Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Dårlig råd kan gjøre deg fysisk syk

Dårlig råd kan gjøre deg fysisk syk

Økonomiske problemer sykdom

Lever du under økonomisk stress har du 60 % større sjanse for å tilhøre høyrisikogruppen for sykdom. Ved å spare tidlig vil du kunne dukke unna potensielle sykdommer.

Den konstante beregningen om hvor mye du får inn på kontoen, hva du har råd til å kjøpe og om endene til slutt møtes kan være en stor påkjenning for hjernen. 

Å slite økonomisk har for lengst blitt påvist å føre til psykiske helseproblemer. Ny forskning utført av britiske forskere viser også at økonomiske problemer har en sterk relasjon til depresjoner og hjerte- og karsykdommer. 

I studien rapporteres det om at de med økonomiske problemer hadde 60 % større risiko for å tilhøre høyrisikogruppen for sykdom. Selv om det nevnes at økonomisk stress og biologisk helse må forskes mer på, er jeg overbevist om at det er utslagsgivende for vår velvære, både fysisk og psykisk. 

En sjelden lærdom fra Storbritannia?

I Storbritannia er banker lovpålagt å ta hensyn til sårbare kunder. De jobber tettere med personer som har dårligere psykisk helse som følge av økonomiske problemer. 

Ett av tiltakene er å tilby blockers. Dette går ut på å sperre kontoen på nettsteder hvor man kan handle impulsivt, som f.eks. til shopping eller gambling. Kundene må selv skru av blokkeringene manuelt for å utføre kjøpet. 

Her til lands er det ingen lovverk som støtter inkludering og omsorg for kunder i økonomiske problemer. Selv om vi har en generelt bedre økonomi i Norge, kan man spørre seg selv om dette ikke burde vært implementert her også. Spesielt med tanke på at flere sliter økonomisk, og at bankene har tjent godt med penger på bekostning av kundene. 

Befinner du deg i en dårlig økonomisk posisjon, er du derfor nødt til å ta saken i egne hender. Her er noen tips:

  • Sett opp en egen «blockers»: Når du ser en vare du vil kjøpe, gi deg selv 24 timer før du utfører handelen. På den måten har du tid til å tenke over om du virkelige trenger varen. 
  • Se gjennom kostnader: Mange betaler unødvendig høye priser på lån, strømavtaler, mobilabonnement etc. Hos Forbrukerrådet kan du enkelt sammenligne priser – og muligens spare en del.
  • Finn motivasjon for å spare: Studier viser at personer som blir påminnet om sin motivasjon for å spare penger øker sjansen for å oppnå målet sitt. Hva er din motivasjon?

Denne saken ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Registrer deg for å motta ukentlige råd og tips.

Start din investeringsreise

Ett av de beste, og kanskje enkleste, måtene å skape en bedre økonomi på er å investere penger over tid. Men uten et konkret mål kan investeringsreisen virke veldig ubetydelig. Da er det lett at dagens lykke trumfer fremtidens velvære. 

Likevel er livet langt, og det er viktig å planlegge for alle livets faser. Det er derfor viktig å finne en kombinasjon mellom sparing og å leve i nuet. Ikke spar så mye at det går ut over dagens livskvalitet, men spar nok til at du får et bedre fremtidig liv. For selv små beløp i dag kan vokse seg store over tid.

Fra tusenlapper til millioner

Mange blir nemlig overrasket over hvor lite som skal til – spesielt dersom man har tiden på sin side. Under ser du et eksempel på hvor mye man kan oppnå hvis man investerer 2000 kroner over en lengre tidsperiode:

Som du ser i dette eksemplet vil sparebeløpet til Therese påvirkes av hvor mye hun oppnår i avkastning. Lar hun derimot pengene ligge i en sparekonto, og får en gjennomsnittlig rente på 2,5 %, vil hun kun ha litt over 1,5 millioner kroner på samme tidspunkt. 

Hva skal jeg investere i? 

For noen kan 2000 kroner være altfor mye, mens for andre kan det være et overkommelig beløp. Det viktigste er at du finner en sum som er passende for deg. For i privatøkonomien gjelder ordtaker «alle monner drar» i aller høyeste grad. 

En årsak til at mange derimot ikke begynner på sin investeringsreise, er usikkerheten rundt hva man skal starte å investere i. Har man et investeringsperspektiv på over 5 år, anbefales det å investere i aksjemarkedet. 

Den enkleste måten er i så fall å investere i et globalt indeksfond. Her er det flere valgmuligheter, som for eksempel:

  • Nordnet Global Indeks: Fondet følger verdensindeksen MSCI World og består av over 1500 selskaper i 23 utviklede land. 
  • Storebrand Indeks – Alle Markeder N: Gir en enda bredere eksponering og følger verdensindeksen MSCI ACWI. Da eksponerer du deg mot nesten 3000 selskaper fra 23 utviklede land og 24 fremvoksende land. 

Vi kan anbefale Nordnet

Det finnes flere handelsplattformer å investere fra. Noen synes det er enklere å gjøre det fra banken, ettersom alt samles på ett sted. 

Personlig kan jeg anbefale Nordnet, av motsatt årsak. Da vil du ikke ha pengene samlet på samme sted som banken. Å ha pengene separert vil gjøre det enklere å differensiere hva som er til sparing og hva som er til forbruk.

Hos Nordnet vil du ha tilgang til et stort utvalg av fond og aksjer. I tillegg vil du kunne ta i bruk Shareville, som er Nordnes største læringsplattform. Her finner du mye råd og tips fra andre investorer.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.
Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X