Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Beste forbrukslån 2024: Fullstendig oversikt

Beste forbrukslån 2024: Fullstendig oversikt

Beste forbrukslån.

På leting etter årets beste forbrukslån? Da gjelder det å finne det billigste forbrukslånet. Det er imidlertid lettere sagt enn gjort. For på dagens marked er det utallige lånetilbydere, der lånekostnadene varierer i stor grad hos samtlige aktører.  

Men frykt ikke! Denne artikkelen hjelper deg å navigere gjennom markedet. Her kan du sammenligne tilbud fra flere banker. I tillegg kan du lese våre tips til hva du selv kan gjøre for å få et forbrukslån med lav rente. 

Finn det beste forbrukslånet med en sammenligningstjeneste

Den letteste måten å finne det beste forbrukslånet er ved å bruke en sammenligningstjeneste. Da kan du sammenligne tilbud fra flere banker, gratis og helt uforpliktende. 

Dette er også utrolig tidsbesparende, spesielt sammenlignet om du skulle ha tatt kontakt med en og en banker for å få tilbud. Nedenfor ser du hvem vi opplever som de beste sammenligningstjenestene for forbrukslån. 

Beløp:
Peiode:
Show more results

Hva er beste forbrukslån i 2024? 

Hva gjør at et forbrukslån er bedre enn andre? Kort og godt er det den effektive renten som avgjør hvorvidt et lån er “bra” eller “dårlig”. Er den effektive renten høy, vil det resultere i høyere kostnader for deg. Motsatt vil en lav rente bety billigere lån. 

Så skal du finne årets beste forbrukslån må du altså finne lånet med den laveste renten. La oss ta et eksempel:


Du låner 150,000 kroner, har en nedbetalingstid på 5 år og den effektive renten er på 12,80%. Det gir et totalbeløp på om lag 200,000 kroner. Skulle den effektive renten derimot være på 9,80%, vil du “kun” måtte betale rundt 188,000 kroner. Det vil si at du sparer over 20,000 kroner på å velge et forbrukslån med lavere rente


Eksemplet er basert på en såkalt forbrukslånkalkulator, og gir ikke et presist bilde på faktiske renteforhold. 

Vi gjør oppmerksom på at de fleste lånetilbydere oppgir både nominell og effektiv rente. Det er imidlertid den effektive renten som er den viktigste å forholde seg til når du skal finne det billigste forbrukslånet

Den nominelle renten inkluderer ikke øvrige gebyrer og avgifter, som termingebyr, etableringsgebyr og årsgebyr. Dette er inkludert i den effektive renten, og derfor er det denne som gir et korrekt bilde på hvor mye du må betale for lånet.  

Individuelle krav bestemmer renten 

Mange tenker sikkert nå at det er enkelt å finne markedets beste forbrukslån – man trenger jo bare å sjekke den effektive renten. Dette stemmer i og for seg bra, men situasjonen er slik at så å si samtlige banker setter renten ut fra individuelle vurderinger. Det er dette som gjør at en bank kan gi ulike tilbud til forskjellige personer. Nedenfor ser du hva bankene vektlegger når de bestemmer renten: 

  1. Lånesummen: Rentene minimerer som regel i takt med jo større lånesummen er.
  2. Kredittscore: Hos bankene er din kredittscore den viktigste pekepinnen på hvor mye de er villig til å gi deg i lån. Det samme gjelder i forhold til hvor lav rente de kan gi. Jo bedre kredittscore, jo mer kan du låne og jo bedre rente får du.     
  3. Om du stiller med eller uten sikkerhet: Stiller du med sikkerhet i din bolig, vil du kunne få lavere rente. 

I sin helhet er det din personlige økonomi som danner grunnlaget for bankenes beslutning når det gjelder rentene og lånesummen. Forklaringen er logisk: De setter nemlig betingelsene ut fra hvor stor risiko de vurderer at du er. De vil med andre ord vurdere sannsynligheten for at du ikke betaler tilbake forbrukslånet. 

God økonomi gir bedre lånebetingelser

Kort forklart vil personer med god betalingshistorikk, høy inntekt og som har lite gjeld vurderes som trygge kunder. Disse vil få bedre betingelser. Motsatt vil personer med inkassosaker og betalingsanmerkninger vurderes som risikable kunder, og derfor få dårligere betingelser. Ofte vil de heller ikke få forbrukslån.  

Et siste og meget vesentlig punkt i forhold til det å få et billig forbrukslån, er om du kan stille med sikkerhet. Stiller du med sikkerhet i din bolig vil det være mindre risiko for bankene, rett og slett fordi de tar pant i din bolig. Da er det også mulig å få lån med betalingsanmerkning

Våre beste forbrukslåntips – Slik får du bedre betingelser 

Basert på det vi har vært igjennom hittil i artikkelen kan vi si at jo lavere risiko bankene vurderer at du er, desto bedre forbrukslån får du. Grunnen til at bankene er så opptatt av risiko når de låner ut penger, handler om at de selv skal tjene penger. 

Nettopp derfor er det viktig for dem at man klarer å tilbakebetale det man skylder. Så i grunn handler det om å bevise overfor bankene at man er betalingskyndig, skal man få det beste forbrukslånet. Nedenfor ser du våre tips til hva du selv kan gjøre for å oppfattes som en “trygg” kunde hos bankene. 

Beste forbrukslån tips 1: Øk din kredittscore

Å få bedre kredittscore er lettere sagt enn gjort. Forhold som alder og inntekt har nemlig stor betydning for din totalscore, og dette er faktorer som ikke er så enkelt å endre over natten. 

Det du derimot kan gjøre, er å bli kvitt eksisterende gjeld. Har du eksempelvis kredittkortgjeld, andre smålån og kjøp på avbetaling, vil det være lurt å kvitte seg med dette. 

Refinansiering er også en god løsning for å øke egen kredittscore dersom man har flere lån. Når man refinansierer lån vil man ta opp et nytt lån for å bli kvitt gammel gjeld. Da får man kun én kreditor å forholde seg til, noe som alt i alt gir bedre oversikt samtidig som det kan gi lavere rente.      

Beste forbrukslåntips 2: Få medlåntaker  

Har du en ektefelle eller en samboer kan det være en god idé å søke om et forbrukslån sammen med denne personen. Med en medlåntaker vil man ikke bare få bedre rentevilkår, men også kunne låne mer penger – om dette skulle være et behov. 

Personen du låner pengene med bør imidlertid være en partner, og ikke en venn eller bekjent. Dere bør også vurdere å skrive en kontrakt som regulerer låneforholdet. Da har dere alt svart på hvitt skulle det oppstå komplikasjoner.   

Beste forbrukslåntips 3: Skaff tilbud fra flere banker  

Sist, men ikke minst bør du skaffe tilbud fra flere banker. Kun på den måten kan du være helt sikker på at du får det beste forbrukslånet ut fra din økonomiske situasjon. 

Som allerede skrevet er det ingen lettere måte å sammenligne tilbud fra banker enn å bruke en sammenligningstjeneste. 

(Annonse) Eksempel: Nom rente 9,59% , Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988, totalt kr 167.988.

Hva er god rente på de beste forbrukslånene? 

Så, hvilken rente kan man forvente ved et forbrukslån og når vet man at man har funnet det beste forbrukslånet? Eller med andre ord: hva er bra rente på et forbrukslån? 

Får man en rente på under 9 prosent, har man gjort en veldig god jobb. Alt under dette er ansett som meget bra rente på forbrukslån. Når vi snakker om normal rente, er det vanskelig å gi et eksakt tall. Det er et enormt sprik, som følge av de individuelle vurderingene, men som regel ligger renten på et sted på mellom 10 og 22 prosent. 

Husk dette før du søker om et forbrukslån 

Før du begynner jakten på det beste forbrukslånet, bør du tenke nøye gjennom om dette er noe du egentlig trenger. Et forbrukslån er et dyrt lån hvor man ofte ender opp med å betale langt mer enn faktiske lånesum. Dette på grunn av rentene, som begynner å løpe umiddelbart. 

Derfor bør man helst unngå å ta opp et forbrukslån, men i visse tilfeller kan det være helt nødvendig – spesielt om det oppstår uforutsette utgifter. Har du havnet i en situasjon hvor et forbrukslån er den eneste løsningen, må du i hvert fall prøve å få et lån med lav rente. I tillegg må du huske på at jo lengre du har lån, jo mer øker kostnadene. 

Av den grunn lønner det seg å nedbetale lånet raskest mulig, som tabellen nedenfor illustrerer godt:   

Lån 50,000 kroner 1 år2 år3 år4 år5 år
Effektiv rente24%20%18%14%9%
Totalkostnad 12,000 kroner20,000 kroner27,000 kroner28,000 kroner22,500 kroner

Som du ser av tabellen vil kortere nedbetalingstid gi billigere lån, selv om den effektive renten er høy. En ulempe med kort nedbetalingstid er at du må regne med høye månedlige utgifter, men det er likevel anbefalt å kvitte seg med forbruksgjeld raskest mulig. 

Et alternativ til et forbrukslån, er et kredittkort. Da får du som regel en rentefri periode, men må i gjengjeld belage deg på høyere renter. 

Oppsummering av beste forbrukslån 2024

Raskt oppsummert er det beste forbrukslånet det lånet med lavest rente – verre er det ikke. Men å finne forbrukslånet med lavest rente, er en annen sak. For det første er det et stort sprik mellom bankene i forhold til hva de kan tilby, i tillegg til at det foretas individuelle vurderinger av din privatøkonomi.  

Dermed kan man oppleve å få helt ulike betingelser og vilkår hos de ulike aktørene. Nettopp av denne grunn bør alle som vurderer denne typen lån bruke sammenligningstjenester for å hente tilbud fra flere banker. På den måten vil man enkelt kunne vurdere flere banker opp mot hverandre. 

Du bør også vurdere andre løsninger, som å kanskje kutte ned på eget forbruk, istedenfor å ta opp et slikt lån. Som sagt vil det koste deg mye på lengre sikt, som følge av høye renter. Du bør i alle fall prøve å nedbetale lånet raskest mulig, alt etter hva du er kapabel til ut fra din økonomiske situasjon.  

Ofte stilte spørsmål 

Hva er 2024 beste forbrukslån?

Det billigste forbrukslånet, altså lånet med den laveste effektive renten, er årets beste forbrukslån. Merk at rentene settes ut fra flere forhold, inkludert din privatøkonomi.   

Er forbrukslån dyrt? 

Ja, forbrukslån er dyre lån hvor du ofte må betale mye i renter. Rentene begynner også å løpe fra dag én. 

Hvordan finner jeg det beste forbrukslånet?

Det er anbefalt å bruke en sammenligningstjeneste, som for eksempel Lendo, for å finne det beste forbrukslånet. Da kan du sammenligne tilbud fra flere banker gjennom en enkelt søknad, og det er både gratis og uforpliktende. 

Hva er god rente på forbrukslån? 

Alt under 9 prosent er oppfattet som god rente på forbrukslån. Normalt ligger rentene på forbrukslån på et sted mellom 10 og 20 prosent. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *