Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Spar penger på å sjekke skattemeldingen grundig

Spar penger på å sjekke skattemeldingen grundig

Spare penger på skattemeldingen

Flere har allerede mottatt skattemeldingen, som sendes ut i perioden 7. mars til 22. mars. Sjekk at den er utfylt riktig, og finn ut om du kan spare penger på eventuelle fradrag. 

I nyhetsbrevene poster jeg ofte om hvordan langsiktig sparing og investeringer kan utgjøre en vesentlig forskjell for privatøkonomien. En vel så viktig jobb er å finne ut av hvor man kan kutte kostnader for å spare penger. Ved å fylle inn skattemeldingen riktig og gå over poster hvor man kan få fradrag, kan du få mer penger utbetalt fra Skatteetaten.

Det er din oppgave å se over skattemeldingen

Selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt, betyr det ikke at den er korrekt utfylt. Det er din oppgave å sjekke at opplysningene stemmer. Ifølge Skatteetaten ligger syv av 10 an til å få skatt til gode. Men selv om du får penger igjen, betyr ikke det at du får med alle fradragene du har krav på. 

– Får du ikke med deg alle fradragene du har krav på, kan det bli en dyr affære. Du får 220 kroner mindre i skatt for hver 1000-lapp du kan trekke fra, så det er verdt jobben, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Registrer deg for å motta ukentlige råd og tips om økonomi, sparing og investeringer

Fradragene mange mister

Det kan være vanskelig å vite hva som er skattepliktig eller fradragsberettiget. I flere tilfeller har du krav på fradrag som ikke er forhåndsutfylt. En god start er å bruke Skatteetatens fradragsveileder

Under ser du fradragene flest nordmenn går glipp av, enten fordi man ikke er bevisst på det eller på grunn av latskap. 

Lån og rentefradrag

Banken du låner penger fra vil innrapportere alle renter og andre kostnader som er innbetalt, som betyr at du ikke behøver å fylle inn dette selv. Likevel kan det forekomme at du har flere kostnader knyttet til refinansiering av lån. 

Hvis dette er tilfelle, vil du kunne få fradrag på dette. I så fall, legg inn beløpet under «andre kapitalkostnader». Dette kan være i forbindelse med omkostninger ved opptak av lån, rådgiving for å få lavere rente eller tinglysningsgebyr. 

Fradrag for reise

Dersom du reiser mye med jobben, vil du ha krav på fradrag. Denne posten vil ikke være forhåndsfylt i skattemeldingen uavhengig av hvordan du kommer til og fra arbeidsplassen. Dette gjelder om du kjører firmabil, sykler, tar kollektiv eller sitter på med naboen. 

Det er ikke transportmiddelet, men avstanden og antall reisedager som er viktig. Bunnfradraget er på 14 000 kroner og gjelder de som har en avstand på minst 37 km. tur/retur (ned fra 65 km. året før). 

Reisefradraget ligger på 1,7 kroner per km. og maks fradrag er 97 000 kroner. Du kan beregne reisefradrag for reiser mellom hjem og jobb her

Reisefradrag, skattemelding

Foreldrefradrag

Har du barn som er 11 år eller yngre i inntektsåret, kan du få foreldrefradrag. Ifølge Sandmæl sjekker kun halvparten av de som har barn foreldrefradraget. Her er det derimot en del å hente. 

Hvis du har ytterligere utgifter til stell og pass av barn kan du få et maksimalt fradrag på 25 000 kroner for et barn, og 15 000 kroner per barn utover dette. 

Så i en husholdning med to barn, kan man altså få fradrag på opptil 40 000 kroner!

Utbytte fra utenlandske aksjer

Dersom du først og fremst er investert i norske aksjer, skal denne posten være riktig forhåndsfylt (alltid dobbeltsjekk!). Eier du derimot utenlandske aksjer, vil dette ofte ikke fremkomme i skattemeldingen. Da er du selv ansvarlig for å beregne hvor mye som er skjermet fra skatt (skattefritt), og hvor mye av utbytte som er skattepliktig. 

Ofte betaler du 15 % kildeskatt på aksjeutbytte i selskapets hjemland. Normalt sett har du rett til fradrag for denne skatten i Norge!

Kan få fradrag fra skattemeldingen 3 år tilbake i tid

Har du stolt blindt på skattemeldingen tidligere? Da kan det være fint å vite at du kan endre skattemeldingen din hvis du oppdager feil eller har mottatt nye eller forsinkede opplysninger. Dette kan korrigeres for tre inntektsår tilbake i tid. 

Fristen for å endre skattemeldingen for 2019 gikk ut 30. april 2023, mens fristen for å utføre endringer for 2020 går ut 30. April 2023. 

Kanskje har du noen ekstra penger å hente inn her?

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X