Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Slik har private investorer i Norge investert hittil i 2023

Slik har private investorer i Norge investert hittil i 2023

Private investorer i Norge

Nesten 3500 private investorer har kjøpt aksjer på Oslo Børs i andre kvartal. I aldergruppen under 30 år har derimot antallet falt. Selskapene som har tiltrukket seg flest nye aksjonærer er Equinor, Yara og Aker BP.

Hvert kvartal publiserer AksjeNorge statistikk over hvor mange og hvordan private investorer i Norge handler på Oslo Børs. I andre kvartal fikk vi 3482 nye aksjonærer på Oslo Børs, mens under hele halvåret steg antallet private investorer med 8340 personer.

Til tross for det stigende antallet nye private investorer har aksjeverdiene falt, som følge av at flere større investorer har tatt ut kapital fra det norske aksjemarkedet. Den største andelen tilhører aldersgruppen 40-54 år.

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Registrer deg her!

Flere private kvinnelige investorer

En gledelig nyhet er at antallet kvinnelige investorer har økt til over 30 prosent, som er det høyeste siden 2017. Til tross for denne kvinneandelen, står kvinner likevel for kun litt over 20 % av verdifordelingen.

Årsaken til dette er fordi menn generelt sett eier aksjer for en større verdi enn kvinner. For menn ligger gjennomsnittet på 329.813 kroner, mens kvinner eier i snitt 199.419 kroner. 

Det er selvfølgelig flere årsaker til dette. Likevel kan vi håpe at den økte interessen for aksjer blant kvinner i kombinasjon med en mer likestilt lønnspolitikk kan lede til en mer jevn verdifordeling over tid.

Yngre investorer forbereder seg på en strammere økonomi

Det er den eldre garden som eier mest i snitt. Kanskje ikke så overraskende med tanke på at de har hatt lengre tid på å akkumulere verdier. De over 70 år eier i snitt for 533.665 kroner, mens de i 20-årene i snitt eier for 45.987 kroner.

Det er flott å se at mange unge velger å starte tidlig med å investere i aksjemarkedet. Likevel ser vi at antallet aksjonærer under 30 år har falt i løpet av andre kvartal.

Det er denne gruppen som mest sannsynlig er blitt mest påvirket av høy prisvekst, høyere renter og økte leiepriser på bolig. Nå ser vi tendensen av at flere forbereder seg på en tid med høyere utgifter.

Unge private investorer i Norge
Unge private investorer i Norge selger ut sine posisjoner for å få råd til andre utgifter. Dette er et bilde fra Grünerløkka i Oslo

Mange private investorer i Norge med en “tynn” portefølje

Statistikken viser at det fortsatt er mange private investorer i Norge som har et fåtall norske selskaper i porteføljen. Dette gjør at man utsetter seg selv for høy risiko. Ved å spre pengene over flere aksjer vil du spre risikoen, som igjen reduserer sjansen for store tap.

Over 40 % av de 580.148 private investorene som har satt penger i det norske aksjemarkedet har satt alle sine verdier i kun én aksje. Av dette antallet eier over 480.000 personer fem aksjer eller mindre.

Antall ulike aksjerKvinnerMennTotalt
1 selskap86865158213245078
2-5 selskap67687168578236265
6-10 selskap147664945564221
11+ selskap66832790134584
Kombinert176001404147580148

Likevel står det ingenting om hvor mange som også eier fond, uavhengig om det er indeksfond, aktivt forvaltede fond eller ETF (børsnoterte fond). 

Forklaringen kan nok ligge i at mange også har fordelt sine verdier i fond, mens de har et par yndlingsaksjer de ønsker å satse på. Dette får vi i hvert fall håpe. En slik strategi kan gi god diversifisering samtidig som det gjør at man engasjerer seg mer i en enkeltaksje – noe vi tenker kan være lærerikt og engasjerende!

Disse aksjene var mest populære

Equinor, som er Norges største selskap, var også den mest populære aksjen blant nordmenn i løpet av første halvår i 2023. Det var over 7200 aksjonærer som investerte i Equinor-aksjen i løpet av denne perioden. Rett bak var Yara, som for øvrig var den mest populære aksjen i andre kvartal. Deretter finner vi Aker BP, PGS og Norske Skog.

Det var disse aksjene som så flest aksjonærer strømme til deres aksjer, men hvilke selskap var det som dro inn mest aksjeverdier fra aksjonærene i det første halvåret? Her topper Equinor soleklart. Ellers finner vi to banker på listen over topp fem:

Hva planlegger du å investere i?

Ønsker du å sette opp en månedlig fast spareavtale eller investere i norske fond og aksjer? Da vil vi anbefale Nordnet. Planlegger du derimot å kjøpe internasjonale aksjer eller indekser, kan det være lurt å sjekke ut også andre plattformer. Øvrige alternativer finner du i artikkelen «beste nettmegler«.

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi.

Du kan lese rapporten til AksjeNorge her.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X