Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvorfor stiger Bitcoin? Et dypdykk i året som har vært og veien videre

Hvorfor stiger Bitcoin? Et dypdykk i året som har vært og veien videre

Hvorfor stiger Bitcoin?

Bitcoin, kryptomarkedets melkeku, har knust børsene i år. I skrivende stund er prisen på BTC hele 43,500 dollar, noe som tilsvarer en økning på 165 siden starten av året. Til sammenligning har den amerikanske aksjeindeksen S&P 500, som består av de 500 største selskapene i USA målt i markedsverdi, økt med 24 prosent i samme periode. 

Årsaken til Bitcoins massive oppgang i 2023 er sammensatt av en rekke forhold, men ifølge markedseksperter er det spesielt tre faktorer som har størst skyld i bitcoin-rallyet. 

Derfor stiger Bitcoin

Det var i starten av desember at Bitcoin bikket 40,000 dollar. Forrige gang kryptovalutaen var på et like høyt nivå var i mai 2022, før kollapsen av stablecoinen Terra Luna og ikke minst den mye omtalte konkursen til kryptobørsen FTX. Etterdønningene av de to skandalene så lenge ut til å kvele kryptomarkedet, men mot alle odds har Bitcoin og øvrige kryptovalutaer fått vind under vingene igjen. Så hva har skjedd?   

Ifølge Nicholas Sciberras, analytiker i Collective Shift, er et av de største narrativene at Finanstilsynet i USA (SEC) vil godkjenne såkalte Bitcoin ETF-er. En rekke ETF-forvaltere, deriblant Black Rock, Fidelity Investment og iShares, har søkt om å få lov til å tilby Bitcoin Fond, men foreløpig uten hell. 

Bitcoins kursutvikling i 2023.

Skal vi derimot tro Bloombergs analytikere er sannsynligheten over 90 prosent for at SEC vil tillate børsfond som gir eksponering mot prisen til verdens mest verdifulle kryptovaluta i løpet av 2024. Sciberras hevder at den institusjonelle interessen vitner om at markedet er i ferd med å modnes og at en eventuell godkjenning vil være med på å styrke dets troverdighet. 

Dette gir altså grobunn for optimisme, og ifølge Collective Shift-analytikeren har det vært en viktig bidragsyter til Bitcoins kruttsterke utvikling i år. Videre lister Sciberras opp “Bitcoin Halving” og forventninger om rentekutt som øvrige nøkkelfaktorer.    

Bitcoin Halving og rentekutt

Bitcoin Halving er en hendelse hvor belønningene for å utvinne bitcoin, bedre kjent som Bitcoin mining, halveres. Denne hendelsen, som skjer hvert fjerde år, skal angivelig finne sted i april 2024. 

I et historisk perspektiv har Bitcoin steget mye både før og etter halveringen, uten at man har en god forklaring på hvorfor det er slik. Uansett, en del av prisveksten til Bitcoin i år kan forklares ved at Bitcoin Halving nærmer seg med stormskritt.  

Sist, men ikke minst peker en rekke eksperter mot at sentralbanken i USA viser stadig flere tegn til at rentetoppen er nådd. Enkelte, deriblant Goldman Sachs, mener til og med at vi kan oppleve flere rentekutt fremover, langt raskere enn det som tidligere har vært forventet. 

Sistnevnte er nok den mest toneangivende årsaken til Bitcoins nylige oppgang. Kryptovalutaen nådde årsbeste med en kurs på om lag 44,000 dollar den første uken i desember. 

Vil Bitcoin stige videre?  

Ikke uventet har prisveksten sakte, men sikkert gitt tro på nye rekordhøyder for Bitcoin. En av dem som har ståltro på BTC og krypto i fremtiden, er ingen ringere enn Cathie Wood. 

Wood, som er sjef for ETF-fondene «Ark Invest», har en klar formening om hvor Bitcoin vil være om 5 år. Hun tror Bitcoin kurs vil overstige 1 million dollar i løpet av de neste årene, noe som i så fall vil knuse det som til nå er bestenotering (67,000 dollar). Dette begrunner hun med at det er et form for “digitalt gull”. 

Bitcoin er en sikring mot både inflasjon og deflasjon fordi det ikke er noe motpartsrisiko, og institusjoner er knapt involvert. Det er digitalt gull, skal Wood ha sagt, skriver Finansavisen.   

Wood er ikke akkurat ukjent for å trykke nye teknologier og innovasjoner tett til sitt bryst. Brorparten av porteføljene til ETF-fondene hun forvalter, inneholder selskaper som driver med utvikling av nettopp “disruptiv teknologi”. Wood er også kjent som en av de største forkjemperne til krypto, så at hun er optimistisk på Bitcoins vegne er ikke veldig overraskende.  

Wood er imidlertid langt fra den eneste som ser lyst på fremtiden til Bitcoin. Også Standard Chartered virker å ha klokketro på kryptovalutaen. De spår at prisen vil bikke 100,000 dollar før 2024 er omme. 

Ta høyde for risiko

Selv om det er mye som tyder på at prisen til Bitcoin, det som ofte omtales som markedets beste kryptovaluta, vil stige videre, er det selvsagt ingen garanti. Historien har gjentatte ganger vist at det er flere fallgruver å se opp for.   

Høyt energiforbruk og politiske hindringer er bare noen av truslene Bitcoin står overfor, melder Sciberras. Sciberras er riktignok totalt sett optimistisk, men påpeker at liten tue kan velte stort lass. Han forklarer derfor at det er viktig å ta høyde for risiko om man skal investere i Bitcoin. 

Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *