Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Novo Nordisk-aksjen bykser etter sterke studieresultater

Novo Nordisk-aksjen bykser etter sterke studieresultater

Novo Nordisk-aksjen stiger

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.

Novo Nordisk kunngjorde nylig en studie som viser at deres nye slankemedisin Wegovy kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer med 20 % hos overvektige personer. I etterkant steg Novo Nordisk-aksjen til værs. 

Nyheten kom tirsdag forrige uke. I forkant var det estimert at risikoen ville reduseres med om lag 15-17 %. Aksjonærene tok nyheten svært positivt og aksjen bykset opp med over 17 %. 

– De banebrytende forsøksdataene viser at Wegovy har potensialet til å endre hvordan fedme betraktes og behandles, uttale konserndirektør for utvikling i Novo Nordisk Martin Holst Lange i en pressemelding. 

Novo Nordisk Wegovy

Sterke resultater for andre kvartal

Novo Nordisk la også nylig frem sine kvartalstall for andre kvartal. Fasiten var at de økte sitt overskudd med 46 % til 29 milliarder norske kroner. Det var i all hovedsak Wegovy og Ozempic, legemidler som brukes primært til vekttap og diabetes, som var årsaken til det høye overskuddet. 

– Vi er svært fornøyde med salgsveksten i første halvdel av 2023. […] Prestasjonen i de første seks månedene har gjort at vi kan øke utsiktene for hele året, uttale toppsjef Lars Fruergaard Jørgensen i en kommentar. 

Europas nest største selskap

I skrivende stund har Novo Nordisk en markedsverdi på over 2,81 milliarder danske kroner (4,3 milliarder norske kroner). 

Selskapet har lenge vært Nordens største selskap. Etter kursøkningen er Novo Nordisk nå også det nest største i Europa basert på markedsverdi, kun slått av luksuskonsernet LVMH. Markedsverdien overgår for øvrig også Danmarks bruttonasjonalprodukt (BNP). 

Gode fremtidsutsikter 

Nå estimeres det en salgsvekst på 27-33 % for 2023, fra tidligere 24-30 %. I tillegg forventes det at driftsresultatet vil øke mer enn forventet. Dersom prognosene stemmer, vil i så fall dette kunne være gode nyheter for videre kursøkning. 

Eksponer deg mot Novo Nordisk gjennom aksjefond

For noen kan det være for risikofylt å investere i enkeltaksjer. Da kan det være fint å vite at det er mange fond som har Novo Nordisk i sin portefølje. Noen populære aksjefond (alle kan handles hos Nordnet) som er eksponert mot Novo Nordisk er:

DNB Grønt Skifte Norden A – Ønsker du å investere i et nordisk fond som investerer i selskapet som har en potensiell positiv påvirkning på miljøet? Da er DNB sitt fond et godt alternativ, der Novo Nordisk-aksjer er fondets største posisjon. 

TidAvkastning
1 år5 %
3 år11 %
5 år64 %
Portefølje DNB Novo Nordisk

KLP AksjeNorden Indeks P – Et nordisk indeksfond som forvaltes av Kristian Tunaal. I skrivende stund er 9,2 % av porteføljen eksponert mot Novo Nordisk-aksjer, som er fondets største beholdning. 

TidAvkastning
1 år16 %
3 år36 %
5 år75 %

FIRST Veritas – Thomas Nielsen, forvalter av fondet, eier til enhver tid 12-18 selskaper i Norden som har den mest optimale kombinasjonen av høy kvalitet og risiko. Her finner man blant annet Novo Nordisk. 

TidAvkastning
1 år31 %
3 år33 %
5 år*106 %
*Fondets startdato var 27. august 2019. 

Odin Norden C – Fondet har som mål å skape best avkastning på å investere i nordiske selskaper. Dette er et aktivt aksjefond som gir bred eksponering mot det nordiske markedet. 

TidAvkastning
1 år9 %
3 år22 %
5 år67 %

Komme i gang med å investere i?

På grunn av selskapets størrelse og at den er notert på København-børsen, er Novo Nordisk tilgjengelig for aksjonærer hos de fleste nettmeglere og banker. Vi kan anbefale og Nordnet, som er en god plattform om man foretrekker nordiske aksjer og fond. 

Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.
Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.