Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Teknologikjemper til værs etter sterke kvartalstall

Teknologikjemper til værs etter sterke kvartalstall

teknologikjemper stiger til værs, tech-sektoren med gode resultater

Resultatsesongen er i gang, og denne uken har flere selskaper presentert sine resultater for årets første kvartal. Blant tech-giganter på Wall Street er det nå meget god stemning.

Både Amazon, Meta og Microsoft har lagt frem tall som er langt bedre enn analytikernes forventninger. Facebook-eier Meta rapporterte onsdag om en inntjening på 28,65 milliarder dollar. Det var på forhånd ventet at selskapet skulle levere inntekter på 27,67 milliarder dollar.

Imponerende tall ble også offentliggjort av Amazon og Microsoft. Netthandelstjenesten Amazon omsatte for 127,36 milliarder dollar i første kvartal, mens Microsoft rapporterte om et resultat på nær 200 milliarder kroner.

Tech-sektoren høster fruktene av økt AI-satsning

Ikke overraskende har de kruttsterke resultatene ført til en voldsom kursoppgang for selskapenes aksjer. I kjølvannet av Metas inntektsrapport steg aksjene med nær 14 prosent. Amazon og Microsoft er oppe med henholdsvis 3 og 6 prosent etter at de la frem sine kvartalstall.

Det er imidlertid ikke bare de siste par dagene hvor aksjene har prestert godt. Så langt i 2023 er blant annet Meta-aksjene opp med hele 91 prosent. Tech-sektoren som helhet har også steget jevnt og trutt siden starten av det nye året.

Ifølge Bloomberg er oppgangen hovedsakelig drevet av økt entusiasme knyttet til kunstig intelligens, ofte omtalt som “AI”. Etter lanseringen av ChatGPT, en AI-drevet tekstrobot, har interessen for kunstig intelligens skutt til værs.

CHATGPT

Mange har sett på med vantro på hvor presist og omfattende ChatGPT klarer å svare på selv de mest avanserte spørsmål. Etter noen uker på markedet ble ChatGPT den raskeste applikasjonen noensinne til å passere 100 millioner brukere.

Derfor har det nærmest blitt et kappløp blant teknologiselskapene om å utvikle de mest avanserte systemene for kunstig intelligens. Også interessant er det at både Meta og Microsoft selv peker på nettopp AI for å forklare bakgrunnen til de gode kvartalstallene.

Microsoft, som i 2019 investerte betydelige summer i selskapet OpenAI, utvikleren av ChatGPT, forklarer at de har opplevd en økt etterspørsel på AI-produkter, og at dette har gitt høye inntekter. Lik er også ordlyden hos Meta-sjef Mark Zuckerberg. Han hevder at kunstig intelligens har gjort det mulig for selskapet å bygge bedre produkter raskere. Dette har igjen har bidratt til økonomisk vekst.

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor stiger teknologiaksjer?

Første kvartalstall viser at mange teknologikjemper, som Amazon og Meta, har prestert over forventet. Dette har ført til en kursoppgang blant flere selskaper i tech-sektoren.

Hvor mye har Meta (Facebook) steget i 2023?

Meta-aksjene har hatt prestert godt på børsen hittil i år. I skrivende stund er Meta-aksjene opp med over 90 %.

Utviklet Microsoft ChatGPT?

Nei, Microsoft er ikke utvikleren av ChatGPT. De har derimot investert betydelige summer i selskapet OpenAI, som står bak robottjenesten.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X