Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Omstartslån (2024): Slik rydder du opp i egen økonomi 

Omstartslån (2024): Slik rydder du opp i egen økonomi 

Omstartslån kan være kickstarten du trenger dersom du må rydde opp i egen økonomi. Helt enkelt innebærer det å refinansiere all gjeld og bake det inn i et felles lån. For mange har det vært veien ut av økonomiske problemer. 

Det er imidlertid flere ting å tenke på dersom du vurderer å søke om denne typen lån. Vi har derfor utarbeidet denne artikkelen for at du skal kunne finne alt av informasjon om et omstartslån. Her kan du lese om hva det er, hvordan det fungerer, fordeler og ulemper i tillegg til mye mer! 

Sammenlign flere omstartslån

Tjenestetorget Finans

✅ Få tilbud fra flere banker

✅ Gratis og uforpliktende

✅ Rask og enkel søknad

✅ Varme tilbakemeldinger fra kunder

Søk omstartslån hos Tjenestetorget. Investeringstips.

(Annonse) Renteeksempel: Effektiv rente 6,65 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 2.033.291, totalt kr 4.033.291

Zen Finans

✅ Få tilbud fra opptil 10 banker

✅ Personlig oppfølging fra rådgiver

✅ Gratis og uforpliktende

✅ Rask og enkel søknad

Zen Finans. Investeringstips.

(Annonse) Renteeksempel: effektiv rente 6,58% 2mill o/25 år Kostnad 2 009 071 Tot 4 009 071

Okida

✅ Få tilbud fra opptil 10 banker

✅Samle fra 500,000 til 20,000,000 kroner

✅ Gratis og uforpliktende

✅ Rask og enkel søknad

Okida. Omstartslån.

(Annonse) Effektiv rente 5,95% ved 2 mill. over 25 år, kost 1.668.466, totalt 3.668.466

Hva er omstartslån? 

Et omstartslån er i bunn og grunn det samme som refinansiering. Det betyr at man samler alle lån og all gjeld i et felles lån. Forutsetningen er at man kan stille med sikkerhet i egen bolig. Derfor er omstartslån populært kalt for et forbrukslån med sikkerhet. 

Hensikten med et slikt lån er at man skal kunne starte på nytt, og rett og slett forbedre sin økonomiske situasjon, dersom man har gjeld man ikke klarer å betjene. Sliter man med betalingsanmerkninger eller inkassosaker kan dette være en løsning. Man samler da som nevnt alle sine lån i et felles lån, som kan gi flere positive effekter. Mer om disse litt senere. 

Hvordan fungerer et omstartslån? 

Så, et omstartslån fungerer på lik linje med et refinansieringslån. Forskjellen er at man kan søke om refinansiering både med og uten sikkerhet, noe som ikke gjelder for dette lånet. Da må man alltid stille med sikkerhet i bolig. Det er med andre ord ikke mulig å få omstartslån uten sikkerhet. 

Siden man stiller med sikkerhet, er det mulig å få lån selv med betalingsanmerkning. Nettopp derfor har dette blitt en populær løsning. Normalt er bankene motvillige til å gi lån til personer som har hatt en trøblete betalingshistorikk, men de blir medgjørlig som følge av at de tar pant i folks eiendeler. 

At man bruker boligen som sikkerhet innebærer også at man får lavere rente. Pengene man får kan selvsagt kun brukes til å betale ned eksisterende gjeld. Man står altså ikke fritt til å bruke pengene som man vil, som er tilfellet når man tar opp et “normalt” forbrukslån

Hvilke krav må oppfylles for å få omstartslån? 

For å få et omstartslån må man først og fremst kunne stille med sikkerhet i bolig. Det trenger ikke nødvendigvis å være egen bolig, da man også kan bruke kausjonist. Da er det en partner eller et familiemedlem som stiller med sin bolig som pant.  

Det er heller ikke mulig å ha gjeld som er høyere enn fem ganger sin inntekt, og man må også ha fast inntekt. Sist, men ikke minst må man være fylt 18 år. Hos enkelte långivere er aldersgrensene enda høyere. 

Hvor mye kan jeg låne? 

Hvor mye som er mulig å låne avhenger av din økonomiske situasjon. For bankene er dette oppfattet som et risikabelt lån å gi ut, og av den grunn er det flere ting de vurderer før de gir deg en sum. Hva som vektlegges tyngst varierer selvsagt fra bank til bank, og man vil helt sikkert oppleve at det er stor forskjell mellom de ulike aktørene når det gjelder både lånesum og renter. 

På et generelt grunnlag vil følgende punkter vektlegges av långiverne: 

 • Din kredittscore
 • Din privatøkonomi, lønn, formue etc
 • Boligens verdi – man kan låne opptil 85 prosent av boligens verdi
 • Din betalingshistorikk, som inkluderer hvor mye inkasso og hvor mange betalingsanmerkninger man har
Omstartslån.

Fordeler og ulemper med et omstartslån 

Som du har sett er det flere fordeler med et omstartslån, og hele poenget er å hjelpe folk ut av økonomisk trøbbel. Så dersom man har økonomien på stell er ikke dette aktuelt. For det er nemlig flere begrensninger med denne typen lå, på tross av alle oppsidene. 

Et ankepunkt som for all del ikke må glemmes, er at man i et worst case-scenario kan miste boligen. Det at banken tar pant i boligen betyr at de har rett på den dersom du ikke klarer å betale det du skylder. Derfor må man være helt sikker på at man klarer å tilbakebetale pengene. 

Dessuten har omstartslån høyere renter enn et vanlig boliglån. Når det er sagt, vil et slik lån lønne seg for de aller fleste, så fremt at de har dyr gjeld de ikke klarer å betjene. Det som følge av at man ofte får lavere rente. En annen opplagt fordel er at du kan regulere løpetiden, som gjør at du kan redusere/øke de månedlige utgiftene – alt etter hva som passer din økonomi.  

 • Man kan bli kvitt inkasso og betalingsanmerkninger.
 • Man kan raskere bli kvitt gjeld
 • Man trenger bare å forholde seg til én kreditor, noe som gir bedre oversikt.
 • Man kan få bedre betingelser og vilkår, inklusive lavere rente og igjen gir færre utgifter.
 • Man kan justere løpetiden, som gir større fleksibilitet.
 • Man kan forbedre egen kredittscore.
 • Man kan potensielt spare mye penger med et omstartslån. 

 • Man må bruke boligen som pant. Betaler du ikke det du skylder, kan du miste boligen. 
 • Høyere rente enn et vanlig boliglån.  
 • Høyere etableringsgebyr enn andre lånetyper.

Slik søker du om et omstartslån

Virker omstartslån som en gunstig løsning for deg? Da må du åpenbart ta kontakt med bankene som tilbyr denne typen lån. Men i myldret av långivere kan det være vanskelig å finne det beste omstartslånet. 

Heldigvis finnes det flere sammenligningstjenester hvor man kan sammenligne tilbud fra flere banker. På den måten vil du spare deg selv enormt med tid. Dette vil også øke sjansene for at du får de beste betingelsene – nettopp fordi at bankene konkurrerer om å få deg som kunde. 

Sammenligningstjenesten Tjenestetorget Finans er gunstig for dette formål. Hos dem kan du sammenligne tilbud fra en rekke banker. Tjenesten er gratis og helt uforpliktende. 

søk omstartslån hos Tjenestetorget Finans. Investeringstips.

(Annonse) Renteeksempel: Effektiv rente 6,65 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 2.033.291, totalt kr 4.033.291

Dette bør du tenke på

Alt i alt er et omstartslån en god løsning for å komme seg ut av økonomiske problemer. Men som følge av mulige fallgruver er det flere ting du bør overveie før du sender avgårde en søknad: 

 • Er det andre løsninger som kan passe din situasjon bedre? Bør du heller prøve å kutte ned på eget forbruk, for å på den måten betale ned eksisterende gjeld? 
 • Er du i stand til å tåle eventuelle rentehevinger? 
 • Har du råd til å betale ned lånet og klarer du å holde deg til oppsatt betalingsplan? Ikke lån mer enn det du klarer å tilbakebetale
 • Se opp for høye renter og usaklige betingelser. Lavere rente betyr mindre utgifter for deg
 • Husk på å sammenligne tilbud fra flere banker. Da vil du enklere få et lån som passer deg og din økonomi. 

Oppsummering 

Å havne i økonomisk ubalanse er noe som kan skje alle. Uforutsette utgifter, feilslåtte investeringer, rentehevinger – uansett hva det måtte være, kan et omstartslån være  redningen du har lett etter. 

Takket være sammenligningstjenester, som for eksempel Tjenestetorget Finans, er det enkel sak å sjekke tilbud fra flere banker. Du bør derimot tenke nøye over om dette er et lån som egentlig passer deg før du sender avgårde en søknad. For som nevnt må du stille med bolig som sikkerhet, noe som involverer en viss form for risiko. Like fullt er dette en opplagt mulighet dersom du må kvitte deg med dyr gjeld, og om du sliter med å betjene dine lån.  

Ofte stilte spørsmål 

Hva er omstartslån? 

Det er en form for refinansiering hvor man stiller med bolig som sikkerhet. Hensikten med lånet er å hjelpe folk ut av økonomiske problemer, særlig de med inkassosaker og betalingsanmerkning. 

Hvordan fungerer omstartslån?

Det fungerer som et nytt lån hvor man baker alle lån i et felles lån. På den måten trenger man bare å forholde seg til en kreditor, som kan gi lavere rente og færre utgifter. 

Kan man få lån med betalingsanmerkning? 

Ja, med et omstartslån kan du få lån selv med betalingsanmerkning.

Hva er renten på et omstartslån?

Renten på omstartslån varierer. 

Hvem kan få et omstartslån? 

De med betalingsanmerkning, inkasso og mye i gjeld kan søke om et omstartslån. Dette kan hjelp folk med å rydde opp i egen økonomi. 

Admin
Website | + innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X