Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Få utsatt skatt på gevinst og utbytte med aksjesparekonto: Fordeler og ulemper

Få utsatt skatt på gevinst og utbytte med aksjesparekonto: Fordeler og ulemper

Spare i aksjer og fond med aksjesparekonto (ASK)

Med en aksjesparekonto (ASK) vil du unngå å betale skatt når du investerer. Det er først når du tar ut gevinst at skatten vil bli beregnet. Over tid vil du også oppnå skjermingsfradrag, som reduserer dine skattepliktige aksjeinntekter.

Er du usikker på om du skal investere i aksjer og fond gjennom en investeringskonto eller en aksjesparekonto? I denne artikkelen vil du kunne lese om fordelene og ulempene. 

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Hvorfor bør man vurdere aksjesparekonto?

En ASK-konto passer for de fleste som ønsker å komme i gang med aksjesparing, enten det er i aksjer eller fond. Kontoen gir deg muligheten til å selge deg ut og kjøpe nye aksjer og fond, uten at du må skatte av salgene. Det er først når du bestemmer deg for å ta ut pengene fra kontoen, dette vil ses på din skattemelding.

Aksjesparekonto er en ordning som er helt særnorsk, og er derfor mest aktuell for deg som er skattemessig bosatt i Norge. Med andre ord: Sveits-flytterne får lite fordeler av denne ordningen. 

Fordeler og ulemper med aksjeparekonto 

Under ser du noen fordeler og ulemper med en aksjesparekonto:

Fordeler med ASK:

  • Skatteutsettelse: En av de største fordelene med ASK er skatteutsettelsen. Du trenger ikke å betale skatt på gevinster før du tar ut pengene fra kontoen. Dette gir deg mulighet til å utsette skatteplikten og reinvestere gevinsten, noe som kan gi deg høyere avkastning på lang sikt.
  • Ingen skatt på utbytte: Når du investerer i aksjer på en ASK, trenger du ikke å betale skatt på utbytte før du tar ut pengene fra kontoen. Derfor kan det være fint å inkludere utbytteaksjer i en slik konto. 
  • Enkel oversikt over investeringene dine: Du har en god oversikt over investeringene dine på ett sted. Dette kan være spesielt nyttig hvis du har investeringer i flere aksjer og fond og ønsker en oversikt over porteføljen din.
  • Automatisk skatterapportering: Du trenger ikke å føre opp transaksjonene manuelt, ettersom alle banker eller nettmeglere som benytter seg av ASK vil gjøre dette for deg. Du må derimot se over at alt stemmer. 

Ulemper med ASK:

  • Begrenset antall aksjer: Det er ikke alle aksjer og fond som er tilgjengelig på en ASK. For det meste er det begrenset til aksjer og fond notert på Oslo Børs og EU/EØS-land. Dette begrenser valgmulighetene. 
  • Ingen fradrag for tap: Med ASK kan du ikke få fradrag for tap på aksjer. Dette kan være en ulempe hvis du har tap på investeringene dine. Du kan derimot selge aksjene og ta ut pengene fra kontoen, men det kan være en tungvint prosess. 
  • Kun tilgjengelig for enkeltpersoner: Du vil ikke kunne benytte deg av en aksjesparekonto som bedrift eller organisasjon. 

Som du kan lese ovenfor, har aksjesparekonto flere gode fordeler, og flere norske banker og handelsplattformer tilbyr dette. Vi kan anbefale Nordnet, som er Nordens største plattform for aksjehandel

Likevel er det ikke nødvendigvis det rette valget for investorer som ønsker å investere bredt i flere marked. Da vil det være mer aktuelt å investere gjennom en vanlig investeringskonto. Nordnet er her en plattform som har et stort utvalg av internasjonale aksjer og fond.  

Hvordan registrere en aksjesparekonto? 

Det er svært enkelt å komme i gang med å registrere en aksjesparekonto. Slik kommer du i gang:

  1. Velg en bank eller nettmegler: Først må du velge en bank eller megler som tilbyr aksjesparekonto. Det er flere tilbydere å velge mellom, så det kan være lurt å gjøre litt research på de forskjellige alternativene og sammenligne gebyrer og vilkår før du tar en beslutning. Som nevnt, kan vi anbefale Nordnet. 
  2. Registrer din konto: Deretter er du nødt til å åpne en konto og gjennomføre et innskudd. Hos Nordnet har du muligheten til å overføre hele beløpet på en gang, eller velge å sette opp automatisk sparing for å gradvis bygge opp investeringene dine over tid.
  3. Kjøp aksjer: Når du har penger på kontoen, kan du begynne å kjøpe aksjer. Det er viktig å huske på at ASK bare tillater investering i aksjer og aksjefond, så du kan ikke kjøpe andre typer investeringer med denne kontoen.
  4. Bygg opp din portefølje: For å redusere sjansen for tap, samt øke muligheten for god avkastning, er det viktig å bygge en portefølje bestående av flere aksjer eller fond. Med en ASK-konto er det enkelt å rebalansere portefølje, ettersom du ikke betaler skatt ved salg av aksjer eller fond. 

Finansielle verdipapirer kan øke og minke i verdi. Å investere innebærer en form for risiko.

Er det noen grunn til å ikke bruke aksjesparekonto?

Selv om aksjesparekonto kan være en gunstig spareform for mange, er det også noen tilfeller hvor det kan være bedre å investere i aksjer utenfor en ASK. Her er noen situasjoner hvor man burde vurdere å ikke bruke en aksjesparekonto:

  • Kort tidshorisont: Hvis du har en kort tidshorisont på investeringene dine, kan en ASK være mindre gunstig. Dette skyldes at skattefordelene med aksjesparekonto er relatert til utsatt skatt på gevinst og ingen skatt på utbytte, som begge gir fordeler over tid. Hvis du planlegger å ta ut pengene innen få år, kan det hende at skattefordelene ikke vil være like gunstige, og det kan være bedre å investere i andre typer sparekontoer.
  • Lav risikovilje: Har du en lav risikovilje og foretrekker å investere i tryggere alternativer som obligasjonsfond/rentefond eller pengemarkedsfond? Dette vil i så fall ikke være tilgjengelig på en ASK. Dette skyldes at ASK primært er rettet mot eksponering i aksjemarkedet. 
  • Lave investeringsbeløp: Det er lurt å se på de overordnede gebyrene fra handelsplattformen/banken du investerer fra. Det er mange som har høye gebyrer for kjøp og salg av aksjer. Dette vil kunne spise av din gevinst, særlig hvis du investerer med små beløp. Da kan det være lurt å velge en handelsplattform som har lave gebyrer, uavhengig av kontoen du velger. Her er Nordnet et svært godt valg. 

Ønsker du å investere i internasjonale selskaper?

En av ulempene med aksjesparekonto er at du har et begrenset tilgang til aksjer og fond, samt at du ikke har tilgang til andre finansielle aktivaklasser, som råvarer, renter eller valuta. 

Av den grunn er det flere investorer som foretrekker å handle aksjer med en vanlig investeringskonto. På den måten vil man kunne bygge en bredere og mer diversifisert portefølje bestående av selskaper fra flere sektorer, marked og regioner. Dette vil bidra til å spre risikoen, som reduserer sjansen for tap. 

Ønsker du å ha tilgang til et stort sortiment av aksjer, fond og en rekke andre aktivaklasser, vil vi anbefale å lese artikkelen «beste nettmegler«. Der kan du lese om hvilke plattformer som har lave gebyrer, samt om annen nyttig informasjon.

Ofte stilte spørsmål om aksjesparekonto

Hva er en aksjesparekonto, og hva er fordelene med å bruke en ASK for investeringer?

En aksjesparekonto er en spesiell type konto som lar deg investere i aksjer og aksjefond uten å måtte betale skatt på gevinsten før du tar ut pengene. Fordelene med å bruke en ASK inkluderer skattefordeler og enkel administrasjon av investeringene dine.

Hvordan fungerer skattesystemet for aksjesparekonto?

Med aksjesparekonto betaler du ingen skatt på gevinsten før du tar ut pengene. Du betaler heller ikke skatt på utbytte fra aksjene dine, men du får heller ikke fradrag for tap.

Hva er noen av ulempene ved å bruke en aksjesparekonto for investeringer?

Noen av ulempene med å bruke en ASK-konto inkluderer begrensede investeringsmuligheter. Du har blant annet ikke tilgang til en rekke internasjonale aksjer. 

Hvordan kan jeg åpne en aksjesparekonto?

Du kan åpne en aksjesparekonto gjennom din valgte bank eller megler. Det er svært enkelt å opprette en ASK.

Hva skjer hvis jeg vil ta ut pengene mine fra en aksjesparekonto før 5 år?

Hvis du tar ut pengene dine fra aksjesparekontoen før 5 år, vil du måtte betale skatt på den gevinsten du har opparbeidet deg. Har du tap på dine investeringer, vil du få fradrag på tap. 

Finans sparing økonomi
Finansjournalist
+ innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X