Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Kredittscore – Slik blir din økonomi vurdert

Kredittscore – Slik blir din økonomi vurdert

Kredittscore. Investeringstips.

Kredittscore, også kjent som en kredittsjekk, er en individuell vurdering av folks betalingsevne. Det er noe de fleste banker, leverandører og aktører bruker for å kartlegge hvor sannsynlig det er at man klarer å betale tilbake et lån eller annen gjeld. 

Har du blitt kredittsjekket den siste tiden, eller kanskje du lurer på hva som kjennetegner en god kredittscore? I denne artikkelen får du svar på det du måtte lure på. Vi forklarer hva det er, hvordan det fungerer og hvilke forhold som vurderes når det blir gjort en kredittsjekk! 

Hva er kredittscore? – Investeringstips forklarer 

  • Kredittscore er en vurdering av folks betalingsevne. Den måler risikoen for mislighold i tillegg til sannsynligheten for tilbakebetaling. 
  • Vurderingen baseres på nåværende og tidligere økonomiske forhold. Det inkluderer blant annet inntekt og betalingshistorikk. Lav inntekt, eller ustabil inntekt, samt inkassosaker og betalingsanmerkninger vil gi dårligere kredittscore. 
  • Kredittscoren måles ut fra en poengscore som ofte er på mellom 1 og 100. Et lavt tall indikerer dårlig kredittscore, mens et høyt tall er en god score.
  • En kredittscore benyttes når man søker om lån, forsikringer, kredittkort, abonnement og andre avbetalinger. Desto bedre score man har, jo større sannsynlighet for at søknaden innvigles. 

Slik fungerer en kredittsjekk 

Som vi har sett er en kredittscore en indikator på hvor betalingskyndig du faktisk er. For de fleste institusjoner, særlig de hvor du betaler regninger på etterskudd, er kredittscoren et viktig mål. Det brukes rett og slett som en mal på hvorvidt de skal akseptere deg som kunde. 

Så om du har blitt kredittvurdert den siste tiden, enten det er i forbindelse med et forbrukslån, boliglån eller et nettbasert kjøp, så er det for å sjekke om du er kredittverdig eller ikke. Dersom du får avslag, eller har fått avslag, er det på grunn av for lav kredittscore. Så hvordan fungerer denne sjekken? Hvilke vurderinger blir egentlig gjort? La oss ta en titt. 

Dette har betydning for kredittscoren din 

Følgende forhold har betydning for din kredittscore: 

  • Inntekt
  • Alder
  • Antall bostedsendringer 
  • Betalingshistorikk
  • Gjeld
  • Tilknytning til enkeltpersonforetak

Som du ser er det flere aspekter som gjennomgås i en kredittsjekk. Ovennevnte forhold påvirker hverandre i ulike grad, men har man høy inntekt og god betalingshistorikk vil man få en god score. Motsatt vil lav inntekt, inkassosaker og lignende gi en dårligere score. 

Alder kan også spille en viss rolle. Yngre vil få noe lavere kredittscore, og det som følge av at de har kortere betalingshistorikk. Ustabil inntekt, som kan være tilfellet for næringsdrivende, er også negativt på kredittscoren. En stabil lønn er således det beste. 

Videre vil antall bostedsendringer også påvirke negativt. Har man vært mye på flyttefot er dette et tegn på ustabilitet hos de som har foretatt kredittsjekken. Når det er sagt, finnes det flere modeller hvor hver modell vektlegger de forskjellige faktorene ulikt. 

Også institusjonene kan vurdere en kredittscore ulikt, som er årsaken til at man for eksempel får en lånesøknad godkjent i en bank og ikke i en annen.   

Hva er god kredittscore?

Det er som nevnt flere modeller for å beregne en kredittscore, men den vanligste metoden er å få en score på mellom 1 og 100. 100 er beste score mens 1 er laveste score. Følgende skala indikerer hvor god en kredittscore er: 

  • 71-100: En særdeles god kredittscore. For institusjonene er dette ansett som veldig lav risiko, og man vil nesten alltid bli godkjent som kunde, har man en score innenfor denne skalaen.  
  • 51-70: Dette er en god kredittscore, og også her er man ansatt som lav risiko. Heller ikke nå skal det være særlig problematisk å bli godkjent som kunde. 
  • 30-50: Dette er en ålreit score, og man er innenfor denne skalaen oppfattet som en moderat risiko. Man kan riktignok bli godkjent, men det er anbefalt med en individuell vurdering. 
  • 21-29: Her er man oppfattet som en høy risiko, og man vil ofte oppleve avslag.  
  • 1-20: Er dette scoren, vil man nesten alltid oppleve avslag. I dette tilfellet er man betegnet som veldig høy risiko.   

Hvordan bedre kredittscoren? 

Det er altså flere forhold som påvirker kredittscoren. Noen av disse får vi ikke gjort noe med, deriblant alderen. En god start vil derimot være å bli kvitt gjeld, særlig inkassosaker og aktive betalingsanmerkninger. 

Ved betalingsproblemer kan man søke om refinansiering. Da samler man all gjeld i ett lån, noe som kan gi lavere renter og færre utgifter. Dette har for mange vært en stor besparelse. Andre ting man kan gjøre er å prøve å øke egen inntekt. Dette er riktignok ikke så enkelt, og derfor vil det for de fleste være mest aktuelt å prøve å kvitte seg med gjeld. 

Sjekk din kredittscore raskt og enkelt i dag

Skal du søke om lån kan det være gunstig å kredittsjekke seg selv. Dette har flere fordeler, som for eksempel at du kan ta grep for å bedre din kredittscore. På den måten kan du øke sjansene for at lånesøknaden innvilges. 

I dag er det flere tjenester som tilbyr privat kredittsjekk, deriblant uScore (tidligere Defero). Med uScore får man varsling dersom kredittscoren skulle endre seg, i tillegg til tips til hvordan man kan håndtere eventuell gjeld. 

Sjekk din kredittscore hos uScore. Investeringstips.

Oppsummering 

Helt enkelt er en kredittscore en vurdering av din privatøkonomi. For bedrifter er det et viktig mål på hvor betalingsdyktig man er. Skal du søke om lån eller et kredittkort vil foretaket du søker hos gjennomføre en kredittsjekk av deg.

Dersom du ønsker å undersøke kredittscoren på forhånd, kan du gjøre det gjennom uScore. Det kan være lurt for å se hvor god økonomi man har, og det kan også gi en pekepinn på hvor godt du ligger an til å kunne få lån.

Admin
Website | + innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X