Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hva er markedsverdi og hvorfor er det viktig?

Hva er markedsverdi og hvorfor er det viktig?

markedsverdi på aksjer

Som en ny investor er det fort gjort å se seg blind på aksjekursen. Det er nemlig ikke den prisen som definerer om en aksje er dyr eller billig. Å se på kursen i forhold til selskapets markedsverdi er viktig for å ha en forståelse for selskapets verdi.

Hva er markedsverdi?
Fredag 2. juni 2023 var Apple priset til nesten 2800 milliarder dollar. Nvidia var prissatt til 935 milliarder dollar, mens Netflix hadde en markedsverdi på 175 milliarder dollar.

Aksjene til Netflix koster over 400 dollar, mens Apple-aksjene handles for rundt 180 dollar. Som bildet illustrerer er Apple langt høyere priset enn strømmeplattformen. Dette beviser at man ikke kun kan se på aksjekursen når man skal i gang med å kjøpe aksjer.

Apple har nemlig nesten 16 milliarder utestående aksjer, mot Netflixs 445 millioner aksjer. Kjøper du én aksje hos sistnevnte, vil du derfor ha en større eierandel i selskapet enn om du kjøper én Apple-aksjer.

Flere faktorer enn markedsverdi

Husk at det er viktig å ha et mer nyansert bilde enn å kun se på aksjekursen når du kjøper aksjer. Det er nemlig mange faktorer som skal vektlegges når du skal analysere ulike selskaper. Man må blant annet se på selskapets finansielle resultater, hvilken sektor de befinner seg i og om etterspørselen etter deres produkter/tjenester vil øke med tiden.

Ønsker du å lære mer om hvordan du analyserer aksjer? Da kan vi anbefale å lese denne artikkelen:

Ofte stilte spørsmål

Hva er markedsverdi?

Det er den totale verdien av et selskap, også kalt børsverdi.

Hvordan regner man ut markedsverdien til en aksje?

Markedsverdien finner man ved å multiplisere antall utestående aksjer med aksjekursen.

Er markedsverdi viktig?

Ja, markedsverdien er en målestokk for hvor mye investorer mener et selskap er verdt. Dette gir derimot ikke en indikasjon på om aksjen er billig eller dyr. Da kan det være lurt å se på andre faktorer, som f.eks. P/E-verdien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *