Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Tiden er din beste venn i aksjemarkedet

Tiden er din beste venn i aksjemarkedet

Tid er investors beste venn

Å bli rik er sjeldent en rask prosess. De fleste som forsøker seg på snarveier ender ofte opp med å sitte igjen med mindre enn det de hadde i utgangspunktet. For som investor vil tiden være en av dine aller beste venner i aksjemarkedet.

I løpet av de siste fem årene har verdensindeksen (MSCI World) gitt 12 % i årlig avkastning. Det siste året har den globale indeksen steget med nesten 18 %. For nye investorer som investerer i globale indeksfond kan dette virke som normalen, men dette er en langt bedre avkastning enn man kan forvente. 

Men aksjemarkedet følger aldri et lineært spor. Selv om vi ofte hører om gjennomsnittlig årlig avkastning, hører det mer til sjeldenheten at markedet faktisk gir tilsvarende avkastning i løpet av ett år. 

Kun ved 1 av 5 tilfeller har S&P 500-indeksen gitt en avkastning på mellom 0-10 %. I over 1 av 4 ganger har derimot indeksen gitt en årlig avkastning på 20 % eller mer. På motsatt side har indeksen falt med 20 % eller mer omtrent hvert sjette år.

Avkastning over tid
Foto hentet fra The Measure of a Plan

Kan aldri spå oppgang- og nedgangsperioder

På forhånd kan man aldri forutse hvor lenge et bullmarked, eller et bearmarked, vil vare. Det som er sikkert er at både større oppganger og nedganger trigger visse følelser. Å la følelsene diktere investeringsatferden vil derimot kunne ha en svært negativ konsekvens. For smerten av å tape noe er faktisk dobbelt så sterk som gleden ved å tjene penger. 

– Forskning viser at det påvirker psyken din over dobbelt så mye å tape 1000 kroner, som gleden over å tjene samme beløp, skriver Skagen Fondene i et innlegg.

Mange investorer velger å selge seg ut av sine posisjoner på tidspunkter de tror markedet vil falle. For ett år siden var det mange som skrek høyt om at aksjemarkedet ville reduseres. Hadde du derimot solgt deg ut av markedet for ett år siden, ville du stått utenfor oppturen. 

Denne saken ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Registrer deg for å motta ukentlige råd og tips.

Hvordan agerer du hvis markedet faller?

Å være en god investor når aksjemarkedet er inne i en oppgangsperiode er sjeldent vanskelig. Om man klarer å holde seg til sin strategi når aksjemarkedet faller er derimot en viktig ferdighet. Og for de som enda ikke har opplevd store verdifall tidligere, kan dette være vanskeligere sagt enn gjort.

Det kan være en sterk psykologisk påkjenning når markedet faktisk faller. Åpenbart blir man redd for at man skal tape mer, og flere velger i slike tilfeller å “redde” sine penger fra å redusere ytterligere verdier. 

Dette kan gå hardt utover sine spareplaner, fordi:

  • Prisen på aksjene er billigere etter kursfall. Dette øker sjansen for positiv avkastning fremover. 
  • Aksjemarkedet gir ofte en høyere avkastning i årene etter store børsfall. 
  • Man vet aldri når oppgangen kommer igjen, og man kan stå utenfor mens verdiener stiger. 

Den største feilen du kan gjøre er å forlate aksjemarkedet. Spesielt hvis målsettingen din er langsiktig sparing!

Statistikken er på din side! 

Likevel er det viktig å presisere at man aldri er garantert gevinst ved investering i aksjer. Personlig liker jeg å bruke statistikk som grunnlag for mine investeringer. Og i aksjemarkedet har du helt klart statistikken på din side. Jo lenger du planlegger å investere, desto høyere er sjansen for positiv avkastning. 

I bildet under, hentet fra Nordea, kan du se at det er 88 % sjanse for at du får en positiv avkastning dersom du er investert i aksjemarkedet (MSCI World) i fem år. Sannsynligheten øker til 97 % ved 10 år og 100 % ved 15 år.

Langsiktige investorer får enorm drahjelp 

Hvor lenge du investerer vil ha stor påvirkning på sparebeløpet over tid. Da vil du nemlig få enorm drahjelp av rentes rente-effekten, som ofte blir omtalt som verdens åttende underverk. Effekten gir deg renter (avkastning) på opptjente renter (avkastning). 

Her er et eksempel:

StartbeløpBeløp etter 10 % avkastningGevinst som følge av rentes rente-effekten
100 000 kr.110 000 kr.0 kr.
110 000 kr.121 000 kr.1000 kr.
121 000 kr.133 100 kr.2100 kr.
133 100 kr.146 400 kr.3300 kr.
146 400 kr.161 100 kr.4600 kr.
161 100 kr.177 200 kr.6100 kr.
177 200 kr.194 900 kr.7700 kr.
194 900 kr.214 400 kr. 9500 kr.
214 400 kr.235 800 kr.11400 kr

Som du kan se vil gevinsten som følge av rentes rente-effekten øke for hvert år. Og denne effekten vil bli større og større for hvert år. 

– Rentes rente-effekten er en utrolig sterk kraft. Albert Einstein skal ha kalt det verdens åttende underverk og den sterkeste kraften i universet, sier spare- og investeringsøkonom Martin Graftås i Odin Forvaltning.

Tiden er din beste venn i aksjemarkedet

Få større effekt med nye innskudd

Så, å holde seg i markedet øker sjansen betraktelig for at sparepengene vokser seg til betydelige beløpet over tid. Dersom du i tillegg sper på med nye innskudd underveis, vil effekten bli vesentlig større. 

For i likhet med Arild (bilde ovenfor) investerte Ingrid også med et engangsbeløp på 100 000 kroner for 20 år siden. I tillegg til dette satt hun inn 2000 kroner hver måned. Dette ga et vesentlig større sparebeløp:

Tiden er din beste venn i aksjemarkedet

Invester ut fra egen evne

Alle befinner seg i en ulik finansiell situasjon. Det viktigste er at man kommer i gang, ut fra hva man har til rådighet. Uavhengig om du kan sette inn en hundrelapp eller noen tusenlapper, viser handlingen at du prioriterer din økonomiske fremtid.

For selv noen små månedlige beløp kan vokse seg store over tid. Du må bare bli venn med tiden – og unngå å selge i panikk.


Lyst til å starte din investeringsreise?

Det finnes flere handelsplattformer å investere fra. Personlig kan jeg anbefale Nordnet, som er handelsplattformen jeg selv bruker mest aktivt. Det er Nordens største nettmegler og gir deg tilgang til et stort investeringsunivers, som inkluderer blant annet aksjer og fond. I tillegg vil du kunne ta i bruk Shareville, en læringsplattform hvor du kan samhandle med andre investorer og innhente tips.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.