Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvilke aksjer har gitt best avkastning i 2022?

Hvilke aksjer har gitt best avkastning i 2022?

Best avkastning i 2022, aksjer

Aksjemarkedet i 2022 har bydd på mange overraskelser. Til tross for at flere selskaper har opplevd et stort kursfall, finnes det også flere selskaper som har levert høy avkastning.

Dette har derfor vært et år med store kontraster. De som investerte i Solstad Offshore i begynnelsen av året har opplevd at disse aksjene har steget med over 500 %, mens Flyr-investorer har sett sine aksjer falle med mer enn 99 %. 

Sjekk hvilke aksjer som har gitt en solid avkastning i 2022, og hvilke selskap som befinner seg på den andre enden av spekteret her. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Norske aksjer med best avkastning i 2022

Vi begynner å nærme oss slutten av 2022. Hittil i år har det være store kontraster for selskapene på Oslo Børs. Optimisme har endret seg til pessimisme, og flere av selskapene som har gitt god avkastning de siste årene har skiftet retning. 

Selv i et rufsete terreng, er det likevel flere selskaper som har gitt god avkastning. Norske aksjer har også prestert vesentlig bedre sammenlignet gjennomsnittet. 

Her er noen norske aksjer som har gitt best avkastning i 2022 (21.12.2022):

Selskaper Avkastning 
Solstad Offshore439 %
Havila Shipping190 %
Borr Drilling134 %
5th Planet Games125 %
Wallenius Wilhelmsen96 %
TECO 203085 %
Norske Skog79 %
PGS63 %
Equinor53 %
Kongsberg Gruppen43 %
Kjøp aksjer hos Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.
Norske Skog er blant selskapene som har gitt best avkastning i 2022.
Norske Skog er et av selskapene på Oslo Børs som har gitt best avkastning i 2022

Bør man investere i disse selskapene nå?

Når man skal investere i et selskap er det viktig å gjøre grundig research på forhånd. Et gjentagende ordtak er at historisk avkastning ikke garanterer fremtidig suksess. Dette gjelder også når man investere i aksjer som har gitt høy avkastning tidligere. 

Dette er noen viktige faktorer man bør se på når man vurderer selskapene:

 • Hvordan er selskapet priset i forhold til deres faktiske inntjeninger? Dette kan du finne ut av ved å lese selskapets siste kvartalsrapport, som du vil kunne finne på selskapenes hjemmesider.
 • Står kursøkningen i takt med selskapets prestasjoner? Dersom selskapet har levert gode resultater, kan kursøkningen forsvares. Det er viktig å finne ut av om selskapets kursøkning samstemmer med selskapets prestasjoner, eller om det kun er en såkalt boble som kan sprekke. 
 • Har du troen på selskapets fremtidsutsikter? Dersom selskapet tilbyr et produkt eller en tjeneste som vil være etterspurt, vil dette være en god forutsetning for videre vekst. Husk at selskaper som Apple, Amazon og Google har hatt år med fantastisk avkastning, og dette har ikke hemmet deres videre vekst. 

Slik investerer du i aksjer

Mange verger seg fra å invester i aksjer fordi de tenker at det er så kompliserende. Dette kunne nesten ikke vært mer fjernt fra sannheten. På grunn av dagens teknologi har det aldri vært enklere å investere i aksjer, og det tar ikke mer enn et par minutter å komme i gang. 

Under vil du lære hvordan du kommer i gang med å investere i aksjer, enkelt og trygt!

1. Velg handelsplattform

Det første du må gjøre er å velge en godt egnet handelsplattform som tilbyr de aksjene du ønsker å investere i. Her kan vi anbefale Nordnet, som tilbyr et bredt utvalg av aksjer. Her kan man både investere i internasjonale og norske aksjer, som vil bidra til økt sjanse for god avkastning.

Denne siden er svært anerkjent og blir brukt av en rekke investorer verden over. Her vil man også ta del i et stort sosialt nettvekt og man vil kunne lese all nødvendig informasjon om selskapene før man går i gang med å sette penger i et selskap. 

Kjøp aksjer hos Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

2. Opprett konto

Når du har valgt en handelsplattform, må du deretter opprette en konto. Inne på hjemmesiden til Nordnet trykker du på knappen der det står “Bli med nå”. Fyll så inn din kontaktinformasjon. Du er også nødt til å gjennomgå en såkalt KYC. Dette er en prosedyre som alle lisensierte plattformer er lovpålagt å gjennomføre, og er for å bevare dine midler og for å unngå ulovlig aktiviteter, som hvitvasking av penger. Hos Nordnet er denne automatisert gjennom BankID-registreringen.

Opprett konto hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

3. Gjør et innskudd

Når du har opprettet en konto er du nødt til å overføre penger til Nordnet-kontoen. Det er ingen krav om et minsteinnskudd, som kan være tilfellet hos andre aktører. Nordnet godtar de fleste innskuddsmetoder, som blant annet gjennom Visa- og debetkort, bankoverføring eller via digitale banktjenester, som PayPal. Med mindre du velger bankoverføring, vil pengene bli overført umiddelbart.  

4. Kjøp aksjer

Når pengene er overført, er du klar til å kunne starte med å kjøpe aksjer i selskaper du ønsker å investere i. Dersom du vet hvilke selskap du ønsker å kjøpe, kan du søke opp dette selskapet i søkefeltet øverst i plattformen.

Deretter trykker du på “handle”, og velger hvor mye du ønsker å investere for. Når du har valgt ditt beløp og sett over at alt stemmer, kan du trykke på “kjøp”. 

Kjøpe Amazon aksjer

Så enkelt er det å komme i gang med å kjøpe aksjer.

Dersom du ønsker å lese mer om et selskapet før du investerer, kan du trykke på selskapets logo. Da vil du blant annet se selskapets aksjekurs, finansielle resultater og andre nyttige analyser. 

Du vil kunne følge med på utviklingen i porteføljen hele tiden, og du har alltid mulighet til å selge dine aksjer når du selv ønsker. Alt kan bli gjort både gjennom PCen, nettbrettet eller via deres mobilapp. 

Norske aksjer med dårligst avkastning i 2022

Å oppnå høy avkastning er noe alle investorer ønsker, og det er derfor lite hyggelig å se selskapene man har investert i havne på andre siden av skalaen. 

Uheldigvis er det umulig å spå fremtiden, og uforutsette hendelser som påvirker en aksje negativt kan skje. For å forhindre dette er det lurt å bygge en bred portefølje bestående av aksjer som representerer selskaper i forskjellige sektorer og marked. 

Her er noen norske aksjer som har gitt en svært negativ avkastning i 2022 (21.12.2022):

Selskaper Avkastning 
Flyr– 99 %
Nordic Nanovector– 95 %
Norse Atlantic– 87 %
PCI Biotech Holding– 84 %
Quantafuel– 83 %
Komplett ASA– 78 %
XXL– 72 %
Otello– 69 %
Pexip– 67 %
Zaptec– 64 %

Bør man investere i selskaper som har gitt dårlig avkastning?

I flere tilfeller kan man se forvaltere skrike ut at man bør komme seg inn i aksjemarkedet etter et større børsfall. Årsaken til dette er ofte på grunn av at aksjene er rimeligere priset. I flere tilfeller kan dette stemme, men i noen tilfeller absolutt ikke. 

Dersom den negative avkastning kommer av svært dårlige finansielle resultater, er det beste alternativet ofte å selge unna og investere i bedre selskap. Det kan være hardt å svelge et stort tap, men du kan ende med å tape mer penger ved å ikke selge unna. Og kanskje enda verre, ikke investere i selskaper som kan gi god avkastning mens du lar pengene ligge i aksjer som er på vei nedover. 

Det er alltid viktig å vurdere hvert selskap individuelt, og det finnes ikke et fasit svar på om negativ avkastning vil resultere i en god kjøpsmulighet eller ikke. 

Best avkastning aksjer i USA 2022

Når man snakker om å bygge en diversifisert portefølje, betyr dette at man bør inkludere selskaper som representerer ulike marked. Ettersom USA er verdens største marked, er det også anbefalt å ha noen amerikanske aksjer i portefølje. 

Dette gjelder enten man velger å investere i enkeltselskaper, eller ved å investere i et aksjefond som S&P 500, som består av de 500 største selskapene i USA.

Her er noen amerikanske aksjer som har gitt best avkastning i 2022 (21.12.2022):

Selskaper Avkastning 
Occidental Petroleum Corp.140 %
EQT Corp.95 %
Marathon Petroleum Corp.90 %
Exxon Mobil Corp.82 %
Conocophillips71 %
Halliburton Co.66 %
Chevron Corp.56 %
Cardinal Health Inc.56 %
Vertex Pharmaceuticals Inc.44 %
Merck & Co. Inc.44 %

Som man kan se er det mange selskaper innenfor olje- og gassektoren. Mye av årsaken til dette er på grunn av Russlands invasjon av Ukraina, som har ført til en høy prisøkning.

Kjøp aksjer hos Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Amerikanske aksjer med dårligst avkastning i 2022

Å oppnå høy avkastning er noe alle investorer ønsker. Derfor er det lite hyggelig å se selskapene man har investert i havne på andre siden av skalaen. 

Uheldigvis er det umulig å spå fremtiden, og uforutsette hendelser som påvirker en aksje negativt kan skje. For å forhindre dette er det lurt å bygge en bred portefølje bestående av aksjer som representerer selskaper i forskjellige sektorer og marked. 

Her er noen norske aksjer som har gitt en svært negativ avkastning i 2022 (21.12.2022):

Selskaper Avkastning 
Exela Technologies– 99 %
Agile Therapeutics– 99 %
Missfresh ADR– 98 %
Astra Space– 94 %
Vroom– 91 %
FuboTV– 87 %
Allbirds– 84 %
WeWork– 83 %
Snap– 82 %
Aurora Cannabis– 82 %
WeWork er absolutt ikke aksjen som har gitt best avkastning i 2022, men en negativ avkastning på over 80 %
Investorer som har investert i Coworking-selskapet WeWork har sett deres aksjer falle i verdi i 2022.

Hvilke aksjer bør man investere i 2023?

Det er umulig å spå hvilke aksjer som vil prestere godt i 2023. Mange selskaper i teknologisektoren har opplevd at deres aksjer har falt mye i verdi i løpet av 2022. Dersom du ønsker å investere i et teknologiselskap, bør du finne ut av om fallet eventuelt er berettiget. 

Har selskapets finansielle resultater endret seg. Hvis aksjene har falt utenom noen store finansielle endringer i selskapets økonomi eller er fremtidsutsikter, kan dette være en god investering. 

Selskaper med høy oppside

Ifølge Finansavisen, som har brukt Bloomberg som kilde, har listet opp de tryggeste aksjene for 2023, sortert ut fra avkastningspotensial.

Dette er de 5 selskapene som topper denne listen:

 1. Aker Carbon Capture har et gjennomsnittlig kursmål på 21 kr basert ut fra 13 analytikere. Dette gir en potensiell oppside på 79 %.
 2. 2020 Bulkers har et gjennomsnittlig kursmål på 136 kr basert ut fra 10 analytikere. Dette gir en potensiell oppside på 56 %.
 3. Autostore Holding har et gjennomsnittlig kursmål på 27 kr basert ut fra 11 analytikere. Dette gir en potensiell oppside på 49 %.
 4. Golden Ocean Group har et gjennomsnittlig kursmål på 125 kr basert ut fra 13 analytikere. Dette gir en potensiell oppside på 48 %.
 5. PGS har et gjennomsnittlig kursmål på 8 kr basert ut fra 11 analytikere. Dette gir en potensiell oppside på 47 %.

De har også laget en liste over de mest risikable aksjene på Oslo Børs, basert på samme data. Dette er aksjer som kan gi en svært høy avkastning, men som innebærer en høy risiko.

Dette er de 5 selskapene som topper denne listen:

 1. BergenBio har et gjennomsnittlig kursmål på 30 kr basert ut fra 4 analytikere. Dette gir en potensiell oppside på 304 %.
 2. Nykode Therapeutics har et gjennomsnittlig kursmål på 76 kr basert ut fra 3 analytikere. Dette gir en potensiell oppside på 138 %.
 3. Idex Biometrics har et gjennomsnittlig kursmål på 3 kr basert ut fra 2 analytikere. Dette gir en potensiell oppside på 134 %.
 4. AgilyX har et gjennomsnittlig kursmål på 71 kr basert ut fra 4 analytikere. Dette gir en potensiell oppside på 130 %.
 5. Prosafe har et gjennomsnittlig kursmål på 8 kr basert ut fra 4 analytikere. Dette gir en potensiell oppside på 124 %.

Vær klar over risikoen

Det er viktig å være klar over at denne listen er basert ut fra analytikere kursmål, og at kursmålet er et gjennomsnitt. Når du skal i gang med å investere, er det viktig at du gjennomfører egen analyse før du kjøper et selskap. 

Husk at du aldri bør investere med mer penger enn du har råd til å tape. Vi anbefaler også at du bygger opp en bred portefølje bestående av aksjer fra flere selskaper, og gjerne også med fond

Ønsker du siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev under!

Ofte stilte spørsmål

Hvilke aksjer har gitt best avkastning i 2022?

Flere aksjer har gitt en svært god avkastning i løpet av 2022. Solstad Offshore er den norske aksjen som har gitt høyest avkastning på godt over 400 %. 

Hvilke selskaper ga høyest avkastning i 2022?

Noen aksjer som har gitt høy avkastning i 2022 er Equinor, EQT, Exxon Mobil og 5th Planet Games.

Hvor mye har Flyr-aksjen falt?

Hittil i år 2022 har Flyr-aksjen falt med over 99 %. 

Hvordan bør man investere i 2023?

Det er vanskelig å spå hvilke selskap som vil prestere bedre enn markedet i 2023. Det finnes flere teknologiselskaper som har tapt store verdier i 2022, og mange spår at dette kan snu i løpet av året. 

Bør jeg selge min aksje i minus?

Det er hele tiden lurt å ta en vurdering på hvordan selskapet du eier presterer. Dersom fremtidsutsiktene er dårligere en når du kjøpte aksjen, kan det være lurt å selge.

Finans sparing økonomi
Finansjournalist
+ innlegg

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X