Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Gi aksjer eller fond i gave – Smart, lønnsomt og nyttig!

Gi aksjer eller fond i gave – Smart, lønnsomt og nyttig!

fond i gave

Usikker på hva du skal gi i julegave? Hva med å gi aksjer eller fond? Dette er en gave som kan vokse seg større, bidra til å realisere drømmer samtidig som du ikke risikerer å gi en gave som ikke blir brukt.

Flere ønsker aksjer og fond i gave

En spørreundersøkelse utført av Yahoo Finance! viste at 70 % av alle amerikanere ville bli glade for å motta finansielle instrumenter, som aksjer og fond, til gave i julen. Kun 6 % av de svarte at de ville bli skuffet dersom dette lå under juletreet. 

Interessen for å investere har økt drastisk de siste årene i Norge. Derfor er det trolig at mange her til lands også ville blitt glade for å motta investeringer som gave. En slik julegave vil nemlig kunne vokse seg til å bli større, og du slipper å risikere at du kjøper noe som den andre egentlig ikke vil ha. 

fond i gave

Hvordan gi aksjer og fond i gave?

Det er en nokså enkel prosess å gi investeringer til gave. Vi kan anbefale Nordnet, som er Nordens største handelsplattform, men prosessen er nokså lik om du heller ønsker å knytte investeringen til en bank. 

Slik gir du aksjer eller fond i gave:

  1. Velg et gavekort fra Nordnet
  2. Fyll inn beløp du vil gi og navnet ditt
  3. Skriv ut kortet
  4. Overfør pengene til mottakerens Nordnet-konto

Har ikke personen du gir gaven til investert tidligere? I så fall er dette en god mulighet for å komme i gang. Kanskje kan det være starten på ens investeringsreise, som i så fall kan gi personen en bedre økonomisk fremtid. Å gi aksjer og fond i gave kan da vise seg å bli en svært lønnsom gave.

Hvorfor gi aksjer eller fond i gave?

Det er flere gode grunner til å gi et gavekort til fond eller aksjer. Her er noen begrunnelser:

  1. Det går kjapt å lage: Du trenger ikke gå i butikken og lete etter en gave eller kjøpe noe på nett for så og vente på at gaven skal bli sendt og mottas. Med et gavekort fra Nordnet laster du ned gavekortet digitalt, fyller inn beløp og navn. Deretter sender du over pengene etter at gaven er mottat. 
  2. Verdiene kan øke: I motsetning til de fleste fysiske varer, vil et gavekort i fond eller aksjer ha store muligheter for å øke i verdi over tid.
  3. Gi gave ut fra interesse: Kanskje personen du gir gaven til er interessert i bærekraft? Da kan du for eksempel spesifisere at pengene skal gå til et fond som investerer i bærekraftige selskaper. Eller kanskje det er et spesifikt selskap personen liker?
  4. Unngå unødvendige kjøp: Det er veldig mange som har alt. Å gi en opplevelse er ofte et alternativ. Men hva om det er vanskelig å finne et riktig tidspunkt for begge eller at dere bor i forskjellige byer? Da vil aksjer eller fond være et meget godt alternativ. Da vil du i hvert fall unngå at du kjøper noe mottaker ikke trenger, som både er unødvendig bruk av penger og dårlig for miljøet.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan gi fond i gave?

For å gi fond i gave printer du ut gavekortet digitalt, fyller inn beløpet og skriver ut kortet. Bruker du Nordnet, overfører du pengene til mottakers Nordnet-konto.

Må jeg kunne noe om fond eller aksjer for å gi det i gave?

Nei, du trenger ikke å ha noen kunnskaper om investeringer for å gi aksjer eller fond i gave. Personen som mottar gave kan selv velge hva hen ønsker å investere i. Her kan man også få hjelp fra handelsplattformen man ønsker å bruke.

Er fond eller aksjer en fin gave å gi?

Ja, det er flere og flere som ønsker seg aksjer eller fond til gave. En spørreundersøkelse i USA viste at 70 % ville blitt fornøyd med å motta investeringer i gave, mens bare 7 % ville blitt misfornøyd.

Hvorfor gi fond i gave til jul?

Å gi gave kan være en krevende oppgave. Ved å gi fond i gave vil du unngå at du gir en gave som ikke blir brukt. I tillegg er det en gave som kan vokse seg større over tid. 

Hvor mye koster deg å gi fond i gave?

Det velger du helt selv. Du fyller inn beløpet du ønsker å gi, og sender over pengene til mottakers konto.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.