Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Dette er fjorårets beste fond

Dette er fjorårets beste fond

Fjorårets beste fond

Hvert år kårer analysebyrået Morningstar de beste fondene som selges i Norge. Kåringen er basert på historiske resultater de siste fem årene, med størst vekst på 2023, i kombinasjon med hvor stor risiko fondet tar. 

Det er totalt 5 fond som har stukket av med gullmedaljen, ut fra følgende kategorier:

  • Beste norske aksjefond
  • Beste nordiske fond
  • Beste globale aksjefond
  • Beste europeiske aksjefond
  • Beste rentefond i norske kroner

La oss ta en titt på de beste fondene innenfor kategoriene.

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.

Beste fond i Norge: Nordea Norge Verdi

Fondet har prestert vesentlig bedre enn det norske markedet i løpet av 2018-2023. I løpet av det siste året oppnådde fondet en avkastning på rundt 17 %, som er omtrent 7 prosentpoeng bedre enn Oslo Børs. 

Nordea-fondet har gitt norske investorer god verdi for pengene over lengre tid. De siste 5 årene har fondet gitt over 70 % avkastning. Ser vi på de siste 10 årene har en tusenlapp konvertert til 2790 kroner, tilsvarende 179 %.

Andre fond nominert til prisen var KLP AksjeNorge Aktiv P, ODIN Norge D NOK. 

Fondet til Nordea forvaltes av Robert Næss.

Beste fond i Europa: XACT Norden

XACT Norden har stukket av med denne prisen to år på rad. Det svenske fondet har oppnådd en årlig avkastning på 20 % de siste fem årene. Fondets plasseringer i Novo Nordisk har stått for store deler av inntjeningen. Selskapet står for over 20 % av fondets eierandeler, og har steget med over 420 % de siste fem årene. 

Andre fond nominert til prisen var KLP AksjeNorden Indeks P, Nordea Nordic Small Cap K.

Beste fond i verden: Nordea Global Enhanced Growth 

Nordea stakk av med to av førstepremiene i kåringen. Nordea Global Enhanced Growth har levert svært gode resultater i forhold til risikoen fondet har tatt. I løpet av det siste året har fondet gitt en avkatning på over 32 %. 

Fondet har også startet året godt og har levert en avkastning på over 15 % hittil i år. Porteføljen er sterkt vektet med teknoloigaksjer. Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet (Google) og Amazon er fondest største posisjoner, i respektiv rekkefølge. 

Andre fond nominert til prisen var JPM Global Focus A (acc) EUR og PLUSS Utland Aksje.

Beste fond i europa: KLP AksjeEuropa Indeks P

Dette er et svært bredt fond som investerer i store deler av Europa. De fem største selskapene i fondets portefølje er Novo Nordisk, ASML Holding, Nestle, Shell og Novartis. Disse fondene står for rundt 14 % av porteføljesammensetingen. 

Fondet ga i snitt 2,4 prosentpoeng bedre avkastning enn andre aksjefond i samme kategori. I løpet av de siste fem årene har KLP AksjeEuropa Indeks P gitt en avkastning på 80 %, som tilsvarer en årlig avkastning på 16 %. 

Andre fond nominert til prisen var DNB Europa Indeks A og Handelsbanken Europa Ind Crit (A1 NOK).

Beste rentefond: ODIN Europeisk Obligasjon D

Rentefond har økt i popularitet blant nordmenn de siste årene. I 2023 ble ODINs fond kåret til det beste fondet i et turbulent obligasjonsmarkedet. Avkastningen i rentemarkedet har vært beskjedent i forhold til aksjemarkedet. Fondet har gitt en avkastning på rundt 6 % det siste året og 11 % de siste fem årene. 

Andre fond nominert til prisen var KLP Nåtid P og Storebrand Norsk Kreditt IG 20 A.

Velg fond ut fra investeringsmål og risikotoleranse

Det er viktig å bygge en portefølje ut fra risiko og målsetting. Har du en kort tidshorisont, på under tre år, vil rentefond være et potensielt godt valg. Slike fond gir mer stabilitet og reduserer risikoen for tap. Det er så klart mulig å investere i aksjefond, men da bør du være klar over at du tar en større risiko, spesielt med tanke på at aksjemarkedet svinger mye mer i verdi. 

Med en tidshorisont på over fem år, er det anbefalt å sette penger i aksjefond. Eventuelt kombinasjonsfond, som investerer i aksjer og renter. Aksjemarkedet gir høyere avkastning over tid, samtidig som et langsiktig perspektiv reduserer sjansen for at du taper penger på kortsiktige svingninger som kan oppstå underveis. 

Fjorårets beste fond

Tidligere gevinst er ingen garanti for fremtiden

Hvilket fond man skal velge er et hett tema. Enkelte mener at globale indeksfond er veien å gå, mens andre foretrekker å diversifisere med ulike aksjefond. Her er det i teorien ingen riktig svar, så du må finne veien som passer deg best. 

Uansett hvem du velger, bør du ikke blindt velge fond ut fra best avkastning. Se heller på sammensettingen og finn ut hva som samstemmer med dine langsiktige mål. 

Tips til globale indeksfond

Indeksfond er et billigere alternativ enn et aksjefond. Målet med et indeksfond er å oppnå samme avkastning som indeksen de følger, mens et aktivt forvaltet fond forsøker å slå markedet. Her er noen tips til globale indeksfond:

  • Nordnet Global Indeks og DNB Global Indeks A: Disse fondene følger verdensindeksen (MSCI World), som består av 1500 selskaper spredt over 23 utviklede land. 
  • Storebrand Indeks – Alle Markeder N: Fondet er enda mer spredt og følger verdensindeksen MSCI ACWI. Den representerer nesten 3000 selskaper fra 23 utviklede land og 24 fremvoksende land. 

Her kan du lese mer om hvordan du lager en investeringsstrategi.

Lyst til å starte din investeringsreise?

Hvis du ønsker å begynne å spare penger i aksjer og fond, kan jeg anbefale Nordnet. Dette er plattformen jeg selv bruker mest aktivt. Som Nordens største handelsplattform har du et stort utvalg av investeringsprodukter. Du kan også sette opp fast månedlig sparing, som gjør at sparingen skjer på autopilot.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.