Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvordan investere 500 000 kr? Slik oppnår du høy avkastning!

Hvordan investere 500 000 kr? Slik oppnår du høy avkastning!

Hvordan investere 500 000 kr

Hvordan investere 500 000 kr hvis du har dette til rådighet?

Det finnes mange måter å investere på, som kan gi vesentlig bedre avkastning sammenlignet med hvis du lar pengene ligge i en bankkonto.

Ved å investere riktig vil du kunne opparbeide deg en betydelig gevinst over tid. I denne artikkelen vil du få eksempler på hvordan du kan få god avkastning dersom du har ekstra midler å investere med.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Invester 500 000 ut fra din strategi

Først og fremst er det viktig å lage en klar strategi for hva du ønsker å oppnå når du skal i gang med å investere 500 000 kr. Planlegger du å ha pengene i markedet i en kort eller lang periode? Dette vil være vesentlig for hvordan du strukturerer dine investeringer.

Her er noen spørsmål som er viktig å stille deg selv i forkant:

 • Når vil jeg ha behov for midlene jeg planlegger å investere med?
 • Hva ønsker jeg å oppnå med mine investeringer?
 • Hvor mye risiko ønsker jeg ta for avkastningen jeg ønsker å oppnå?

Ved å besvare disse spørsmålene vil du enklere kunne kartlegge hvilke investeringsobjekter som passer deg best. Det vil også være lettere å bygge en portefølje som samstemmer med din risikotoleranse.

Hvor mye risiko skal jeg ta?

Dersom du har 500 000 kr til overs er det anbefalt å bygge en portefølje som består av flere investeringsobjekter. Hvis du for eksempel kun lager en portefølje bestående av én eller to aksjer, vil det være stor risiko for at du taper store deler av ditt investerte beløp.

Så, hvor mye risiko bør du ta når du skal investere med 500 000 kr? Her er noen tips:

 • Hvis du planlegger å låse pengene dine i finansmarkedet over flere år, kan du ta en høyere risiko. Grunnen til dette er fordi du ikke vil være så påvirket av korte svingninger.
 • En portefølje bestående av flere investeringsobjekter vil svinge mindre i verdi. Dette er fordi du sprer midlene over mange investeringer, og sammen vil de ikke oppnå de samme svingningene som oppstår når du investerer i en håndfull aksjer.
 • Aksjemarkedet innehar en mindre risiko enn kryptovalutamarkedet, men en høyere risiko sammenlignet med obligasjoner.
 • Du vil kunne få en bred eksponering mot aksjemarkedet ved å investere i aksjefond. Det er en portefølje av flere enkeltselskaper som du vil få eiendeler i.

Ulike måter å investere 500000 kr på

Som nevnt, finnes det flere måter å investere på dersom du har 500 000 kr til overs. Å investere er en aktiv tilnærming, som betyr at du ikke lar pengene stå stille i en sparekonto. Ved å investere i finansmarkedet vil du kunne oppnå betydelige gevinster.

Under ser du noen forslag til investeringer som kan gi høy avkastning, både kortsiktig og langsiktig:

Invester i aksjer: Et godt alternativ for aktive investorer

Hvis du har en interesse for eller ønsker å lære mer om aksjemarkedet, kan det være en god idé å fylle opp porteføljen med noen enkeltaksjer. Hvis du investerer i riktige aksjer, vil du kunne oppnå svært god avkastning.

Investere 500 000 kr i aksjer
Å investere i enkeltaksjer kan gi god avkastning. For eksempel har Nike-aksjen steget med over 1000 % de siste 10 årene.

Det er viktig å være klar over at enkeltaksjer kan svinge mye i verdi, spesielt vekstaksjer. Derfor kan det være smart å både inkludere enkeltaksjer samt andre investeringsobjekter i en investeringsportefølje.

Om du kun ønsker å investere i aksjer, kan det være lurt å:

 • Investere i selskap som representerer ulike marked, sektorer og regioner
 • Lese deg opp nøye om selskaper i forkant
 • Holde deg oppdatert ved å følge med på nyheter og rapporter

Å investere i aksjer krever at du følger med på markedet og dine investeringer jevnlig. Derfor er en slik interesse mer passende for aktive investorer. 

Invester hos Nordnet
Du risikerer å tape penger på dine investeringer

Invester i fond: Glimrende måte å spre risikoen på

Med 500 000 kroner vil det være lurt å også inkludere børsfond i porteføljen. Dette kan enten være i form av indeksfond eller børsnoterte fond (ETF).

Når du investerer i ett fond vil du i realiteten investere i en stor portefølje bestående av enkeltaksjer. Det som er fint med et fond er at du fortsatt kan investere i det markedet du har troen på videre.

Har du troen på solenergi? Da kan du investere i Invesco Solar ETF, som investerer i aksjer innenfor dette området.

Har du troen på vekstaksjer innenfor teknologisektoren? Da vil ARK Innovation være en ypperlig mulighet, ettersom dette fondet investerer i ny teknologi for fremtiden.  

Eller ønsker du en bred eksponering mot aksjemarkedet? Da er S&P 500-indeksen et godt alternativ. Denne indeksen investerer i de 500 største selskapene som er notert i USA.

Det fine med fond er at du ikke trenger å begrense deg. Du kan fint ha flere fond i din investeringsportefølje og du trenger heller ikke å investere med et stort beløp. Hos eToro kan du investere i fond for kun 10 dollar, som tilsvarer 100 NOK.

Invester i kryptovaluta: Høyere risiko, men høyere avkastningsmuligheter

Har du troen på fremtiden til kryptovaluta? Da kan det i så fall være en god løsning å fylle porteføljen med noen mynter du mener har gode framtidsutsikter.

Det er ikke til å legge under stol at å investere i kryptovaluta har en betydelig høyere risiko sammenlignet med aksjemarkedet. Med 500 000 kr å investere med, kan det derfor være anbefalt å ikke satse hele summen på dette markedet.

Men man kan likevel fint inkludere noen kryptovaluta i en helhetlig portefølje. Da vil du kunne ta del i oppgangen, men samtidig begrense risikoen.

Prøv Crypto.com. Investeringstips.
Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

Kjøp eiendom: Tjen på verdiøkning og leieinntekter

Selv om 500 000 kroner er et relativt høyt beløp, er det nokså lite sett fra et investeringsperspektiv. Det er selvfølgelig få eiendommer som kan bli kjøpt for 500 000, men det kan være nok til å få et lån fra banken, dersom du har fast inntekt og godkjenner bankenes lånevilkår.

I så fall kan det være en idé å forsøke å kjøpe en bolig, dersom du har som mål å komme inn på boligmarkedet. Dersom du kjøper for å bo vil du oppnå en lavere avkastning, fra verdiøkning, enn hvis du kjøper bolig for å leie ut.

investere 500 000 kr i eiendom
Å investere i et eiendomsobjekt kan gi en god avkastning.

Et godt alternativ er, hvis muligheten finnes, å kjøpe en bolig som du kan bo i samtidig som du leier ut. På den måten vil du kunne tjene penger på verdiøkningen til boligen og leieinntekter. Du kan også leie ut boligen helt skattefritt hvis du selv bruker minst halvparten av boligen. 

Crowdlending: Lån penger til andre prosjekter

Det er kanskje ikke så mange som har hørt om crowdlending, men dette er en investering som har fått mer oppmerksomhet de siste årene. Det går ut på at du, sammen med mange andre privatpersoner, låner ut penger til selskap.

Bedriftene får på den måten lånt penger uten å gå til en tradisjonell bank, som kan gi lavere og mer fleksible lån. Som privatperson vil du tjene penger på å utstede lånet, på samme måte som en bank tjener penger når du låner fra dem.

Hos Kameo, som er Norges største crowdlending-selskap, kan du låne penger med så lite som 500 kroner. De spesialiserer seg på eiendomslån og investeringen har en forventet avkastning på 5 – 15 %. 

Hvordan investere 500 000 kr? Slik kommer du i gang?

I denne seksjonen viser vi deg hvordan du kommer i gang med å investere 500 000 kroner. Vi tar utgangspunkt i handelsplattformen til Nordnet, hvor du har muligheten til å investere i både aksjer, fond og flere aktivaklasser. Dette er ypperlig for de som ønsker å bygge en bred investeringsportefølje.

Nordnet er en regulert nettmegler som blir brukt av tusenvis av investorer i Norge og resten av Norden. Dette er den foretrukne plattformen på grunn av sitt store investeringsutvalg, lave priser og brukervennlighet. De har også en egen investeringsapp, som gjør at du kan investere hvor og når du vil. 

1. Opprett en konto

Det første du må gjøre er å opprette en konto. Dette gjør du ved å klikke deg inn på Nordnets hjemmeside og trykker på «bli kunde». Deretter fyller du inn ditt navn, brukernavn og e-post. Å opprette en konto hos Nordnet tar ikke mer enn et par minutter å gjennomføre.

Opprett konto hos Nordnet
Alle investeringer involverer en viss risiko.

2. Gjennomfør et innskudd

Når du har opprettet din profil, kan du gå i gang med å sette inn penger. Du finner en knapp der det står «sett inn penger» på venstre side på menyen i plattformen.

Nordnet har flere betalingsmuligheter, som inkluderer bankoverføring, kreditt- og debetkort eller digitale løsninger. Dersom du ønsker å motta pengene umiddelbart anbefaler vi kreditt- eller debetkort eller digitale løsninger.

Plattformen har ingen krav om et minsteinnskudd. Med 500 000 kr å investere for kan du velge om du ønsker å overføre hele beløpet med engang eller vente til et senere tidspunkt. Du kan når som helst gjennomføre et uttak, uten noen gebyrer. 

3. Invester i et finansielt instrument

Når pengene er inne på din konto kan du gå i gang med å investere i det objektet du ønsker å sette penger i. Du kan enten søke på objektet i søkefeltet øverst eller bruke plattformens navigeringsverktøy.

Da vil du bli videreført til siden hvor du velger beløpet du ønsker å investere med. Fyll dette inn og se over at alt stemmer. Deretter trykker du på «Kjøp».

Hvis du ønsker å få mer informasjon om investeringen før du bruker penger, kan du trykke deg inn på logoen. Da vil du få opp all informasjon du trenger å vite om selskaper. Dette inkluderer kurshistorikk, kursmål fra analytikere, informasjon om selskapet og mye mer.

I eksemplet ovenfor så du hvordan du investere i aksjer. Hvis du ønsker å investere i en annen aktivaklasse følger du akkurat samme metode.

Invester hos Nordnet
Du risikerer å tape penger på dine investeringer

Bygg en bred portefølje når du skal investere 500 000 kr

Som allerede nevnt, kan vi ikke understreke viktigheten av å bygge en diversifisert portefølje nok. Det er den beste måten å redusere risikoen for tap på, samtidig som du faktisk øker sjansen for høy avkastning.

La oss ta et veldig enkelt eksempel. Under vil du se hvordan din avkastning hadde sett ut hvis du investerte i følgende aksjer de siste 5 årene:

I dette eksemplet går vi ut fra at du hadde spredd dine midler like på alle aksjene, som tilsvarer 20 % eksponering i hver av aksjene. Over 5 år ville denne porteføljen ha gitt en avkastning på 285 %, som tilsvarer en årlig avkastning på 57 %.

Med andre ord hadde dette gitt en svært god gevinst på relativt kort tid. Men det er vanskelig å spå hvilken aksje som faktisk vil prestere godt. Det er liten tvil om at Novo Nordisk er hovedårsaken til dette resultatet.

Så hva skjer om vi tar bort denne aksjen fra porteføljen, med kun de fire gjenværende selskapene? Da ville den totale avkastningen ligget på 59 %, eller 12 % årlig. 

Aksjer har ulik form for risiko

Uten å gå for dypt i enkeltaksjer, er det viktig å være klar over at forskjellige aksjer har en ulik volatilitet. Dette betyr hvor mye en aksje svinger i forhold til markedet. For eksempel svinger en vekstaksje som Tesla betydelig mer enn en defensiv aksje som Johnson & Johnson.

Det er lurt å se på dette når du skal i gang med å investere. Dette gjelder særlig dersom du planlegger å ha midlene dine i markedet i noen få år. Da vil du være langt mer påvirket av korte svingninger. Hvis du da kommer inn på feil tidspunkt, vil du kunne oppleve å tape store deler av dine investerte penger. 

5 tips til deg som skal investere 500 000 kr

Her er fem tips på veien til deg som planlegger å investere 500000 kroner:

 1. Sett deg mål: Hvor lenge planlegger du å låse midlene til finansmarkedet? Og hva ønsker du å oppnå med dine investeringer?
 2. Invester ut fra risikovillighet: Er du sensitiv til at dine penger faller mye i verdi på kort tid? Dette vil kunne skje dersom du investere i objekter som har en høyere risiko. For en mer behagelig reise er det lurt å investere ut fra din risikotoleranse.
 3. Spre risikoen: Med 500 000 kr er det lurt å bygge en portefølje bestående av flere investeringsobjekter. Dette er uavhengig om du ønsker å investere i aksjer, fond eller kryptovaluta.
 4. Følg med på utviklingen: Dette gjelder spesielt dersom du er en aktiv investor som har enkeltaksjer i porteføljen. Følg med ved å lese deg opp på nyheter og rapporter som blir offentliggjort.
 5. Rebalanser portefølje: Over tid kan porteføljen utvikle seg til å bli ujevn. Som ved eksemplet gitt ovenfor, vil porteføljen bestående av fem aksjer ha en overvekt mot Novo Nordisk, på grunn av sine fantastiske resultater. Det er dermed ikke sagt at samme aksje vil prestere like godt de neste fem årene.
Invester hos Nordnet
Du risikerer å tape penger på dine investeringer

Ofte stilte spørsmål

Hvordan investere 500 000 kr på best måte?

Det finnes mange måter å investere på, som kan gi svært god avkastning. Et godt eksempel er Novo Nordisk, som har gitt en avkastning på over 220 % de siste fem årene.

Bør jeg investere 500 000 kr i aksjer?

Aksjemarkedet har levert en god avkastning over tid. Planlegger du å investere i over flere år vil det kunne være svært gunstig å sette penger i aksjemarkedet.

Hva bør jeg investere 500 000 kr på?

Det er viktig at du investerer ut fra dine mål, som strategi og risikotoleranse. Hvis du ønsker å ha en passiv tilnærming, kan det være lønnsomt å investere i børsfond.

Kan jeg investere i eiendom for 500 000 kr?

Det er et for lite beløp å investere i en eiendom for 500 000 kroner, men det kan være nok egenkapital for å få et lån fra banken. På den måten kan du investere i en bolig, som både kan gi verdiøkning og leieinntekter.

Kan man doble pengene sine gjennom aksjer?

Det er absolutt mulig, men det er likevel viktig å ha realistiske mål til dine investeringer. Selv om noen aksjer har doblet sin verdi på kort tid, er det anbefalt å bygge en portefølje bestående av flere investeringer.