Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Aksjehandel på nett – invester i aksjer nå!

Aksjehandel på nett – invester i aksjer nå!

Aksjehandel på nett 2023

Aksjehandel på nett er en enkel, effektiv og billig måte å komme i gang med å investere i aksjer på. Dette gir deg muligheten til å kjøpe norske og internasjonale aksjer når og hvor du vil, for kun noen hundrelapper. 

Nettmeglere har bidratt til å senke terskelen for å handle aksjer, som har ført til at flere og flere nordmenn har begynt å spare i aksjer eller fond. Dette har bidratt til gode gevinster for mange, ettersom aksjemarkedet har levert god avkastning over tid. 

Les hvordan du kommer i gang med å investere i aksjer på nett her. 

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Hvorfor investere i aksjer?

Flere nordmenn har begynt å spare aktivt i aksjer. Dette øker sjansen for at man vil få mer å rutte med i fremtiden. En bedre økonomi kan bidra til mange fordeler, som mer frihet til å gjøre hva man vil, mindre stress og generelt bedre livssituasjon. 

 Aksjemarkedet har gitt en vesentlig bedre gevinst for sine investerte penger sammenlignet med andre investeringer. Her er noen fordeler med å investere i aksjer:

 • Oppnå høyere forventet avkastning på pengene dine: Aksjemarkedet har gitt høy avkastning over lengre tidsperioder. Dette gjør det gunstig å investere i aksjer for langsiktig sparing.
 • Ta del i selskapenes suksess: Ved å eie aksjer i et selskap, får man også muligheten til å delta i selskapets suksess gjennom økning i aksjekursen og eventuelle utbytter.
 • Enkelt å komme i gang: Mange tror det er krevende å investere i aksjer. Dette er en investeringsmyte. Det er både enkelt og billig å komme i gang med å kjøpe og selge aksjer, og man kan starte med så lite som en hundrelapp. 

74 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

Invester i aksjer på nett, Apple, aksjehandel på nett
Å investere i aksjer har gitt god avkastning over tid. Apple-aksjene er et godt eksempel på et selskap som har levert gode gevinster til sine investorer.

Hvordan kjøpe aksjer på nett? 

Aksjehandel på nett er både den billigste og enkleste måten å komme i gang med å investere i aksjer på. 

Slik kommer du i gang med å kjøpe aksjer på nett:

 1. Gå inn på eToros hjemmeside og trykk på «begynn å investere».
 2. Fyll inn din kontaktinformasjon og verifiser din identitet
 3. Gjennomfør et innskudd inn til plattformen
 4. Kjøp og selg aksjer i handelsplattformen eller i eToros mobilapp

Så enkelt er det å komme i gang med å kjøpe aksjer aksjer gjennom en nettmegler. Vi anbefaler eToro på grunn av deres brukervennlighet, lave gebyrer og store utvalg av aksjer og fond. Lenger ned i artikkelen vil du se en mer detaljert guide for hvordan du kjøper aksjer på nett.

registrer deg hos eToro

74 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

Taper penger på å ha pengene sine i sparekontoen

Tidligere var det vanlig å sette pengene sine i en sparekonto, som gir lave renter og er derfor en dårlig måte å spare penger på. Mange tenker at det tryggeste valget er å ha sparepengene sine på en sparekonto. 

Uheldigvis vil man tape kjøpekraft over tid, ettersom prisen på varer og tjenester (inflasjon) stiger mer enn renten du får fra banken. Hvis du mottar en bankrente på 1 % og den årlige inflasjonen er på 2,5 %, vil du i realiteten miste 1,5 prosent i kjøpekraft. 

Over 500.000 sparer penger i aksjer

Heldigvis har det blitt enklere å utføre andre investeringer gjennom aksjehandel på nett. Dette gjør at inngangsbarrien for å investere i aksjer og fond blir vesentlig lavere, noe man ser resultater fra. 

Ifølge E24 sparte over en halv million nordmenn i aksjer i 2022. Dette er en stor økning fra tidligere, men det viser samtidig at det fortsatt er mange som fortsatt velger å ene og alene ha sine sparepenger i sparekontoen.  

En av årsakene til dette er at mange ikke vet hvor enkelt det kan være å starte å investere i aksjer, og fordelene rundt dette. Under vil du kunne lese hvordan du kommer i gang med aksjehandel på nett. 

Flere nordmenn investere i aksjer, aksjehandel
Flere nordmenn har begynt å investert i aksjer i løpet av de siste årene.

Aksjehandel på nett har aldri vært enklere

Det har aldri vært enklere å komme i gang med aksjehandel på nett. Gjennom en handelsplattform som for eksempel eToro eller Nordnet vil du få all informasjonen du trenger for å analysere selskaper. 

Gjennom en nettmegler vil du ha tilgang til:

 • Kursutviklingen til norske og internasjonale aksjer
 • Et stort utvalg av aksjer og fond
 • Selskapsanalyser utarbeidet av profesjonelle analytikere
 • Finansielle resultater fra kvartals- og årsrapporter
 • De siste selskapsnyhetene
 • Full oversikt over din portefølje

74 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

Invester enkelt fra din mobil

Tidligere var man nødt til å kjøpe aksjer gjennom en bank eller en forvalter. Denne prosessen er både tidkrevende og kostbar. Dette vil man unngå når man handler aksjer på nett. 

I tillegg vil du ha all informasjonen du trenger til stede. Og dersom du ser en god kjøpsmulighet kan du investere i aksjen på et blunk. 

Investerer du gjennom eToro vil du like enkelt kunne investere gjennom mobilen som gjennom PCen. Med deres brukervennlige mobilapp vil du kunne gjennomføre kjøp og salg av aksjer når og hvor du vil. 

Aksjehandel på nett, eToro app
Gjennom eToros app kan du kjøpe og selge aksjer hvor og når du vil.

Ikke lenger forbeholdt de velstående

På grunn av prosessen og kostnaden tilknyttet å investere i aksjer, var det krevende å komme i gang med å kjøpe aksjer tidligere. Myten om at aksjer kun er forbeholdt de velstående stemmer ikke lenger. 

I dag kan man komme i gang med å investere i aksjer og fond selv med en svært liten sum. Man kan faktisk starte sin investering med kun noen hundrelapper. Dette har gjort at flere kan dra nytte av verdiøkningen som oppstår i finansmarkedene. Dette har blitt mulig på grunn av flere nettmeglere tilbyr aksjehandel på nett. 

Flere nordmenn har begynt med månedlig sparing, der de setter inn et lite beløp hver måned. Dette er en god måte å kjøpe aksjer på. Dette gir jevnlig investering over tid, hvor små beløp over tid kan bli verdt store summer. 

74 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

Slik kjøper du aksjer på nett

Å kjøpe aksjer er en enkelt prosess og tar ikke mer enn et par minutter dersom du allerede vet hvilke aksjer du ønsker å investere i. For å gjøre prosessen enklere har vi laget en guide som tar deg gjennom alt du behøver å vite for aksjehandel på nett.

Steg 1 – Velg handelsplattform 

Det første du må gjøre er å velge en velegnet handelsplattform. Det er noen viktig faktorer du bør se etter:

 • Plattformen er sikker og regulert: Invester kun gjennom en handelsplattform som er regulert og lisensiert. På den måten vet du at dine midler er trygge.
 • Brukertilfredshet: Hva sier kundene om plattformen? Vi kan anbefale eToro, som brukes av over 30 millioner investorer og har verdens største sosiale handelsnettverk.
 • Gebyrer og kurtasje: Høye avgifter kan føre til lavere avkastning. Derfor bør du se på hva plattformen krever av diverse gebyrer.
 • Utvalg av finansielle produkter: For å bygge en diversifisert portefølje, er det lurt å finne en plattform som tilbyr et bredt utvalg av finansielle plattformer. Sjekk om plattformen tilbyr de aksjene du ønsker å investere i.
 • Brukervennlighet: Det skal være lett å komme i gang med å aksjehandel på nett. Derfor bør plattformen være brukervennlig.

Det er flere årsaker til at vi kan anbefale eToro. Denne plattformen brukes av over 30 millioner investorer, har et stort utvalg av finansielle produkter og er enkel å benytte. Her vil du også få all den nødvendige informasjonen du trenger for å gjøre gode handler.

Apple aksjer eToro.

74 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

Steg 2 – Opprett en konto 

Videre i denne guiden vil vi ta utgangspunkt i vår anbefalte plattform, eToro.

For å opprette en konto må du først fylle inn registreringsskjemaet og gjennomgå en såkalt KYC-prosess. Dette er en lovpålagt prosess og bidrar til å forhindre ulovlig kriminell aktivitet, som hvitvasking av penger. Dette innebærer å svare på noen spørsmål relatert til din økonomi og godkjenning av ID-kort. Prosessen tar ikke mer enn noen minutter å utføre.

Kjøpe Apple aksjer eToro.

Steg 3 – Gjennomfør et innskudd

Når du har opprettet din konto, må du gjennomføre et innskudd inn til din konto. Dette kan du gjøre på mange måter, som via bankoverføring, med debet- eller kredittkort eller via andre elektroniske løsninger, som Skrill og PayPal.

eToro har et minsteinnskudd på 50 dollar, som tilsvarer rundt 500 norske kroner. Pengene overføres umiddelbart dersom du overfører pengene via debet/kreditt, PayPal eller Skrill. Overfører du via bankoverføring vil det kunne ta opptil tre dager før pengene er tilgjengelig på kontoen.

Steg 4 – Utføre aksjehandel på nett

Når pengene er inne på kontoen, kan du komme i gang med å investere i aksjer på nett. Slik gjør du det:

 1. Søk opp selskapet i søkefeltet eller benytt deg av eToros navigeringssystem
Investering i aksjer hos eToro

2. Trykk på logoen for mer informasjon

Hvis du ønsker mer informasjon om selskapet, kan du trykke på logoen. Dermed vil du videreføres til informasjonssiden. Her ser du kurshistorikk, oversikt over finansielle resultater, nyheter om selskapet, kursmål fra analytikere og mye mer.

3. Trykk på investere

Trykk på investere-knappen for å bli videreført til kjøpssiden. Her velger du hvor mye du ønsker å investere for. Er markedet åpent trykker du på «åpne handel». Ettersom markedet er stengt står det «angi rekkefølge». Når du trykker på denne knappen, vil investeringen bli registrert med engang markedet åpnes.

Investere i aksjer hos eToro

Så enkelt er det å komme i gang med aksjehandel på nett gjennom eToro. Som sagt følger du samme metodikk dersom du ønsker å investere i andre aktivaklasse, som fond, indekser eller råvarer.

Spare penger i aksjer eller fond?

Det er viktig å vite forskjellen på aksjer og fond når du skal starte å investere. Når man refererer til å investere i aksjer, betyr dette at man putter pengene sine i ett eller flere børsnoterte selskap, som for eksempel det norske oljeselskapet Equinor, det gigantiske legemiddelselskapet Novo Nordisk eller teknologikjempen Amazon

Et fond er derimot en samling av flere aksjer eller andre verdipapirer og blir forvaltet av profesjonelle forvaltere. Et aksjefond er et fond der minimum 80 % av fondets midler investeres i aksjemarkedet. På den måten investerer man også i aksjer, men man har en passiv tilnærming til investeringene. 

Du kan lese om hvilke fond som ble kåret til de beste i fjor samt populære fond blant nordmenn her.

Fond – en passiv tilnærming til aksjehandel

Å investere i fond er en enkelt måte å eksponere seg selv for aksjemarkedet. Dette gir en ypperlig mulighet for deg som ønsker å komme i gang med å spare, med hjelp fra en ekspert. 

aksjehandel på nett, fond
Å investere i fond vil frigjøre tid, slik at du kan gjøre det du ønsker å bruke tiden din på.

Hvis du ikke ønsker å gjøre research, er det anbefalt å investere i et globalt indeksfond. Da vil du investere i aksjer som representerer hele aksjemarkedet. Dette innebærer at man investere i aksjer fra hele verden og fra alle de ulike sektorene. 

For de som er litt mer interesserte i sine investeringer, kan utarbeide en fondsportefølje ut fra sine preferanser. Dette kan være fond som representerer blant annet det globale markedet, vekstmarkedet, eller en spesifikk sektor som teknologisektoren. 

Man skiller mellom flere ulike typer aksjefond, som:

Passive fond – Også kalt indeksfond og følger en bestemt indeks, som Hovedindeksen på Oslo Børs. Dette er en datastyrt tilnærming hvor investeringene blir automatisk utført ut fra indeksens porteføljesammensetning. Passive fond er et godt og rimelig alternativ. Forvaltere av slike fond krever mindre gebyrer fordi de ikke gjennomfører egne selskapsanalyser.

Aktive fond – Dette er et fond hvor målet er å slå en bestemt indeks. Disse fondene koster mer fordi forvalteren bruker mye tid på å analysere selskap og gjennomfører aktive kjøp og salg av aksjer. Til tross for at gebyret er høyere, kan man få god utbetaling dersom forvalteren lykkes.

Børshandlede fond (ETF) – Som vanlige fond, bare at de er listet på børsen. Disse kjøpes på samme måte som man kjøper aksjer, og fondene følger gjerne en indeks, som f.eks. S&P 500

74 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

Aksjer – for de som ønsker kontroll over egne investeringer

Å eie en aksje tilsier at du eier en del av et selskap. Jo flere aksjer du eier i ett selskap, desto større eiendeler i selskapet har du. Når du kjøper en aksjer vil du få gevinst på to forskjellige måter:

 1. At kursen stiger: Dersom du selger aksjen for en høyere kurs enn når du kjøpte aksjen har du oppnådd gevinst. 
 2. Motta utbytte: Selskaper gir deler av overskuddet til sine eier (aksjonærer), som er en måte å motta passiv inntekt på. 

Aksjeinvesteringer krever mer av deg som investor enn hvis du investere i fond. For å øke sjansen for å oppnå god avkastning bør du lese deg opp om selskapet og holde deg informert. 

Hvordan tjener selskapet penger, hva gir dem et konkurransefortrinn og hvordan har selskapet prestert historisk er kun noen spørsmål du bør ha svaret på før du går i gang med aksjehandel på nett. 

Vi anbefaler at du har en god forståelse av selskapet før du går i gang med å kjøpe deres aksjer. Du vil også redusere risikoen for tap ved å spre midlene dine over flere investeringer. Det er blitt vist at flere nordmenn kun investere i ett eller noen få selskaper, som gir en vesentlig høyere risiko. 

74 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

Hva bør jeg velge? Aksjer eller fond?

Dersom du er interessert i aksjemarkedet og ønsker å lære mer om investeringer, kan det være en god idé å bygge en portefølje som kombinerer både aksjer og fond. 

Hvis du derimot ikke har en interesse om å gjøre selskapsanalyse, kan det være en bedre idé å overlate investeringene til en profesjonell forvalter. 

Aksjer passer for:

 • De som har tid til å gjennomføre selskapsanalyser
 • Har en interesse for aksejmarkedet
 • Ønsker kontroll over egne investeringer, og resultater
 • De som er villige til å ta høyere risiko for å kunne oppnå høyere avkastning

Fond passer for:

 • Ønsker å overlate investeringene til profesjonelle forvaltere
 • Har en mindre risikotoleranse 
 • Har lite interesse for å lese seg opp og holde seg informert om enkeltselskaper

74 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

Oppsummering av aksjehandel på nett

Å investere i aksjer eller fond er en god måte å spare sine penger på. Aksjemarkedet har gitt god avkastning over tid, spesielt sammenlignet med å ha pengene sine på en sparekonto. 

Aksjehandel på nett er en enkel, effektiv og billig måte å komme i gang med å investere i aksjer på. Dette gir deg muligheten til å kjøpe aksjer når og hvor du vil. 

Vi kan anbefale å kjøpe aksjer eller fond gjennom handelsplattformen til eToro. De har et bredt utvalg av aksjer og blir brukt av over 25 millioner investorer over hele verden. 

eToro registrering

74 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

Ofte stilte spørsmål rundt aksjehandel på nett

Hvilken nettmegler er best?

Det finnes mange nettmeglere å velge mellom. Vi kan anbefale eToro, som har svært brukervennlig, har et stort utvalg av investeringer og tilbyr lave gebyrer. 

Hvordan kjøpe aksjer på nett?

Etter du har opprettet en konto hos en nettmegler, kan du enkelt komme i gang med å kjøpe aksjer i det selsakpet du vil investere i. 

Er det lett å kjøpe aksjer på nett?

Aksjehandel på nett har aldri vært enklere enn det er i dag. Det eneste man trenger å gjøre er å opprette en konto hos en nettmegler, gjennomføre et innskudd og investere i aksjene til selskapet man ønsker å investere i.

Er det trygt å kjøpe aksjer gjennom eToro?

Ja, det er trygt å kjøpe aksjer gjennom handelsplattformen til eToro. Her kan man investere i et stort utvalg av aksjer, og plattformen blir brukt av over 25 millioner investorer over hele verden.

Hvordan best investere 100 000 kroner?

Dersom du har 100.000 kroner til overs vil det være lurt å investere disse pengene fremfor å la pengene ligge i banken. Dette vil kunne bidra til betydelige gevinster over tid. Les mer her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X