Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Investering for nybegynnere 2024: Slik kommer du i gang med investeringer

Investering for nybegynnere 2024: Slik kommer du i gang med investeringer

Investering for nybegynnere 2023

Ønsker du å bygge opp økonomisk kapital er investeringer helt nødvendig. Men hva vil det si å investere, og hva kan man investere i? 

Å investere betyr å legge penger i noe du tror kan gi mer penger tilbake i fremtiden. Det kan være alt fra aksjer og fond til eiendom. Hva som er beste investering avhenger av hvor stor risiko du er tilfreds med, og hvor mye du har til rådighet. 

Har også du planer om å begynne med investeringer? I denne komplette guiden, investering for nybegynnere, finner du informasjonen du trenger for å komme i gang. 

Invester hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Hva er lurt å investere i nå – Se våre investeringstips  

Så, hva kan man egentlig investere i? Mulighetene er nær sagt uendelige, men i listen nedenfor finner du det vi mener er gode investeringer for nybegynnere, og erfarne for den saks skyld: 

 • Aksjer
 • Fond og ETF-er (Børsfond)
 • Råvarer 
 • Eiendom
 • Kryptovaluta 
 • Kunst 

Videre i avsnittet tar vi en nærmere titt på de ulike investeringsmulighetene, før avsnittet avsluttes med hvilke faktorer du bør vurdere for å finne investeringen som passer deg. 

Invester hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Investering i fond og ETF – Beste investeringer for nybegynnere

Å investere i fond og ETF er ypperlig for nybegynnere. Da får man bred eksponering mot aksjemarkedet, som gir god risikospredning. Et fond inneholder minst 16 aksjer, og ofte over 100 aksjer, som vil si at du blir mindre påvirket går det dårlig med enkeltaksjer. 

En annen fordel er at fond ikke krever mye oppfølging av deg som investor. Et fond er nemlig enten forvaltet av en profesjonell analytiker eller så følger fondet en bestemt indeks. Det gjør at du ikke trenger særlig kunnskap, og det er heller ikke veldig behov for å følge med på markedsbevegelsene dersom man investerer i fond. 

Normalt skilles det mellom to typer fond.  

 • Aksjefond: Aksjefond er aktivt forvaltede fond. Her er det en analytiker som har i oppgave å velge aksjer han eller hun tror vil gi best avkastning. 
 • Indeksfond: Indeksfond er passivt forvaltet. Slike fond har i oppgave å følge utviklingen til bestemte indekser. Her vektlegges beholdningen automatisk, altså etter hvilke aksjer som er i den respektive indeksen.   

Aksjefond er mer kostbart enn indeksfond, nettopp på grunn av at analytikere aktivt prøver å finne “vinneraksjene”. Derfor er det ofte anbefalt å velge indeksfond fremfor aksjefond.  

investere i fond

Hvilke fond er best? 

Det finnes hundrevis av forskjellige fond, hvor vektleggingen av aksjer normalt er basert på region, bransje og selskapenes verdi

Noen fond har også et meget bredt fokus, og inneholder aksjer på tvers av regioner, bransjer og markedsverdi. Det er ingen fasit på hvilke fond som er best, avkastningen kan variere fra år til år. I tillegg er historisk utviklingen aldri garantier for fremtiden. 

Således må du selv vurdere hvilke fond som passer deg best. Når du skal velge fond bør du vurdere om det er noen bransjer eller markeder du har mer tro på enn andre. Svaret du får bør avgjøre hvilket eller hvilke fond du skal velge. 

Nedenfor finner du noen populære fond:

 • SPDR S&P 500 ETF – Børsfond som sporer S&P 500, en indeks som inneholder de 500 største selskapene i USA målt i markedsverdi. 
 • Energy Select Sector SPDR – Fond som investerer i store aksjeselskaper i energisektoren. 
 • Ark Innovation ETF – Et fond som inneholder aksjer innenfor tech-sektoren og som driver med innovasjon. 

Se også vår artikkel om beste fond i Norge her. 

Investering i aksjer – For deg som har tid til å følge med på markedet 

Når du investerer i aksjer blir du medeier i det selskapet du kjøper aksjene fra. Desto flere aksjer du eier i selskapet, jo mer av selskapet eier du. Å være aksjonær, som det heter når man eier aksjer i et selskap, gir deg visse rettigheter. Du kan lese mer hva det vil si å eie aksjer i artikkelen “aksjer for nybegynnere”. 

Måten du tjener penger på aksjer er identisk med måten du tjener penger på fond. Stiger aksjene i verdi, som normalt skjer når selskapet presterer godt, og du selger aksjene til en høyere pris enn det du kjøpte for, har du tjent penger. 

Det som derimot skiller et fond fra aksjeinvesteringer er at du investerer i ett enkelt selskap og ikke mange selskaper. Dessuten er det du selv som har ansvaret for å velge aksjer. Når du investerer i et fond er det som nevnt analytikere som velger aksjene for deg. 

Hvilke aksjer skal jeg velge?  

Det er mye som må med i betraktningen når du skal velge aksjer. Du må først og fremst kartlegge hvor stor risiko du er tilfreds med, for å deretter vurdere hvilke typer aksjer som passer din portefølje. 

Her bør du vurdere faktorer som hva selskapet driver med, hvor godt det har prestert tidligere og hvordan fremtidsutsiktene er. Et godt tips er også å investere i selskaper du har kjennskap til og som du interesserer deg for. 

Nedenfor ser du eksempler på populære aksjer, ofte omtalt som beste aksjer

 • Equinor: Norges største selskap målt i markedsverdi. Selskapet driver innenfor olje- og gassektoren. 
 • Apple: Verdens største selskap trenger kanskje ingen introduksjon. Det verdensberømte selskapet står bak utviklingen av produktene iPhone, iPad og Apple Watch blant mer.    
 • Johnson & Johnson: Verdens største legemiddelselskap. Selskapet er kjent for å betale utbytte. 
 • Nike: Klesgiganten er verdens største produsent av sportsutstyr. 
 • Mowi: Norsk oppdrettsselskap som betaler utbytte. 

Se også våre aksjetips for 2024 

Investering i råvarer – En sikker havn i urolige tider 

Å investere i råvarer er populært for å begrense tap i perioder hvor aksjemarkedet faller. Råvaremarkedet korrelerer ikke med aksjemarkedet, og stiger normalt i perioder når aksjekursene faller. Derfor er det sett på som en trygg havn i urolige tider. 

Også blant tradere er råvarer et populært mål, og det på grunn av hyppige prisendringer. Dessuten er råvareprisene nokså forutsigbare å forutsi, spesielt om man har innsikt og tid til å holde seg oppdatert. 

Populære råvarer å kjøpe: 

 • Gull
 • Sølv
 • Olje
 • Hvete
 • Sukker 
 • Kaffe 
 • Kakao 

Når man investerer i råvarer gjøres det enten via aksjeselskaper som driver med en type virksomhet relatert til den respektive råvaren, eller så kan det gjøres via CFD-er. 

Å kjøpe råvareaksjer gir en indirekte eksponering mot råvaren. Da er det nødvendigvis ikke råvareprisen som påvirker kursutviklingen, men heller selskapet som helhet. Eksempler på råvareaksjer er Equinor, Exxon Mobil og Barrick Gold. De to førstnevnte driver med leting og utvinning av olje- og gass, mens sistnevnte driver med utvinning av gull og kobber. 

En CFD er en kontrakt som gir direkte eksponering mot den bestemte råvaren. Investerer du i en såkalt olje-CFD følger du med andre ord oljeprisen til punkt og prikke.   

Investering i kaffe, alternative investeringer, råvarer

Investering i eiendom – Nordmenns favoritt 

Å investere i eiendom har i en årrekke vært blant de mer populære måtene for å bygge økonomisk kapital. Det vil også alltid være etterspørsel på boliger, og derfor er det ansett som en sikker investering. 

Eiendomsinvesteringer kan gjøres på flere måter, men de mest kjente metodene er å kjøpe egen bolig eller drive med utleie. Dette krever imidlertid mye i egenkapital. Skal du kjøpe bolig må du ha minst 15 prosent i egenkapital, som vil si at du må ha spart opp 300,000 kroner skal du kjøpe en bolig til 2 millioner kroner. 

Av den grunn har stadig flere vendt blikket mot eiendomsaksjer. Da kan man investere i eiendom, men til langt lavere summer enn når du skal kjøpe egen bolig.

Invester hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Investering i kryptovaluta – Høy risiko, men mulighet for skyhøy avkastning

I nyere tid har også kryptovaluta blitt en favoritt blant folk rundt om i hele verden. Stadig flere investerer, noe som ikke er så rart ser vi på den historiske utviklingen. 

Bitcoin og Ethereum, de to største kryptovalutaene i verden målt i markedsverdi, har steget fullstendig ut av proporsjoner sammenlignet med da de først ble lansert. Sett i forhold til avkastning har også kryptomarkedet knust aksjemarkedet, går vi fem og ti år tilbake i tid. 

På tross av en allerede astronomisk vekst, er det også mange som tror at nå kun har sett begynnelsen. Nevnte Bitcoin og Ethereum er spådd å stige langt over nåværende kurs i fremtiden. 

Det er imidlertid viktig å forstå at det å investere i kryptovaluta er svært risikabelt. Dette på grunn av kraftige kurssvingninger. Bare i 2022 tapte hele kryptomarkedet seg med rundt 90 prosent. 

Følgelig er det ikke en type investering egnet for deg, har du lavere toleranse for risiko. Når det er sagt var starten av 2023 en etterlengtet opptur for krypto, hvor flere av de mest toneangivende variantene steg med godt over 100 prosent. 

kryptovaluta, alternative investeringer

Populære kryptovaluta å kjøpe 

Lær å investere i kryptovaluta her 

Investering i kunst 

Kunstmarkedet er også stadig gjenstand for investeringer, og for mange har det vært svært lukrativt å investere i kunst. Det er derimot et marked styrt av helt andre krefter enn for eksempel aksjer og fond. 

Kunst har i grunn ingen bestemt pris, som aksjer og fond har, og det er til syvende og sist øyet som bestemmer prisen. Det vil si at det er opp til hver enkelt hvor mye man ønsker å betale for et kunstverk. 

Ofte prises også kunst ut ifra renomme, rykte og popularitet, og ikke nødvendigvis hvor estetisk vakkert det er. Således er kunstinvesteringer meget spekulativt. Vurderer du å kjøpe kunst bør det like mye være på grunn av at du liker kunst, og ikke kun som en investering.   

Hva skal jeg investere i – Slik finner du beste investering for deg 

For å finne en investeringsform som passer deg best er det spesielt to ting du må spørre deg selv om: 

 1. Hvor mye penger kan jeg bruke?
 2. Hvor stor risiko er jeg tilfreds med?

Tidshorisonten på investeringen kan også være relevant å vurdere, men når man investerer bør det være et lengre tidsperspektiv, helst betydelig mer enn 5 år. Uansett, dersom du har mye i egenkapital, si mellom 100,000 og 500,000 kroner, kan det kanskje være lurt å prøve å kjøpe egen bolig. 

Eier du allerede bolig, eller kanskje du heller ønsker å investere i noe annet, ville vi gått for aksjer og fond. Dette gjelder især om du er nybegynner og om du er tilfreds med lavere risiko. En annen tiltalende faktor med aksjer og fond er at du kan begynne investeringen til noen få hundrelapper. 

Er du derimot der at du ønsker mulighet for høy avkastning og er villig til å ta litt ekstra risiko, kan det helt klart være spennende å inkludere kryptovaluta i porteføljen. Det aller beste er likevel å diversifisere, som betyr å investere litt i alt. 

Les også:

Hvordan begynne å investere? 

Nå som vi har sett på de mange mulighetene, er du kanskje klar for å begynne investeringen? Prosessen med å komme i gang varierer fra investering til investering, men samtlige metoder nevnt i artikkelen, sett bort ifra kjøp av egen bolig, utleie og kunstinvestering, er mulig hos en såkalt nettmegler. Så alt du trenger for å komme i gang er å opprette konto hos en nettmegler. 

Usikker på hvilken nettmegler du skal velge? Vi har testet og kåret de beste nettmeglerne i 2024.  

Slik begynner du å investere: Raskt oppsummert

 1. Opprett konto: Når du skal velge plattform bør du vurdere gebyrer og utvalget. Høye gebyrer vil spise mye av dine penger, mens et stort utvalg gjør det enklere å diversifisere porteføljen. Vi opplever derfor Skilling og Nordnet som ypperlige valg. Førstnevnte er et godt alternativ om du vil trade, mens sistnevnte passer utmerket til langsiktig sparing i aksjer og fond.    
 1. Identifiser deg og gjør et innskudd: Når du har gjennomført steget ovenfor vil du motta en bekreftelseskode på din epost. Når denne er bekreftet må du identifisere deg gjennom Bank-ID. Deretter må du gjøre et innskudd. Hos Nordnet er det ingen minstekrav, men hos Skilling må du sette inn minst 1000 kroner.
 2. Velg investeringsmetode: Når pengene er på konto må du velge hva du vil investere i. Plattformene tilbyr både aksjer, fond, råvarer, indekser og andre spennende aktivaklasser. Er du usikker på hva du vil investere i kan du bla gjennom hele utvalget ved å navigere deg gjennom de ulike kategoriene. 
 3. Begynn å investere: Når du har bestemt deg for en investering, klikker du på den knappen der det står “invester”. Du blir da videreført til kjøpssiden. Her velger du hvor mye penger du ønsker å investere, og når det er gjort klikker du på “åpne handel”. Du har da gjort en investering!
Opprett konto hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Hva er investering?  

Når man investerer i noe gjøres det med en forhåpning om at man får mer penger tilbake i fremtiden. Det går altså ut på å kjøpe noe som på et senere tidspunkt skal selges til en høyere pris. 

Mange liker å se på investeringer som en måte å tjene penger på pengene sine. Dette fordi at man kan konvertere en aktiv inntekt (en inntekt som må jobbes for) om til en passiv inntekt (en inntekt man ikke jobber for). En investering kan derfor også beskrives som en måte å få pengene til å jobbe for deg. 

Men, investeringer trenger ikke utelukkende å involvere penger. Man kan også investere i seg selv, da i form av at man for eksempel lærer seg nye ting eller begynner å trene for å bedre egen helse. I denne artikkelen er imidlertid fokuset på investering av penger. 

Investering eller sparing – Hva er forskjellen og hva er best? 

Begrepene “sparing” og “investering” brukes ofte om hverandre, selv om de har noe ulik betydning. Å spare penger går ut på å legge penger til side, eller rettere sagt å ikke bruke penger man har. Her er det ikke nødvendigvis et mål om å få pengene til å vokse, men heller å ha penger til rådighet skulle det oppstå uforutsette utgifter.  

Det er liten tvil om at sparing er lurt og nyttig, men ønsker du at sparepengene skal øke i verdi er du helt nødt til å investere dem. Hvis pengene står på en bankkonto over lengre tid, vil de faktisk tape seg i verdi. Dette på grunn av inflasjon, som er når prisnivået på varer og tjenester stiger. 

Sparer du penger i en høyrentekonto hos bankene, kan du sjeldent forvente en rente på særlig mer enn rundt 1,5 prosent. Dette gir deg en lavere avkastning enn Norges Bank inflasjonsmål, som er på nær 2 prosent. 

Resultatet er at dine penger taper kjøpekraft, eller mer bestemt taper seg i verdi. Til sammenligning har aksjemarkedet en årlig snittvekst på om lag 10 prosent de siste 40 årene. 

Invester penger. Inflasjon spiser pengene står de i banken.
Inflasjonen spiser pengene dine, lar du dem stå i banken over tid.

Investeringer involverer risiko 

På en annen side er det å investere forbundet med risiko. Det er nemlig ikke gitt at investeringen vil stige i verdi, og er du uheldig kan du tape penger på å investere. 

Derfor er det mange som opplever banksparing som et tryggere valg, forståelig nok, men som nevnt taper pengene seg om de ligger i banken over tid. Vi mener derfor at banksparing kun bør betraktes som en kortsiktig oppbevaringsplass. Vil du at pengene skal vokse må det altså investeres. 

Sparing og investering trenger derimot ikke å være et spørsmål om “enten eller”, men heller “både og”. Begge metodene kan fint, og bør også kombineres.  

Investeringstips – Slik lykkes du som investor

Når du begynner med investering er det flere ting du kan gjøre for å øke forutsetningene for å lykkes. Her ser du våre investeringstips:   

 • Sett deg et konkret mål: For mange kan det være hensiktsmessig med et konkret mål. Ønsker du økonomisk frihet når du pensjonerer deg, eller er planen å fremskynde boligdrømmen? Dine mål bør legge grunnlaget for hva du skal investere i.  
 • Forstå hva du investerer i: “Kunnskap er makt” heter det, noe som ganske enkelt betyr at desto mer man vet om et emne, jo mer makt har man. Vet du hva du investerer i og kjenner til mekanismene som påvirker prisen, vil du utvilsomt bedre forutsetningene for å lykkes. 
 • Sett opp et budsjett og invester regelmessig: Investerer du regelmessig vil du i mindre grad påvirkes av kortsiktige kursfall. Dette gjelder særlig om du investerer i aksjer, fond, krypto og råvarer. Du bør også på forhånd ha bestemt deg for hvor mye du skal investere hver måned. Da vil eventuelle      
 • Spre risiko: Sprer du investeringene dine blir du mindre utsatt når det går dårlig med enkeltinvesteringer. Med en godt diversifisert portefølje øker du sjansene for en mer stabil avkastning.  
 • Ikke panikkselg: Gjør deg innforstått med at investeringer er forbundet med risiko og vær tro mot eget mål. Det er sjeldent lurt å panikkselge når prisene faller. Faktisk bør fallende markeder sees som en mulighet, rett og slett fordi at man kan investere til en rimeligere pris. 
 • Investeringer er et langtidsprosjekt: Kanskje viktigst av alt – investeringer er et langtidsprosjekt, hvor tidshorisonten bør være på minst fem år. Jo lengre du holder på investeringene, desto bedre avkastning kan du forvente. Over tid kan man få avkastning på avkastningen, også kjent som «rentersrente-effekten»     
Hvordan investere 100 000 kroner for å få pengene til å vokse?

Oppsummering 

Når du skal i gang med å investere er det en del å ta hensyn til. Du må først bestemme deg for hvor mye penger du skal investere med, og ikke minst bestemme deg for hva du skal investere i.

Vi har i artikkelen “investering for nybegynnere” sett på de mange mulighetene, samt raskt gått gjennom hvordan man begynner med investering og hva man bør tenke på som investor. 

Videre er det viktig å planlegge hva man ønsker å oppnå med investeringen og i tillegg kartlegge hvor høy risiko man er tilfreds med. Dette bør legge grunnlaget for hva man skal investere i.

Invester hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Ofte stilte spørsmål 

Hva betyr investering? 

Investering betyr å legge penger i noe som kan gi fortjeneste i fremtiden. 

Hvordan investere penger?  

Det er mye man kan investere penger i, som eiendom, aksjer, fond, råvarer og kryptovaluta. Du bør velge investering utfra hvor mye penger du har til rådighet og hvor stor risiko du er tilfreds med. 

Hvordan begynne å investere?  

For å begynne med investeringer må du opprette konto på en investeringsplattform, som Nordnet. Dette er plattformer som tilbyr deg å kjøpe aksjer og fond på nett til lave gebyrer. 

Hvilke investeringer gir best avkastning? 

Det er umulig å forutsi hva som vil gi best avkastning i fremtiden, men aksjer og fond har i et historisk perspektiv gitt god avkastning. 

Hva er det beste å investere i? 

Du må selv vurdere hvilken investering som passer deg best. Dette bør velges ut fra din risikotoleranse. Det aller beste er derimot å spre pengene over flere typer investeringer. 

Hvor mye bør man investere i måneden? 

Hvor mye du bør investere i måneden avhenger av hvor mye du har til overs når faste utgifter er betalt og hvor mye du er tilfreds med å bruke. 

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *