Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Første kvartal har gitt gode resultater – men ikke i Norge!

Første kvartal har gitt gode resultater – men ikke i Norge!

Aksjemarkedet første kvartal

Aksjemarkedet har gått så det suser hittil i 2024, men oppgangen har vi ikke sett noe til i det norske markedet. Vi tar en titt på prestasjonene så langt.

Mange investorer har dratt god nytte av aksjemarkedets nye høyder. Dette ble fasiten av første kvartal hittil i år:

 • Japan (MSCI Japan) steg med 10,5 %
 • USA (S&P 500) steg med 10,2 %
 • Verdensindeksen (MSCI ACWI) steg med 8,1 %
 • Europa (MSCI Europe ex UK) økte med 5,9 %
 • Fremvoksende marked (MSCI Emerging Markets Index) steg med 2,1 %
 • Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 1,7 %
 • Kina (MSCI China A) falt med 1,3 %

Det skal nevnes at avkastningen har vært enda høyere målt i norske kroner. Dette er fordi NOK har svekket seg og de utenlandske aksjene har derfor blitt mer verdt mot norske kroner.

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.

AI-oppgang

Mye av årets oppgang er blitt drevet av teknologisektoren, og spesielt av selskapene som fokuserer på kunstig intelligens. Stjerneskuddet Nvidia fortsetter å dra lasset og økte sine verdier med 82 % i løpet av første kvartal.

Andre store bidragsytere har vært Microsoft, Meta og Amazon. De AI-fokuserte selskapene har mye av æren for oppgangen i både USA og i verden. 

Aksjemarkedet første kvartal 2024

Europa ypper seg mot USA

Det har også vært flere europeiske markeder som har gjort det godt så langt. Det europeiske markedet har flere selskaper innenfor råvarer og tradisjonell industri. Høyere råvarepriser har derimot gitt et positivt utslag for flere selskaper i disse sektorene. 

I grafen under ser du at både det tyske markedet (DAX), det franske markedet (Cac 40) og det spanske markedet (Ibex 35) har hatt en oppgang på lik linje med S&P 500 og Nasdaq. Det japanske markedet, som befinner seg i en historisk oppgangsperiode, overgår derimot alle andre. 

Indekser avkastning

I tillegg er det også verdt å nevne at Europas største selskap, Novo Nordisk, har steget med over 25 % etter nyttår. 

– Fedmebehandling ventes å bli enda større enn diabetes, og Novo Nordisk er et selskap som bør levere sterk resultatvekst ut dette tiåret, sier Holberg-forvalter Harald Jeremiassen til E24

Norges tre største selskaper har falt i verdi

Ifølge Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, har ikke norsk teknologi holdt tritt med resten av verden. I tillegg er Oslo Børs et svært råvaretungt marked. Det hjelper heller ikke at de tre største selskapene notert på børsen har gitt en negativ avkastning i løpet av de tre første månedene av året:

 • Equinor har falt med over 7 %
 • DNB-aksjene har falt med ørsmå marginer
 • Aker BP er redusert med over 5 % siden nyåret 

Hvordan bygge porteføljen fremover?

Som investor, er du kanskje klar over at man aldri kan forutsi fremtiden. Til tross for det norske aksjemarkedets dårlige prestasjoner sammenlignet med andre marked, er det ingenting som tilsier at dette vil være fasiten også fremover. I tredje kvartal i fjor var det nemlig Oslo Børs som sto frem som en av vinnerne.

Det er mange faktorer som kan påvirke avkastningen din. Dersom tech-sektoren opplever en nedgang, vil eksempelvis Oslo Børs bli mindre påvirket. På motsatt side vil du ikke ta del i oppgangen dersom tech-oppgangen vedvarer. 

Her er det flere strategier man kan følge: :

 • Du kan investere i et eller flere globale indeksfond som representerer hele verden. Da vil du eksponere deg mot selskaper i alle sektorer. Likevel vil store deler av porteføljen bestå av de største selskapene innenfor teknologisektoren. 
 • Du kan kombinere et globalt indeksfond med diverse fond som representerer enkelte marked, som f.eks Norge, Japan eller andre marked du eventuelt har troen på fremover.
 • Du kan inkludere bransjespesifikke fond i portefølje, som investerer i selskaper i en bestemt sektor. 
 • Kanskje er det aktuelt å investere i et globalt idneksfond og krydre med enkeltaksjer du har troen på?

Det finnes uendelige kombinasjoner du kan følge. Det viktigste er at du bygger en portefølje som samstemmer med dine mål og risikovillighet. Hvor mye tid du ønsker å bruke, bør også påvirke hvordan du bygger porteføljen. 

Lyst til å starte din investeringsreise?

Hvis du ønsker å begynne å spare penger i aksjer og fond, kan jeg anbefale Nordnet. Dette er plattformen jeg selv bruker mest aktivt. Som Nordens største handelsplattform har du et stort utvalg av investeringsprodukter. Du kan også sette opp fast månedlig sparing, som gjør at sparingen skjer på autopilot.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.
Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.