Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Jo tidligere, desto mindre

Jo tidligere, desto mindre

Investere tidlig

Å komme i gang med å investere tidlig gir deg en stor fordel. Venter du til du har mer penger å avse, mister du fordelene. 

Det er lett å tenke at små beløp ikke vil gjøre en forskjell. I dette nyhetsbrevet forklarer vi hvorfor denne myten er feil. For jo tidligere du kommer i gang med å investere, desto mindre beløp må du ut med for å nå ditt investeringsmål.

Artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Meld deg på for ukentlig tips om privatøkonomi og investeringer.

Fra 150 kroner til en million

Grunnene til å investere er mange. Enten du har lyst til å realisere en drøm eller vil ha mer økonomisk frihet senere i livet, er det lurt å starte med sparingen nå. For avkastning på sparepengene får du fra første dagen du investerer, til de skal brukes. 

For å gi et tydeligere bilde av effekten av å investere tidlig, har jeg sett på hvor mye som skal til for å nå et sparebeløp på en million kroner innen du er 67 år:

AlderMånedlig sparing
25 år150 kroner
35 år400 kroner
45 år1150 kroner
55 år3700 kroner

Eksemplet baserer seg på en årlig avkastning på 10 %, som historisk sett er hva det globale aksjemarkedet har gitt i avkastning.

Maksimer rentes rente-effekten

Ved å starte tidlig, maksimerer du nemlig rentes rente-effekten. Det betyr at du får renter (avkastning) på pengene du har satt inn på på rentene (avkastningen) du får hvert år. Ved å ha pengene i markedet i flere år, vil pengene du har tjent starte å jobbe for deg. 

Denne effekten fører til at pengene vokser til et større beløp enn hva du faktisk har satt inn. Investerer du på et senere tidspunkt, vil du ha for kort tidsrom til at effekten får sin fulle effekt. Likevel vil jeg presisere at det er bedre å starte sent, enn å ikke starte i hele tatt!

Øk beløpet i takt med økonomien

For å både få effekten av rentes rente og bygge opp formuen over tid, kan det være smart å øke sparebeløpet i takt med økonomien. 

Har du kun en hundrelapp til overs på nåværende tidspunkt? Start med å investere overskuddet i stedet for å tenke at det ikke munner ut i noe. Ikke bare vil det ha en positiv effekt på din fremtidige økonomi, men du vil også bygge en bedre mentalitet til sparingen. For mye handler bare om å komme i gang. 

Klarer du dette, er du på god vei til økonomisk suksess. Bare ta en titt på dette eksemplet:

Investere tidlig

Ved hjelp av jevn sparing oppnår Trond et sparebeløp på underkant av 6 millioner kroner ved fylte 67 år. Om han hadde utelatt å investere 200 kroner per måned de første årene, ville beløpet være på 5,13 millioner kroner. Det betyr at han hadde “tapt” 850 000 kroner på å ikke investert to hundrelapper i måneden fra han var 25-35 år.

Ha et langsiktig mål

Den enkleste måten å lykkes på som investor er å ha en god dose tålmodighet. Som nevnt i forrige nyhetsbrev er det nemlig en større sjanse for at du oppnår høy avkastning hvis du lar pengene stå (delvis urørt) i markedet over tid. De som prøver å time markedet underveis, ender ofte med et dårligere resultat. 

For de som ønsker en passiv strategi, er et globalt indeksfond en god løsning. Et slikt fond sprer investeringene dine over tusenvis av selskaper, over hele verden. Siden et slikt fond automatisk følger en markedsindeks, slipper du også jobben med å rebalansere porteføljen.

Kom i gang med din investeringsreise?

Ønsker du å komme i gang med å investere i aksjer? I så fall kan jeg anbefale Nordnet, plattformen jeg selv bruker mest aktivt. Dette er Nordens største handelsplattform og innehar et stort utvalg av aksjer og fond. Her kan du også opprette fast månedlig sparing, slik at investeringene går på autopilot.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.
Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X