Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Svak krone gjør utenlandske aksjer dyrere

Svak krone gjør utenlandske aksjer dyrere

Svak krone gjør utenlandske varer dyrere

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.

Den norske kronen har svekket seg kraftig de siste månedene, og denne uken har den vært på et historisk bunnivå.

På det svakeste har én euro tilsvart over 12 kroner, mens kronen mot pund og dollar handles for henholdsvis 13,8 kroner og 11,7 kroner i øyeblikket. Vi må faktisk helt tilbake til starten av Covid-pandemien for å finne tilsvarende tall.  

En svakere krone betyr at det blir dyrere å reise og oppholde seg i utlandet. Det gjelder både fly og hotell samt mat og drikke. Også de som aktivt kjøper utenlandske aksjer vil merke effekten av en svakere kronekurs. 

Får mindre for pengene 

Kjøper man utenlandske aksjer nå, får man rett og slett mindre for pengene. Tar vi Apple-aksjer som et eksempel, der én aksje koster 177 dollar i skrivende stund, må man med dagens kronekurs ut med nær 2000 kroner for å eie én aksje i verdens største selskap. 

Skrur vi tiden tilbake til januar, da den norske kronekursen var på 9 i forhold til dollaren, ville samme aksje ha kostet “kun” 1593 kroner. Dette tilsvarer en forskjell på nær 500 kroner, noe som er en betydelig sum for en enkeltaksje. Med andre ord: Den lave kronekursen har gjort det langt dyrere å kjøpe utenlandske aksjer sammenlignet med starten av året.  

Apple konkurrerer mot finansbransjen og partner med Goldman Sachs

Redusert investeringsvillighet for utenlandske aksjer

Dagens situasjon vil utvilsomt føre til redusert investeringsvillighet i aksjemarkedene utenfor våre landegrenser blant nordmenn, men situasjonen er ikke utelukkende negativ. For norske investorer som allerede eier aksjer fra børsene utenfor Norge kan det nå være gunstig å ta profitt. 

På samme måte som at det blir dyrere å kjøpe aksjer med en svak kronekurs, vil gevinsten for å selge aksjer bli høyere. Eier man amerikanske aksjer og fond til en verdi av 4000 dollar, vil man i dag få igjen 46,800 kroner om man bestemmer seg for å selge seg ut. Dette er vesentlig mer enn om kronekursen hadde vært på 9 i forhold til dollaren. Da ville man ha fått igjen 36,000 kroner. 

Blant norske tradere, altså de som aktivt kjøper og selger aksjer (trading), er bevissthet rundt valutakursene meget viktig. Det er imidlertid ikke kun tradere som bør være bevisste på kursforskjellene. Også investorer som handler fra utenlandske aksjeplattformer bør være klar over prisforskjellen mellom valutaer når de gjør innskudd og uttak. 

Dette fordi at man må konvertere NOK om til enten USD, EUR eller GBP for å handle aksjer. Derfor kan tidspunktet du velger å overføre penger enten til eller fra plattformen, bety flere tusen kroner i forskjell. 

Er kronekursen lav i forhold til store valutaer, vil det være hensiktsmessig å gjøre uttak fremfor et innskudd. Motsatt, der kronekursen er sterk, vil det være gunstig å gjøre innskudd fremfor uttak. 

Norske eksportsselskaper tjener på svak kronekurs

Ifølge økonomer er det lite trolig at kronen vil styrke seg med det første. Dette er dårlig nytt for norske bedrifter som handler fra utlandet. Alt som importeres til Norge blir dyrere, som igjen betyr økte kostnader. 

For norske bedrifter som eksporterer, er situasjonen en helt annen. I bransjer hvor det selges varer til utlandet vil en svak krone bety økte inntekter. Selskaper innenfor for eksempel sjømatsektoren, med blant annet Mowi og Salmar i spissen, har tjent rått på at kronekursen er svak. 

Dette har gitt et positivt utslag for aksjene til de nevnte selskapene. Salmar-aksjene er så langt i år opp med så mye som 26 prosent. Mowi på sin side har steget med rundt 15 prosent.

Mowi aksjer har tjent mye på svak krone

Kan være lurt å forholde seg rolig

Har du et langsiktig mål for dine investerte penger? Da kan det være lurt å forholde seg rolig. Å «time» markedet er krevende, spesielt under urolige perioder. Man vil oftest komme bedre ut av det ved å sitte stille i båten. 

Tålmodighet under turbulente tider er en uvurderlig egenskap som investor. Ta derfor på deg de lange brillene og la tiden være på din side. Valutaer og aksjer vil stige og falle. Men over tid har aksjemarkedet gitt en god avkastning, både i NOK og USD. 

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.