Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Investeringsmyter om aksjehandel og sparing

Investeringsmyter om aksjehandel og sparing

Investeringsmyter sparing aksjehandel

Selv om det er flere som har begynt å investere de siste årene, er det fortsatt mange som vegrer seg fra å komme i gang på grunn av manglende kunnskap. Dette kan stå til hinder for å oppnå den økonomiske friheten mange søker. I denne artikkelen tar vi for oss 6 investeringsmyter.

Investeringsmyter: Myte eller fakta?

Mange som har kommet i gang med å investere, har funnet ut av at det egentlig ikke er så vanskelig som man først skulle tro. Å videreformidle dette videre kan derimot være vanskelig. Investering i aksjer kan høres skummelt ut dersom man ikke har noe erfaring med det. Uheldigvis hindrer dette mange fra å komme i gang. Under presenterer vi 6 investeringsmyter. Kanskje har noen av disse investeringsmytene forhindret deg i å starte med sparingen?

1. Man trenger penger for å investere i aksjer?

Investeringsmyte

Myte

Man trenger ikke mye penger for å komme i gang med å investere. I utgangspunktet kan du starte din investeringsreise med kun noen få hundrelapper.

Har du litt penger til overs hver måned? Da kan det være lurt å opprette en månedlig spareavtale.

Det viktigste er ikke hvor mye penger du har, men når du behøver dem. Investerer du i aksjer, bør du ha et tidsperspektiv på minimum 3 år.

Har du ikke så lang tid, finnes det andre muligheter. Som f.eks. å investere i rentefond.

2. Tiden er din venn?

Investering og sparing myte eller fakta

Fakta

Jo tidligere du kommer i gang med å investere, desto bedre.

Om du har et langt tidsperspektiv, øker sjansen for at du oppnår høy avkastning. I tillegg reduseres sjansen for at du taper penger. Du har nemlig lenger tid på å ta igjen eventuelle tap.

I tillegg vil du oppnå en bedre rentes rente-effekt, som betyr at du får avkastning på allerede oppnådd gevinst. Denne bonusen vil forstørre seg for hvert år du investerer.

Har du noen penger du kan sette av, anbefaler vi derfor å komme i gang med sparingen.

3. Investering krever mye kunnskap?

Investeringsmyte investering krever mye kunnskap

Myte

Planlegger du å investere i enkeltaksjer, er dette for så vidt sant. Men selv de færreste klarer å slå markedet, og dette gjelder også profesjonelle investorer.

Som it-investor Jens Rugseth sier, konkurrerer du mot børsens Haaland-er hvis du investere i enkeltaksjer.

For å unngå dette kan du bare kjøpe aksjefond og la en profesjonell forvalter gjøre jobben for deg. Det krever lite kunnskap, den eneste jobben er å velge et fond.

4. Investering er tidkrevende?

Myte eller fakta om investering er tidkrevende

Myte

Å investere trenger ikke være tidkrevende.

Hvis du investerer i enkeltaksjer, er det anbefalt at du utfører selskapsanalyser for å oppnå en bedre avkastning. Å kjøpe aksjer på måfå er sjeldent en god oppskrift på suksess.

Men dette trenger du altså ikke gjøre. Du kan nemlig overlate investeringen til en profesjonell forvalter, gjennom å investere i et aktivt fond eller en indeksfond. Dette frigjør mye tid, slik at du kan bruke tiden på det du ønsker.

Når det er sagt, er investering i enkeltaksjer lærerikt og mange som finner glede i å ha et mer aktivt forhold til sine investeringer.

5. Investering i aksjer er svært risikabelt?

Investeringsmyte aksjehandel er tidkrevende

Begge deler

Å investere i aksjer kan være risikabelt.

Men det er også en risiko knyttet til å la pengene ligge i banken over flere år. Da vil nemlig verdiene på dine penger reduseres, på grunn av inflasjonen.

Det er derimot viktig å investere ut fra din strategi, målsetting og risikovillighet. Har du mulighet til å la pengene ligge i markedet over flere år, vil du ha en stor sjanse for å oppnå høy avkastning ved å investere i aksjer.

Og jo lenger tidshorisont, desto mindre risiko og større avkastningmuligheter.

6. Du bør aldri investere hele beløpet på en gang?

Investere hele beløpet på en gang?

Myte

Å investere hele beløpet på en gang kan være smart. Selv om du vil redusere risikoen ved å spre investeringene over tid, øker du sjansen for å oppnå best mulig avkastning.

Dette er fordi aksjemarkedet historisk sett stiger mer enn det faller. I tillegg er det vanskelig å time markedet.

Likevel kan du risikere å komme inn på feil tidspunkt når du investerer alt på en gang. Derfor er det viktig å vurdere om dette er en strategi som passer for deg.

Som Ken Fisher fint sa: “Time in the market beats timing the market.”

Ikke la investeringsmytene stikke kjepper i hjulene

Investeringsmyter som er nevnt ovenfor kan bidra til å hindre folk til å investere. Dette er litt trist, i og med at det kan føre til at man ikke opparbeidet seg den kapitalen som er nødvendig til å gjøre det man ønsker – enten det er å ha nok penger som pensjonist, oppleve nye steder eller starte nye aktiviteter.

Å komme i gang med å investere er veldig enkelt. Det eneste man må gjøre, er å opprette en investeringskonto hos en nettmegler eller en bank. Ønsker du å investere i norske aksjer og fond, kan vi anbefale Nordnet. Planlegger du å kjøpe internasjonale aksjer og fond, mener vi at eToro er det beste alternativet.

Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi.
Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Ofte stilte spørsmål

Hva menes med investering?

Å investere betyr å sette penger i noe som er forventet å stige i verdi over tid. Du kan for eksempel investere i aksjer, aksjefond, rentefond og eiendom.

Hvordan komme i gang med sparing?

Det er enklere å komme i gang med å spare og investere enn mange tror. Du kan til og med komme i gang med så lite som en hundrelapp. Det eneste du må gjøre er å finne en velegnet handelsplattform og velge hva du vil investere i.

Hvordan bli en god investor?

Det er viktig å sette en plan for dine investeringer i forkant. Ønsker du å investere i enkeltaksjer, bør du analysere selskapet og markedet nøye i forkant.

Trenger man mye kunnskap for å investere?

Nei, det er en myte. Du kan enkelt investere i et aksjefond uten å ha høy kunnskap om aksjer.

Tar investering mye tid?

Nei, å investere behøver ikke å ta mye tid. Du kan overlate dine investeringer til en profesjonell forvalter og la de gjøre jobben for deg.

Hvorfor investerer så mange i aksjer?

Aksjemarkedet har gitt god uttelling over tid, mens verdiene i banken tapes på grunn av inflasjonen. Derfor er det lurt å spare i aksjer om man har et langsiktig perspektiv.

Er det høy risiko å investere?

Både ja og nei. Du kan selv velge hvor mye risiko du ønsker å ta. Har du en lang tidshorisont er det anbefalt å investere i aksjer.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X