen sprekker, og at aksjene raser i verdi. I de mest ekstreme tilfellene kan det føre til et børskrakk, som for eksempel dot.com-boblen i 2000. 

Enkelte eksperter hevder altså nå at AI-aksjer er overpriset, og at de ser flere likhetstrekk med boblen som utspilte seg fra rundt midten av 90-tallet og til starten av 2000. 

— Bare selskaper nevner “AI” øker aksjekursene. Det minner veldig om dot.com-boblen, sa investeringsdirektør i Tam Asset Management, James Penny, til Bloomberg

Svært høy P/E-verdi

Anders Johansen fra Danske Bank har også uttrykt bekymring. Johansen forklarer at det er en viss fare for at selskaper med enorm vekst, kan falle kraftig fordi at ting blir dratt ut av proporsjoner. Han mener at det ikke er umulig med en gjentakelse av dot.com-boblen. Han påpeker at mange av aksjene er priset med en vanvittig antakelse om hva som vil skje i fremtiden.  

Aksjeanalytiker i DNB, Paul Harper, er ikke like dramatisk i sine beskrivelser. Han erkjenner imidlertid til Finansavisen at det er en høy pris på mange aksjer knyttet til kunstig intelligens. Harper trekker frem særlig Nvidia, som i skrivende stund har en P/E-ratio på over 200. 

Nvidia aksjer har steget godt som følge av AI-hypen.
Nvidia-aksjer har steget markant, som følge av AI-hypen.

P/E, som er en forkortelse for “price to earnings” - eller “pris i forhold til resultat”, brukes som et mål på hvor dyr eller billig en aksje er i forhold til inntjeningen til selskapet. Et høyt P/E-nivå - som det Nvidia har nå - indikerer at aksjen er overpriset. Dog kan en høy P/E-ratio også være et signal på at det er forventninger om at selskapet vil øke inntjeningen i fremtiden. Alt over 30 er for øvrig ansett som et høyt P/E-nivå.  

Ikke alle tror på AI-hype

Det er imidlertid ikke alle som er overbevist om at vi nå er vitne til begynnelsen av en boble. Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet, påpeker at den nåværende prisoppgangen skjer hos selskaper som faktisk har høy inntjening. 

Også Sættem trekker fram Nvidia som et eksempel. Han understreker at selskapet har hatt og opplever en voldsom inntektsvekst, og at dette gir resultater på aksjemarkedet. Den amerikanske produsenten av grafikkort har økt inntektene med over 500 millioner dollar siden forrige kvartal. 

Representanter fra verdens største kapitalforvalter, BlackRock, istemmer, og de hevder at etterspørselen på kunstig intelligens er “reell”. BlackRocks analytikere understreker at selskapene med de beste AI-modellene vil ha et stort konkurransefortrinn, og at det derfor er flere selskaper som har investert tungt i kunstig intelligens. 

Av den grunn hevder de at en “AI-investering” er spennende, men at det helst bør gjøres i de største og mest robuste selskapene. Denne meningen deler Nordnets spareøkonom. Sættem råder nemlig investorer om å gjøre grundig research dersom de vurderer å investere i mindre AI-selskaper. 

Ikke la deg lure av aksjemarkedets trender

Er kunstig intelligens det neste store, eller bare et moteord brukt av selskaper for å pynte på egen aksjekurs? Det er det selvsagt ingen som vet, men er det en ting som er sikkert så er det at trender kommer og går. 

For ikke så alt for lenge siden var det “Metaverse” som var det store blant teknologiselskapene. Til og med nevnte Nvidia, som i dag er ansett som en av de viktigste aktørene innenfor kunstig intelligens, var senest i fjor blant flaggbærerne til Metaverset. Men etter at den AI-drevne chatboten ChatGPT kom på markedet, har nær samtlige selskaper i tech-sektoren skiftet fokus til nettopp kunstig intelligens.  

Så gjenstår det å se om interessen for AI vil kjølne like raskt som det gjorde med Metaverset, eller om det faktisk er noe hold i den enorme hypen. Uavhengig av hva som måtte skje, tror vi det lønner seg med tålmodighet. Som en investor på aksjemarkedet, er tid din beste venn. Jo lengre du sitter på aksjene, desto bedre avkastning kan du forvente. 

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!