Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Investere som Oljefondet? Da må du fylle opp porteføljen med teknologiaksjer

Investere som Oljefondet? Da må du fylle opp porteføljen med teknologiaksjer

Oljefondet, investeringer, aksjer, teknologi

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.

I forrige uke la Oljefondet frem sin halvårsrapport. Rapporten viser blant annet fondets største beholdninger, som består hovedsakelig av de største tek-selskapene.

Ved utgangen av første halvår 2023 hadde Oljefondet en markedsverdi på 15 299 milliarder kroner. Investeringer i aksjer sto for 71,3 prosent av fondets portefølje. Rentepapirer, som har vært et hett tema i etterkant av rentehevingene, sto for over 1/4 av porteføljen. 

Oljefondet har eierandeler i over 9 000 selskaper verden over. Med så store summer sprøytet inn i aksjemarkedet, eier de svimlende 1,5 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden. 

Oljefondet markedsverdi utvikling

Oljefondets 10 største beholdninger 

Tar man et blikk på fondets største eierskap, ser man at det er store beløp investert i tech-sektoren. På toppen troner Apple, Microsoft og Alphabet (Google), som også er populære investeringer blant norske aksjonærer. 

Her er Oljefondets største aksjeinvesteringer ved utgangen av juni:

AksjerInvestert beløp
Apple358,9 milliarder kroner
Microsoft332,6 milliarder kroner
Alphabet (Google)174 milliarder kroner
Amazon152,2 milliarder kroner
Nvidia131,7 milliarder kroner
Nestle100,3 milliarder kroner
Meta (Facebook)100 milliarder kroner
Taiwan Semiconductor84,7 milliarder kroner
ASML Holding80 milliarder kroner
Tesla74,2 milliarder

Tek-selskap ga nesten 40 % i avkastning

Med tanke på at de største selskapene i teknologisektoren har gitt vesentlig meravkastning i løpet av første halvår, har dette gitt Oljefondet store verdier:

– Teknologiselskap hadde høyest avkastning i halvåret med 38,6 prosent etter et svakt år i 2022. Sektoren opplevde høy etterspørsel etter nye løsninger innen kunstig intelligens fra de største internett- og programvareselskapene og halvlederleverandørene deres, skriver Oljefondet i halvårsrapporten.

Nvidia oljefondet investering
Hittil i år har Nvidia, som befinner seg på 5.plass i fondets liste, steget med rundt 220 prosent. Mye av oppgangen kommer fra utviklingen av kunstig intelligens. Dette har Oljefondet tjent mange milliarder på.

Kan du følge Oljefondets oppskrift?

Som privat investor er det selvsagt vanskelig å sammenligne sin egen portefølje med Oljefondet. Men i teorien kan pengene og beholdningene brytes ned. De største posisjonen til fondet er nemlig ikke så avvikende fra beholdningene man får i et globalt indeksfond, der eksponeringen ofte avhenger av aksjeselskapets markedsverdi.

Det høye beløpet og det store antallet eierandeler kan være vanskelig å ta inn over seg. Men hvis du eier et globalt indeksfond, som f.eks. Nordnet Indeksfond Global, vil du allerede eie over 1500 selskaper notert i 23 land. Fyller du på med andre fond, som representerer small cap, vekstmarked eller selskaper innenfor ulike sektorer, vil det ikke ta lang tid før man havner på samme antall. 

Du kan kanskje oppnå samme antall investeringer, som gir en svært diversifisert portefølje, men samme investeringsbeløp vil du nok dessverre (eller kanskje heldigvis!) ikke oppnå. 

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Et indeksfond har samme aksjer i topp 5

Den enkleste måten å kopiere Oljefondets portefølje på, er å investere i et globalt indeksfond. Den øverste delen av et indeksfond har nemlig den samme porteføljesammensetningen som Oljefondet. 

Tar vi utgangspunkt i DNB Global Indeks A, ser man at Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon og Nvidia troner listen over fondets største eksponeringer. 5,47 prosent av porteføljen er eksponert mot Apple og 2,12 % består av Amazon-aksjer. Dette er slående likt Oljefondets sammensetning.

Så mye utgjør de fem største aksjene i indeksfondet i skrivende stund:

AksjerEksponering
Apple5,47 %
Microsoft4,24 %
Alphabet (Google)2,41 %
Amazon2,12 %
Nvidia1,84 %

Indeksfond gir stabilitet

Med det ansvaret Oljefondet har, er det liten tvil om at de ikke kan leke for mye med det norske folks penger. Derfor er de hele tiden avhengig av å balansere risikoen de tar med potensiell avkastning. Denne balansen er like viktig for private investorer. 

Ønsker du å oppnå betydelig meravkastning, er man nødt til å putte pengene i andre investeringer enn indeksfond. Søker man derimot en stabil avkastning over tid, har indeksfond vist seg å gi gode resultater. For mange er løsningen en kombinasjon, hvor deler av porteføljen består av indeksfond samtidig som man kjøper aksjer man har troen på fremover. 

Stole på forvalteren eller investere indirekte i indeksen?

Det finnes primært to måter å investere i et indeksfond på. Man kan investere i et indeksfond som blir forvaltet av en forvalter, som de nevnte fondene til Nordnet og DNB. Det andre alternativet er å investere i en indeks gjennom ETF (børsnotert fond). 

Ved sistnevnte vil du få en indirekte eksponering i alle selskapene i indeksen. Investerer du f.eks. i MSCI World UCITS ETF hos eToro, investerer du i verdensindeksen som fondene følger automatisk. Kjøper du eiendeler i indeksfondet til Nordnet, vil det være en forvalter som gjør jobben for deg. 

Hva planlegger du å investere i?

Ønsker du å investere i norske aksjer eller indeksfond? Da vil vi anbefale Nordnet. Planlegger du derimot å kjøpe internasjonale aksjer eller ETF, er eToro vår foretrukne plattform. 

eToro. Oljeaksjer. Invetseringstips.
74 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X