Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Beste nordiske fond 2024: Invester i det nordiske aksjemarkedet

Beste nordiske fond 2024: Invester i det nordiske aksjemarkedet

beste Nordiske aksjefond 2023

Har du vurdert å investere i nordiske fond? Det kan i så fall være en god beslutning. I løpet av de siste fem årene har det nordiske aksjemarkedet gitt 56 % i avkastning. Dette tilsvarer over 11 % hvert år. 

Dette er i hvert fall fasiten til OMX Nordic 40, en indeks som følger de 40 største selskapene i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Det finnes derimot mange aksjefond som fokuserer på nordiske aksjer. Noen har gitt en bedre avkastning, mens andre har underprestert. 

I denne artikkelen ser vi på noen av de beste nordiske fondene inn mot 2024, ut fra avkastning. Vi vil også gi tips til både passive og aktive aksjefond som har et nordisk fokus. 

Hva er et nordisk fond?

Et nordisk aksjefond er enkelt og greit et fond som plasserer minst 80 % av forvaltningskapitalen i nordiske aksjer. Vi skiller mellom to ulike nordiske aksjefond:

 1. Nordisk indeksfond: Et slikt fond følger en nordisk indeks og forsøker å oppnå tilsvarende avkastning. Nordiske indeksfond er som regel svært like, så gebyrer spiller en viktig rolle for hvem du bør velge. 
 1. Aktiv aksjefond med fokus på Norden: Her er forvaltere selv ansvarlige for å velge aksjer i Norden ut fra hvilke selskaper de tror vil gi best avkastning. Dersom f.eks. forvalteren ser gode potensialer i mange danske selskaper contra norske selskaper, kan det hende at porteføljen består av mange danske aksjer og ingen norske aksjer. 

Beste nordiske fond 2024

Så, hvilke fond bør man faktisk investere i hvis man ønsker å eksponere seg mot det nordiske aksjemarkedet? Under ser vi på noen av de beste aksjefondene, ut fra følgende faktorer:

 • Pris
 • Avkastning
 • Risikovillighet

For å gjøre det enkelt, har vi valgt å dele opp anbefalingene i to, for nordiske indeksfond og for nordiske aktive aksjefond. 

Topp 3 nordiske indeksfond

Under ser vi på vår toppliste over de 5 beste nordiske indeksfondene. Alle fondene gir deg en bred eksponering mot det nordiske aksjemarkedet. Som nevnt, er gebyrer en viktig faktor for hvilke indeksfond man bør velge. Vi tar utgangspunktet i Nordnet, som er vår foretrukne handelsplattform:

1. KLP AksjeNorden Indeks P – Bred eksponering og lang historikk

Fondet følger indeksen MSCI Nordic Countries, som består av 83 selskaper i Norge, Sverige, Danmark og Finland. KLP AksjeNorden slår også godt ut når det kommer til ESG-rating og karbonrisiko, som gjør at fondet passer godt for de som har et bærekraftsfokus. Indeksen har et årlig gebyr på 0,28 %.

Så mye har fondet gitt i avkastning:

 • 1 år: 23 %
 • 3 år: 33 %
 • 5 år: 88 %
 • 10 år: 316 %

Fondets 10 største beholdninger

SelskapBeholdningLand
Novo Nordisk22,7 %Danmark
Atlas Copco2,5 %Sverige
Nordea Bank2,4 %Finland
Investor AB2,2 %Sverige
Equinor2,2 %Norge
Volvo2,1 %Sverige
DSV2 %Danmark
Vestas Wind1,6 %Danmark
Assa Abloy1,5 %Sverige
Genmab1,35 %Danmark

Finansielle verdipapirer kan øke og minke i verdi. Å investere innebærer en form for risiko.

Som man kan se har de en svært høy eksponering mot Novo Nordisk, som er Nordens desidert største aksje og har hatt en enorm kursutvikling de siste årene. Aksjen er også delaktig i fondets gode avkastningstall. 

2. DNB Norden Indeks A – Investerer i de største aksjene i Norden

DNBs fond følger VINX Benchmark Cap, som består av de største og mest omsatte aksjene i ulike sektorer. Prisen på fondet er 0,29 % årlig, som er nokså tilsvarende hva KLP tilbyr. La oss ta en titt på hvordan fondet har prestert over tid:

Så mye har fondet gitt i avkastning:

 • 1 år: 17 %
 • 3 år: 26 %
 • 5 år: 78 %

Fondet startet i juli 2018. Derfor har vi ikke like lang avkastningshistorikk som KLP AksjeNorden Indeks P. 

Fondets 10 største beholdninger

SelskapBeholdningLand
Novo Nordisk9,1 %Danmark
Nordea Bank3,1 %Finland
Equinor3 %Norge
Investor AB2,9 %Sverige
Atlas Copco2,9 %Sverige
DSV2,8 %Danmark
Volvo2,6 %Sverige
Genmab1,9 %Danmark
Vestas Wind1,9 %Danmark
DNB1,8 %Norge

Finansielle verdipapirer kan øke og minke i verdi. Å investere innebærer en form for risiko.

3. KLP AksjeNorden Mer Samfunnsansvar P – Nordisk fond med fokus på miljø

Fondet er nokså likt førstnevnte, bare at det har enda mer fokus på kriterier som miljø, sosial ansvarlighet, eierstyring og selskapsledelse. Her får du en bred nordisk aksjeeksponering, samtidig som du kan ha god samvittighet. Fondet kommer med et årlig gebyr på 0,29 %.

Så mye har fondet gitt i avkastning:

 • 1 år: 12 %
 • 3 år: 17 %

Fondet ble opprettet i september 2019 og har siden da gitt en avkastning på totalt 48 %. 

Fondets 10 største beholdninger

SelskapBeholdningLand
Novo Nordisk9,2 %Danmark
Atlas Copco3,7 %Sverige
Nordea Bank3,6 %Finland
Vestas Wind3,5 %Danmark
Volvo3,3 %Sverige
ASSA Abloy2,6 %Sverige
Pandora2,4 %Danmark
Enskilda Banken2,3 %Sverige
Nokia2,2 %Finland
Ørsted2,2 %Danmark

Finansielle verdipapirer kan øke og minke i verdi. Å investere innebærer en form for risiko.

Topp 3 nordiske aktive aksjefond

Ovenfor så vi på 3 gode alternativer for de som ønsker å investere i nordiske indeksfond. Men hva om du vil ha en mer aktiv tilnærming? Da kan det være lurt å se på aktive aksjefond. 

Det finnes mange å velge mellom, men her er noen fond som kan være verdt å vurdere:

1. Alfred Berg Nordic Gambak C – Nordisk aksjefond med gode resultater

Fondet forvaltes av den kjente forvalteren Kristian Tunaal. Han fokuserer på selskaper som er unike innen sitt felt, og fondet har som målsetting å oppnå en bedre avkastning sammenlignet med indeksen VINX Benchmark.

Siden dette er et aktivt fond, vil den også ha høyere pris. Forvalteren bruker tross alt mye tid på å analysere frem selskapene som kan gi høyest potensiell avkastning. På Nordnet kommer fondet med et årlig gebyr på 1,29 %. 

Slik har fondet prestert over tid:

 • 1 år: 13 %
 • 3 år: 28 %
 • 5 år: 77 %

Finansielle verdipapirer kan øke og minke i verdi. Å investere innebærer en form for risiko.

Fondsfinans Norden – Gir en god eksponering med en aktiv tilnærming

Fondet investerer kun i Norden og har en høy aktiv andel. Formålet med fondet er å gi investorer en god, langsiktig avkastning, som forhåpentligvis vil levere bedre enn referanseindeksen VINX Benchmark Cap (indeksen DNB Norden Indeks A følger). Fondet har et årlig gebyr på 1,49 %.

Slik har fondet prestert over tid:

 • 1 år: 23 % 
 • 3 år: 26 %
 • 5 år: 73 %

Finansielle verdipapirer kan øke og minke i verdi. Å investere innebærer en form for risiko.

First Veritas – Et spisset fond som investerer i aksjer av høy kvalitet

Et svært spisset fond forvaltet av Thomas Nielsen. Han har rettet fokuset mot å kun investere i et fåtall nordiske aksjer. Alle aksjene skal vise til god lønnsomhet over lengre tid. Fondet har en portefølje bestående av selskaper av høy kvalitet og som har potensialet til å gi høy avkastning over tid. 

Thomas Nielsen er en kjent forvalter og er svært transparent med sine investeringer. Han legger stadig ut meldinger på Twitter hvor han forteller bakgrunnen for selskapene han er investert i. Her kan man også lære masse. Fondet er også det billigste av disse tre eksemplene, men en pris på 1,17 % årlig.

Slik har fondet prestert:

 • 1 år: 26 %
 • 3 år: 22 %

Fondet ble opprettet i august 2019 og har siden den tid gitt en totalavkastning på 94 %. 

Finansielle verdipapirer kan øke og minke i verdi. Å investere innebærer en form for risiko.

Oppsummering av nordiske fond

Å investere i nordiske fond kan bidra til å gi deg god avkastning over tid. Fremfor å kun investere i Norge, som er en svært oljetung børs, får man tilgang til mange spennende og innovative selskaper. 

Nordiske aksjefond passer fint i en helhetlig portefølje, samtidig som du er med på å støtte nordisk næringsliv. I tillegg lærer du kanskje litt mer om hvilke selskaper som rører seg i våre naboland. 

KLP AksjeNorden Indeks P er et svært godt eksempel. På de siste 10 årene har indeksfondet gitt en avkastning på 316 %, som tilsvarer over 30 % årlig. Det kan være fint å inkludere både indeksfond og aktive fond for å bygge en bred og diversifisert portefølje med ulike strategier. 

Ofte stilte spørsmål om nordiske fond

Hva er beste nordiske aksjefond 2023?

First Veritas er et aktivt nordisk aksjefond som har gitt høy avkastning i løpet av 2023. Ønsker du å investere i et indeksfond som eksponerer seg mot det nordiske markedet, er KLP AksjeNorden Indeks P et godt valg.

Hvorfor investere i nordiske fond?

Det nordiske aksjemarkedet har gitt høy avkastning over tid. Dette gir en mer spredd portefølje enn om du kun investerer i Norge, som er en svært oljetung børs. Novo Nordisk, Atlas Copco og Nordea er noen store aksjer i Norden som du vil kunne investere i gjennom et nordisk fond.

Bør jeg investere i nordiske selskaper?

Ja, det kan være smart å investere i nordiske selskaper. Det nordiske markedet har gitt høy avkastning over tid og gir deg tilgang til et bredt utvalg av selskaper innenfor ulike sektorer.

Hva er viktig å tenke på når jeg investere i et nordisk fond?

Først og fremst må du bestemme deg for om du ønsker å investere i et indeksfond eller en aktiv forvaltet fond. Ved førstnevnte er gebyret på fondet svært viktig og vil kunne ha en stor påvirkning på din totale avkastning.

Hvilke fond investerer i Norden?

Det finnes flere fond som fokuserer på det nordiske markedet. Dette inkluderer KLP AksjeNorden Indeks P, DNB Norden Indeks A, Alfred Berg Nordic Gambak C og First Veritas.

Hvilke nordiske fond bør jeg investere i 2024?

Det er mange fond som investerer i det nordiske markedet. Noen eksempler er KLP AksjeNorden Indeks P, First Veritas og Alfred Berg Nordic Gambak

Investor
+ innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X